27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.02.2024 09:42 | Son Güncelleme: 13.02.2024 09:52

New York Times: Super Bowl 123.4 milyon izleyiciyle rekor kırdı

Uzun zamandır kan kaybeden televizyon yayınları Super Bowl sayesinde yeniden can buldu. New York Times, pazar günü yayınlanan Super Bowl karşılaşmasında yeni bir izleyici rekorunun kırıldığını yazdı
Kansas City Chiefs, San Francisco 49ers'a karşı Super Bowl LVIII galibiyetini kutlarken (Bridget Bennett/New York Times)
Kansas City Chiefs, San Francisco 49ers'a karşı Super Bowl LVIII galibiyetini kutlarken (Bridget Bennett/New York Times)

John Koblin / New York Times

Pazar akşamı yayınlanan Super Bowl rating rekorunu kırdı. Maçın yayıncıları Nielsen ve CBS’in rakamlarına göre 123.4 milyon seyirci Kansas City Chiefs’in San Francisco 49ers’ı alt etmesini izledi. Bu sayı geçen yıl Kansas City'nin Philadelphia Eagles'ı mağlup ettiği 115,1 milyonluk rekoru kolaylıkla gölgede bırakıyor. Super Bowl'un son Nielsen reytingleri daha sonra açıklanacak. Sayılar, CBS'de, Paramount+ yayın uygulamasında, İspanyolca yayın yapan Univision kanalında, NFL dijital kanallarında veya çocuk kanalı Nickelodeon'daki izleyicilerin toplamından oluşuyor. Nielsen'e göre büyük çoğunluk maçı 120 milyon izleyici kaydeden CBS'de izledi.

Önceki yıllara oranla en büyük izleyici kitlesi

Oyunda yaşanan çok şey vardı. Uzatmalara giden maç sayı golle bitti (final skoru 25-22) ve süperstar oyun kurucu Patrick Mahomes ile elit bir Kansas City takımı yarattı. Kansas City oyuncusu Travis Kelce ayrıca Las Vegas'taki maça katılan Taylor Swift gibi bir megastar ile de çıkıyor. Geleneksel televizyon reytinglerinin serbest düşüşe geçtiği bir dönemde NFL, özellikle de Super Bowl, medya dünyasının geri kalanını etkileyen kitlesel izlenme değişimlerine karşı bağışıklığını korudu. Nielsen'e göre, son 15 Super Bowl'un 13'ü 100 milyondan fazla izleyici çekti; önceki on yıllara göre daha büyük bir izleyici kitlesi vardı.

Pazar günkü Super Bowl karşılaşması aynı zamanda NFL reytingleri açısından da büyük bir yılı geride bıraktı. Nielsen'e göre izlenme oranı %7 arttı ve 2015'te kırılan rekorun biraz gerisinde kaldı. CBS'de 55 milyondan fazla izleyiciye ulaşan AFC şampiyonluk maçı ve AFC bölgesel playoff maçı da dahil olmak üzere pek çok play-off oyunu reyting rekorları kırdı. 50 milyondan fazla izleyici çekti. NFC şampiyonluk maçı rekorun biraz altında kaldı.

Taylor'ın etkisi oldu mu?

Lig yetkilileri, reytinglerdeki artışın büyük nedenleri olarak, bu sezon çok sayıda yakın maçın yanı sıra, hala birkaç takımın yer aldığı play-off avına işaret etti. Taylor Swift'in izleyici sayısını artırmaya ne kadar yardımcı olduğu net değil. Bazı ödül törenleri gibi diğer canlı etkinliklerin de son zamanlarda iyi getirileri oldu. Geçtiğimiz hafta, yine CBS'de yayınlanan Grammy Ödülleri, geçen seneki törene göre %34'lük bir artışla yaklaşık 17 milyon izleyici çekti. Oscar'ların reytingleri art arda arttı.

NFL televizyon yayınlarının başarısı, her geçen gün daha fazla izleyicinin isteğe bağlı akışlı eğlenceye yönelmesiyle birkaç yıldır düşen geleneksel televizyonun geri kalanıyla keskin bir tezat oluşturuyor. Büyük yayın ağları arasındaki izlenme oranı, mevcut televizyon sezonunun eylül ayında başlamasından bu yana %12 azaldı.

Prime-time yüzde 30 izleyici kaybetti

Geçen yılki Hollywood yazarları ve aktörlerinin grevleri, son beş aydır çoğunlukla senaryolu televizyon dizilerinin yeni bölümlerinin yayın ağlarını aç bırakmasına neden oldu. CBS özellikle bundan etkilendi. Nielsen'e göre, televizyon sezonunun başlamasından bu yana ağın prime-time izleyici sayısı %30 azaldı. Ancak yardım geliyor. CBS, bu hafta dizilerin yeni bölümlerini yayınlıyor ve gelecek kadronun tanıtım videoları Super Bowl yayını boyunca yayınlanıyor. Adweek'in bildirdiğine göre, oyun aynı zamanda ek ticari aralar anlamına da geliyordu ve bu da CBS'e kabaca ekstra 35 milyon dolar kazandırdı. CBS, oyun için yüz milyonlarca dolar değerinde ticari süre satmıştı.

© 2024 The New York Times Company