19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 13.12.2022 16:36 | Son Güncelleme: 13.12.2022 17:19

New York Times uzmanlara sordu: Beyin çipi çalışmaları gerçekten umut verici mi?

Neuralink'in kurucu ortağı Elon Musk'ın geçtiğimiz günlerde insan deneylerine başlamaya hazır olduğunu açıklamasının ardından beyin çipine dair umutlar arttı. Ancak bilim insanları bunun oldukça tehlikeli olduğunu ve gerçekten işe yaraması için çok uzun zamana ihtiyaç olduğunu söylüyor
Fotoğraf: Daniel Lozada/New York Times
Fotoğraf: Daniel Lozada/New York Times

Christina Jewett ve Cade Metz / The New York Times

Austin Beggin, felçlilere fonksiyonlarını geri kazandırmayı amaçlayan beyin implantları üzerinde çalışan bir grup araştırmacıyla teste tabi tutulurken kafasından bir dizi kablo ve soda kutusu büyüklüğünde iki cihaz çıkıyor. Hantal ekipmana rağmen bu aynı zamanda Beggin'in kendini en özgür hissettiği zaman. Sekiz yıl önce bir dalış kazasından sonra omuzlarından aşağısı felç oldu ve beyin cihazı, kolunu hareket ettirdiğini hayal ederken beyninin ürettiği elektrik dalgalanmalarını algılıyor. Bu sinyalleri kolunda bulunan ana sinirlerdeki kelepçelere iletiyor. Kazadan beri tek başına yapmadığı şeyleri yapmasına izin veriyorlar, örneğin brezel’ı ağzına götürmek gibi. 

Elon Musk'ın hedefi

30 yaşındaki Beggin, "İlk kez bu fırsatı yakalamış gibiyim ya da 'Elimi açmak istediğimde açarım' diye düşünecek kadar ayrıcalıklı ve kutsanmış durumdayım" dedi. Cleveland Fonksiyonel Elektriksel Stimülasyon Merkezi'ndeki çalışma, beyin-bilgisayar arayüzü alanındaki en ileri araştırmalardan bazılarını temsil ediyor ve hareketi yeniden sağlamak için beyni kola bağlıyor.

Neuralink'in kurucu ortağı Elon Musk, şirketin beyin implantı cihazının çevrimiçi bir sunum yaparken, 30 Kasım 2022. (The New York Times aracılığıyla Neuralink)

Bu Elon Musk'ın yakın zamanda yaptığı bir sunumda, şirketi Neuralink'in beyin implantlarının bir gün görme engellilerin görüşünü geri kazanmasına veya Beggin gibi insanların tüm vücut işlevlerini yeniden gerçekleştirebilmesine yardımcı olacağını duyurarak ilerlemek istediği bir alandır. Musk ayrıca, Neuralink cihazının herkesin telefonları ve diğer makineleri yeni hız ve verimlilik seviyeleriyle kullanmasına izin verebileceğini söyledi.

Hedef zor ve tehlikeli

Yine de sinirbilimciler ve Beggin, bu tür dev ilerlemelerin onlarca yıl sonra olabileceğini düşünüyor.  Bu tür cihazları insanlarda test etme onayına sahip bilim insanları yazma, konuşma ve sınırlı hareketlerdeki normal işlevi geri kazanmaya doğru ilerliyorlar. Araştırmacılar, hedefin göründüğünden çok daha zor ve tehlikeli olduğu konusunda uyarıyorlar. Yapmaya değer olsa bile Musk’ın hedeflerinin asla mümkün olmayabileceğini de söylüyorlar. 

Stanford Üniversitesi'nde biyomühendislik ve beyin cerrahisi profesörü ve benzer teknolojiler üzerinde yıllarca çalışmış olan Paul Nuyujukian, "Dünyanın nasıl olabileceğini açıklayan bilim kurgu senaryoları hakkında düşünmek eğlenceli. Ancak şu anda bilimle nerede olduğumuz göz önüne alındığında, bu senaryoların nasıl gerçekleştirileceği net değil” dedi. 

