13 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.08.2023 16:06 | Son Güncelleme: 16.08.2023 16:42

New York Times FTX davasının ayrıntılarını yazdı: Savcılar duruşmada kullanacakları kanıtları açıkladı

Ekim ayında duruşmayı çıkması beklenen FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried'a dair iddianame hazırlayan savcılar, mahkemede kullanacakları kanıtları açıkladı. New York Times, bir beyaz yaka dolandırıcılığı davasında şimdiye kadar toplanan en büyük kanıt dosyalarından birini yazdı
Fotoğraf: Jefferson Siegel/The New York Times
Fotoğraf: Jefferson Siegel/The New York Times

İflas eden kripto para borsası FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried'a karşı açılan ceza davasında savcılar ekim ayındaki duruşmada onu mahkum etmek için kullanmayı planladıkları kanıtların bugüne kadarki en ayrıntılı açıklamasını yaptılar. 70 sayfalık bir mahkeme dosyasında savcılar, Bankman-Fried'in en yakın danışmanlarından bazılarının yanı sıra bir bilirkişi ve FTX'in diğer çalışanlarının ve aynı zamanda kurduğu bir kripto hedge fonu olan Alameda Research'ün ifadelerine başvuracaklarını söylediler.

Notlar ve toplantı kayıtları

Savcılar ayrıca Bankman-Fried'in eski sevgilisi ve eski yöneticilerinden Caroline Ellison'ın onunla yaptığı görüşmelerden sonra aldığı ve aralarında Sam'in Çıldırdığı Şeyler başlıklı bir notun da bulunduğu yazıları kullanmayı planladıklarını söylediler. Ayrıca Ellison'ın Alameda çalışanlarına FTX müşterilerinin hesaplarından para çekmek için Bankman-Fried ile birlikte çalıştığını söylediği bir toplantının kaydını da sunacaklarını söylediler.

FTX'i dünyanın en büyük sanal para borsalarından biri haline getiren bir zamanların kripto kralı Bankman-Fried, Aralık ayında tutuklandı ve müşteri mevduatlarını gayrimenkul alımlarını, yardım amaçlı ve siyasi bağışları finanse etmek için kullanmak üzere kapsamlı bir plan düzenlemekle suçlandı. Ellison ve diğer iki üst düzey FTX yöneticisi Gary Wang ve Nishad Singh, tüm bunlara katılmaktan suçlu olduklarını kabul ettiler ve savcılarla işbirliği yaptılar. 

2 Ekim'de duruşmaya çıkacak

Bankman-Fried, menkul kıymet dolandırıcılığı, emtia dolandırıcılığı ve kara para aklama gibi yedi suçlamayla karşı karşıya. Geçen hafta, davaya bakan hakimin tanıkları korkutmaya çalıştığı iddiasıyla kefaletini iptal etmesinin ardından hapse gönderilen Bankman-Fried, suçsuz olduğunu savundu ve 2 Ekim'de mahkemeye çıkacak. Bankman-Fried'in sözcüsü yorum yapmayı reddetti. Ellison'ın avukatı ise yorum talebine yanıt vermedi.

Savcılar Pazartesi günü yaptıkları başvuruda, topladıkları kanıtların Bankman-Fried'in duruşmasında yasal olarak kabul edilebilir olması gerektiğini savundu. Dosyaya göre kanıtlar arasında mali kayıtlar, elektronik tablolar, Google belgeleri ve özel yazışmalar yer alıyor.

Avukatları yeni kanıtların kabul edilmemesini istedi

Bankman-Fried'in avukatları Pazartesi günü kendi notlarını sunarak savcıların kanıtları savunmaya teslim etme sürelerine uymakta defalarca başarısız olduklarını iddia ettiler. Dosyada, savcıların sadece üç gün önce Wang'ın dizüstü bilgisayarından yaklaşık 750 bin sayfalık Slack mesajı topladığı belirtildi. Savcılar, hükümetin 1 Temmuz'dan sonra savunmaya sunulan kanıtları kullanmasına izin verilmemesi gerektiğini ve Bankman-Fried'in FTX'ten istifasıyla ilgili kanıtlar da dahil olmak üzere diğer materyallerin de davanın dışında bırakılması gerektiğini söylediler. Dosyada, "Savunma sınırsız kaynaklara sahip değildir ve duruşmadan önce kalan sınırlı zamanı, son anda üretilenleri gözden geçirmek yerine savunmasını hazırlamak için harcamalıdır" denildi.

Milyonlarca sayfa kanıt toplandı

Aylar süren soruşturma boyunca savcılar Bankman-Fried'in davasına hazırlanırken milyonlarca sayfa kanıt topladı. Bu, Manhattan'daki federal yetkililer tarafından açılan beyaz yakalı bir menkul kıymet dolandırıcılığı davasında şimdiye kadar toplanan en büyük kanıt dosyalarından biri. 

Hükümetin Pazartesi günü yaptığı mahkeme başvurusu, savcıların duruşmada sunmayı planladıkları kanıtlara ve tanıklara dair ilk ayrıntıları ortaya koydu. Hükümet, Ellison, Singh ve Wang tarafından tutulan ve Alameda ile FTX arasındaki yasadışı para akışını takip eden elektronik tablolara atıfta bulunmayı ve televizyonda yayınlanan FTX reklamlarını tartışmayı planlıyor. Savcılar ayrıca Bankman-Fried'ın siyasi bağışlarını da dolandırıcılık suçlamalarına delil olarak göstermeyi planlıyor. Dosyada, üst düzey bir FTX yöneticisi olan Ryan Salame'nin Kasım 2021'de bir aile üyesine gönderdiği ve Bankman-Fried'in Washington'da kripto para birimlerini tanıtmak için siyasi bağışları kullanma planlarını anlatan bir kısa mesaja atıfta bulunuldu.

Eski çalışanlar ifadeye verecek

Salame mesajında bağışların amacının kripto yanlısı demokratlar için kripto karşıtı demokratları ve kripto yanlısı cumhuriyetçiler için kripto karşıtı cumhuriyetçileri ayıklamak olduğunu yazdı.  Salame aylardır soruşturma altındaydı ve Nisan ayında evine baskın yapıldı. Ancak herhangi bir suçla suçlanmadı.

Ancak dosyada Ellison, Singh ve Wang'ın hepsinin ifade vermesinin beklendiği belirtildi. Savcılar, FTX'in bağış toplama çabaları konusunda sanığa düzenli olarak danışmanlık yapan biri de dahil olmak üzere diğer eski FTX ve Alameda çalışanlarını da çağıracaklarını söylediler. Özellikle Ellison'ın ifadesinin savcılığın davası için çok önemli olması muhtemel. Alameda'yı yönetmenin yanı sıra Ellison, Bankman-Fried ile inişli çıkışlı bir ilişki içindeydi.

Dosyada Ellison'ın Kasım 2022'de, FTX ve Alameda mevduata hücum nedeniyle iflas ederken Alameda çalışanlarıyla yaptığı bir toplantının dökümüne yer veriliyor. Tutanağa göre, bir çalışan Ellison'a müşteri fonlarını çekme kararını kimin verdiğini soruyor. Ellison'da "Şey... Sam, sanırım" diye cevap vermiş.

© 2023 The New York Times Company