20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.12.2023 11:40 | Son Güncelleme: 19.12.2023 11:52

New York Times analizi: ABD saldırılarını durdurması için İsrail'e nasıl baskı yapıyor?

ABD ile İsrail arasında Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların şiddetine dair anlaşmazlık zirve yaptı. New York Times, Savunma Bakanı Austin'in tansiyonu düşürmek için İsrailli yetkililerle yaptığı görüşmede savaşın bir sonraki aşamasında strateji değişikliğini gündeme getirdiğini yazdı
New York Times analizi: ABD saldırılarını durdurması için İsrail'e nasıl baskı yapıyor?

Eric Schmitt / The New York Times

Başkan Joe Biden ve üst düzey yardımcıları son günlerde İsrail'i Gazze Şeridi'ndeki savaşta taktiklerini değiştirmeye teşvik ederken bir yandan da ona güçlü bir kamuoyu desteği sunarak giderek daha garip bir hal alan bir dansa giriştiler. 

Biden geçen hafta İsrail'in Gazze'yi ayrım gözetmeksizin bombalaması nedeniyle uluslararası desteği kaybettiğini söyledi ki bu, sivillerin korunmasına daha fazla özen gösterilmesi çağrısında bulunan önceki açıklamalarından çok daha eleştirel bir değerlendirmeydi. Pazartesi günü, Hamas liderliğindeki 7 Ekim saldırılarından bu yana İsrail'e ikinci ziyaretini gerçekleştiren Savunma Bakanı Lloyd Austin, tansiyonu  düşürmeye çalıştı.

Riskin azaltılması için yeni plan

Başbakan Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve diğer üst düzey İsrailli yetkililerle bir araya gelen Austin, ABD'li yetkililerin sivillere yönelik riski azaltacağına inandığı bir değişimle, İsrail güçlerinin savaşın bir sonraki aşamasına nasıl geçeceğini ayrıntılı olarak ele aldı. ABD'nin Orta Doğu'daki askeri operasyonlarını denetleyen Pentagon'un Merkez Komutanlığı'nın emekli başkanı olan Austin'in Gallant gibi birçoğu eski ordu generali olan İsrailli liderler nezdinde sözü önem taşıyor. 

Gün boyu süren toplantıların ardından gazetecilere konuşan Austin, ABD'nin İsrail'e verdiği desteği "sarsılmaz" olarak nitelendirdi ve Gazze'yi kontrol eden Hamas'ın zorlu kentsel arazide askeri operasyonlar yürütme kabiliyetini yok etme kampanyasını destekledi. Ancak son zamanlarda giderek artan bir şekilde verdiği mesajı da tekrarladı: Operasyonlar daha fazla Filistinliyi Hamas destekçisine dönüştürürse İsrail'in güvenliği azalacaktır.

3 hafta içinde taktiklerin değiştirilmesini istiyorlar

Austin, Gallant'ın yanında durarak "İsrail'in kendini savunmak için her türlü hakkı vardır. Daha önce de söylediğim gibi, Gazze'deki Filistinli sivilleri korumak hem ahlaki bir görev hem de stratejik bir zorunluluktur" ifadelerini kullandı. Austin'in ziyareti, Biden yönetiminin İsrailli yetkilileri savaşın yüksek yoğunluklu aşamasını tamamlamaya ve Hamas liderlerini bulup öldürmek, grup tarafından kullanılan tünelleri yok etmek ve 7 Ekim'de rehin alınan insanları kurtarmak için daha hedefli, istihbarat odaklı görevler yürütmeye teşvik etmek için yaptığı tam saha baskının bir parçasıydı. ABD'li yetkililer kamuya açık bir zaman çizelgesinden bahsetmezken, özel olarak Biden'ın İsrail'in yaklaşık üç hafta içinde daha hassas taktiklere geçmesini istediğini söylüyorlar.

"Şartları dikte etmek için bulunmuyorum"

Son günlerde ABD'li yetkililer arasında yoğun tartışmalara konu olan İsrail'in harekâtının zaman çizelgesi hakkında pazartesi günü kendisine yöneltilen bir soruya Austin olumsuz yanıt verdi: Bu İsrail'in operasyonu ve ben burada zaman çizelgelerini ya da şartları dikte etmek için bulunmuyorum. Ancak Gallant İsrailli yetkililerin Amerikalıların endişelerini ciddiye aldığını belirtti: İsrail ordusu Gazze'nin farklı bölgelerinde hedeflerine ulaştıkça, Filistinlilerin evlerine dönmeye başlamalarına izin verebileceklerini söyledi. Gazze'deki nüfusun büyük çoğunluğu evlerinden zorla çıkarıldı.

Austin, sanki bir ayrımı gidermek istercesine bu yanıt üzerinden her büyük askeri harekatın aşamaları olduğunu belirtti. Savunma Bakanı, "En zor kısım, bir aşamadan diğerine geçerken, her şeyi hesaba kattığınızdan ve doğru yaptığınızdan emin olmak. Bu da detaylı ve çok dikkatli bir planlama gerektiriyor" ifadelerini kullandı. Austin, İsrail askerleri için Gazze'nin güneyindeki savaş alanının ne kadar karmaşık olduğunu kabul etti. Kuzey Gazze'de olduğu gibi Hamas savaşçılarının canlı kalkanları koruma olarak kullandıklarını ve camiler, hastaneler ve okullar dışında operasyon yaptıklarını söyledi.

"Irak ve Afganistan'da çıkardığımız dersleri paylaştık"

Üst düzey bir Pentagon yetkilisi, Austin'in kapalı toplantılarda İsrailli komutanlara Hamas'ı ve altyapısını ortadan kaldırırken mümkün olduğunca hassas ve disiplinli olmaları gerektiğini söylediğini belirtti. Austin, ABD silahlı kuvvetlerinin son yirmi yılda Irak ve Afganistan'daki büyük kara savaşlarından daha hedefe yönelik operasyonlara geçerken aldığı acı dersleri çok iyi biliyor ve bu dersleri İsrailli yetkililerle paylaştığını söyledi. Bakan, "Yüksek yoğunluklu operasyonlardan daha düşük yoğunluklu ve daha cerrahi operasyonlara nasıl geçilebileceği konusunda da bazı harika düşüncelerimiz var" dedi.

Austin İsraillilere ayrıntılar konusunda yardımcı oldu. Pazartesi günü yaptığı toplantılara Genelkurmay Başkanı Orgeneral Charles Q. Brown Jr. da katıldı. Pentagon Merkez Komutanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre ABD'nin Orta Doğu'daki en üst düzey komutanı Orgeneral Michael E. Kurilla da geçtiğimiz cuma günü üst düzey İsrailli subaylarla bir araya geldi.

ABD'li yetkililer, Gallant'ın İsrail'in Gazze'nin kuzeyinde daha düşük yoğunluklu bir aşamaya geçme noktasına yaklaştığı yönündeki önerisi ne kadar cesaret verici olursa olsun, önümüzdeki yolun hala çok zor olduğunu kabul ettiler. Austin pazartesi akşamı Ortadoğu gezisinin bir sonraki durağına gitmek üzere konvoyuna doğru yürürken Gallant'la tekrar tokalaştı.

© 2023 The New York Times Company