Caption

30 Kasım'daki Neuralink etkinliğindeki bilim insanları ve çevrimiçi izleyenler, Musk'ın gösterdiği mühendisliğin, onlarca yıllık alandaki en iyi fikirlerin bazılarının zarif bir karışımı olduğu konusunda hemfikirdi. Kafadaki gazoz kutusu benzeri çıkıntının değiştirilmesinin gerçekten de önemli bir ilerleme olacağını kabul ettiler.

Neuralink'in cihaz prototipi bu sorunu ortadan kaldırabilirdi ancak hastaların kafasında, dörtte birinden biraz daha büyük bir delik açmak için robotik ameliyat geçirmesinden sonra. Daha sonra robot, beynin gri maddesine 1.024 örümcek ağı inceliğinde elektrot dalı örüyor ve disk benzeri cihazı deliğe yerleştiriyor. Çalışmalar bu kadar hassasken, alandaki bazı araştırmacılar, yüksek profilli bir yanlış adımın yıllarca süren ilerlemeyi yok edebileceğinden endişe ediyor.

Daniel Lozada/New York Times

Musk'a rakip olabilecek bir beyin-bilgisayar ara yüzü şirketi olan Blackrock Microsystems'in CEO'su Marcus Gerhardt, şirketine bağlı beyin cerrahlarının her gün orada korkunç bir şey olabileceğinden ve alanın geri kalanını etkileyebileceğinden korktuklarını söyledi.

Beggin, araştırma amacıyla beyne yerleştirilen Utah dizisi adı verilen bir cihaza sahip yaklaşık üç düzine insandan biri. Cihaz, beynine ancak 2 milimetre batırılmış küçük bir elektrot ızgarası içeriyor. Bu, kafasına monte edilmiş bir portala ve kablolar aracılığıyla başka bir bilgisayara bağlı.

Beggin'in Cleveland araştırma ekibiyle çalışarak geçirdiği günlerin çoğu, bilgisayar ekranında hareket eden bir kola veya ele bakarak ve kendisinin de aynı hareketi yaptığını hayal ederek geçiyor. Bu, araştırmacıların beynindeki her harekete yol açan nöron ateşleme modellerini tespit etmelerini sağlıyor. Case Western Reserve Üniversitesi'nde ekibiyle birlikte Beggin gibi hastalar üzerinde çalışan biyomedikal mühendisliği profesörü olan A. Bolu Ajiboye, bu sinyallerin kolundaki sekiz siniri hareket ettirecek şekilde manipüle eden bir sisteme iletildiğini söyledi.

Cleveland'daki Case Western Reserve Üniversitesi'nde omuzdan aşağısı felçli olan Austin Beggin ile çalışan bir biyomedikal mühendisi, beyninin ve kafatasının korteksine takılan bir implantı, düşünceleriyle hareketi kontrol edip edemediğini test etmek için ekipmana bağladı. (Daniel Lozada/New York Times)

"Elimi hareket ettirmeme değer"

Beggin bu testlerin sıkıcı olabileceğini belirtse de elini hareket ettirebildiği günlerin buna değer olduğunu söylüyor. Deneyimi, kolları ve bacakları da felçli olan ve sistemle bir çatal dolusu patates püresini ağzına götürmeyi başaran eski bir gönüllüyle çalışmasına dayanıyor. Beggin, geçen hafta Neuralink sunumunu izlemedi. Ancak Musk'ın felçli insanlar için tüm vücut işlevselliği kavramını gündeme getirdiğini duyunca dehşete düştüğünü belirtti.

Bir dalış kazasının ardından omuzlarından aşağısı felç olan Austin Beggin, 29 Kasım 2022'de Cleveland'daki Case Western Reserve Üniversitesi'nde beden eğitimi seansları arasında annesi Shelly Beggin ile bir FaceTime aramasını yanıtlıyor. Bilim insanlarına göre, bir gün görme engelillerin görüşünü geri kazanmasına yardımcı olacak veya Beggin gibi insanlara tüm vücut işlevselliğini yeniden kazandıracak. İlham verici, ancak erken (Daniel Lozada/New York Times)

ABD genelindeki akademik ekipler, engelli veya dejeneratif hastalıkları olan kişilerin işlevlerini eski haline getirmeyi amaçlayan projeler üzerinde çalışıyor. Bilim insanları beynin görsel merkezinin haritasını çıkarmak için çalışıyorlar, böylece görme engellilerin şekilleri ve harfleri görmesine yardımcı olmak için zihin gözüne ışık noktaları yansıtılabilir. Diğer ekipler, nöral elektriği konuşmaya, imleç kontrolüne, el yazısına ve yazma uygulamalarına çevirmek için çalışıyor. 

Neuralink dahil olmak üzere birçok şirket tamamen implante edilebilir cihazlar üzerinde çalışıyor. Austin, Teksas'ta bir girişim olan Paradromics, kafatasının içine oturan bir cihaz geliştiriyor. New York City merkezli Synchron, farklı bir yaklaşım izliyor, göğüste bir kesi yapıyor ve tüp şeklindeki bir cihazı beyne yakın bir artere itiyor. Bu, beyin ameliyatının tehlikelerini ortadan kaldırır ancak beyinden aldığı sinyal oldukça zayıftır. Alandaki tüm vaatlere rağmen, bilim insanları bu teknolojinin tipik bir tüketiciye sunabileceği çok az şey olduğunu söylüyor. Bu çalışmaları devrim niteliğinde olan 1980’deki bilgisayar endüstrisiyle karşılaştıran Ajiboye, “Bu durum değişmek üzere gibi görünüyor. Beyin mekanizmalarını anlamak açısından aynı başlangıç noktasında olduğumuza inanıyorum” dedi. 

İnsan deneyleri için izin istedi

Neuralink sunumu sırasında bir video, bir imleci bilgisayar ekranında hareket ettirmek için beyninde bir prototip implant kullandığı bildirilen Pager adlı bir maymunu gösterdi. Musk'ın ekibi ayrıca, olayı izleyen bazı sinirbilimcileri etkileyerek, cihazın iç işleyişini de sundu. Etkinlik sırasında Musk, Neuralink'in cihazı insanlarda test etmek için Gıda ve İlaç Dairesi'nden izin istediğini duyurdu ve önümüzdeki yıl bir klinik denemenin başlayabileceğini söyledi. 

Caption

Bu ileriye doğru kayda değer bir adım olacak. Diğerleri kablosuz cihazları insanlarda test etti, ancak Neuralink daha önce gelen her şeyden daha küçük, daha hızlı ve potansiyel olarak daha güçlü bir çip üretti.

"Engelleri aşıp aşamayacaklarını göreceğiz"

Colorado Üniversitesi'nden sinirbilimci olan FDA’da eski beyin implantı laboratuvarı yöneticisi ve cihaz danışmanı Cristin Welle, "Temel olarak, alandaki en iyilerden pek çok fikir elde ettiler ve onları yeni bir sistemde bir araya getirmek için para ödediler. Ve bence bu heyecan verici. Şimdi, bunun aslında güvenli olduğunu göstermek için tüm bu teknik engelleri gerçekten aşıp aşamayacaklarını göreceğiz” diye değerlendirdi. 

Bir dalış kazasının ardından omuzlarından aşağısı felç olan Austin Beggin, 29 Kasım 2022'de Cleveland'daki Case Western Reserve Üniversitesi'ndeki fiziksel hareket testleri sırasında ağzına brezel götürebiliyor (Daniel Lozada/New York Times)

Neuralink'e onay verirse denemenin ne zaman başlayacağına karar verecek olan FDA. Welle ajansın, tekrarlanan beyin ameliyatlarının riskleri ve fizibilitesi göz önüne alındığında, cihazın dayanıklılığına çok dikkat edeceğini söyledi. Welle,”Bu cihaz üreticilerinin beynin ıslak ortamında yıllarca elektronik çalıştırma zorluğunun üstesinden gelmek zorunda kalacakları anlamına geliyor. Ayrıca, süper bilgi işlem cihazlarının hassas beyin dokusuna gereksiz yere zarar veren ısı veya akım üretmediğini de kanıtlamaları gerekecek” diye ekledi. Neuralink bir insan denemesine başlarsa bu denemeler teknolojiye gerçek ihtiyacı olan, büyük olasılıkla omurilik yaralanması veya diğer felç türleri olan kişilerle sınırlı olacaktır.

© 2022 The New York Times Company