19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 20.08.2022 16:47 | Son Güncelleme: 20.08.2022 17:45

Elon Musk beyin çipi teknolojisinde en büyük rakibinin kapısını çaldı

Beyne takılacak bozuk para büyüklüğünde bir çip ile insanoğluna çağ atlatılabileceğini iddia eden Elon Musk'ın Neuralink çatısı altındaki çalışmaları istediği gibi gitmiyor. Öyle ki dünyanın en zengin insanı ortaklık için sektördeki en büyük rakibi Synchron kapısını çaldı
Elon Musk beyin çipi teknolojisinde en büyük rakibinin kapısını çaldı

2016’da kurduğu Neuralink şirketi aracılığıyla insan beynine bozuk para büyüklüğünde bir çip yerleştirmek isteyen Elon Musk, bu konudaki yatırımlarını büyütmeye hazırlanıyor. Tesla patronu en büyük rakibi beyin çipi geliştiricisi Synchron ile görüşmelere başladı bile. New York Post'un haberine göre; Musk, geçtiğimiz haftalarda olası bir ortaklığı araştırmak için Synchron'un kurucusu ve CEO'su Thomas Oxley'e ulaştı. Ancak isminin açıklanmasını istemeyen bir kaynak görüşmelerin sonuçlandırmaktan çok uzak olduğunu söyledi. 

Dört eski çalışanın söylediğine göre Musk, Synchron için ilk adımı Neuralink çalışanlarına yavaş ilerledikleri için hayal kırıklığını dile getirmesinden sonra attı ancak bu durumu Oxley’e anlatmadı. Reuters’e göre; merkezi New York'ta bulunan Synchron, beyin implantlarını insanlarda test etmek için düzenleyici onayı alma konusunda Musk'ın sahihi olduğu Neuralink'ten çok daha önde ve bu durum dünyanın en zengin insanını yatırım hatta ortaklık konusunda daha da teşvik ediyor.

Paha biçilemez verilere sahip

Felçli hastaların dijital cihazları yalnızca zihinleriyle çalıştırmalarına yardımcı olmayı amaçlayan Synchron, Neuralink'in ürününün aksine, takmak için kafatasının kesilmesini gerektirmeyen bir beyin implantı geliştirdi. Hatta cihazını ilk kez ABD’deki bir hastada deneyerek önemli bir adım attı. 2021'de insan denemeleri için Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) izin aldı. Hatta firmanın Avustralya'da dört kişi üzerinde yaptığı ilk testlerin sonuçları da gelecek yatırımlar için paha biçilemez veriler olarak görülüyor.

Mütevazi ama eli güçlü

Bugüne ünü kadar yatırımcılardan 365 milyon dolar alan Neuralink Corporation, Elon Musk ve aralarında nöroloji, biyokimya ve robotik uzmanlarının yer aldığı sekiz bilim insanı tarafından kuruldu. Bunlardan sadece ikisi halen yola devam ediyor olsa da şirket, dünyanın çeşitli üniversitelerinden çok ünlü profesörleri bünyesine katarak 300 kişilik güçle bir kadro kurdu.  Pazar araştırma şirketi Pitchbook'a göre, 2016'da kurulan Synchro ise Musk'ın şirketine göre çok daha mütevazi. Yaklaşık 60 çalışanı olan şirket bugüne kadar 65 milyon dolar yatırım alabildi.

İki şirketin ortak noktası: Max Hodak

Ancak Neuralink’in eski başkanı Max Hodak'ın şu anda Synchron’da bir yatırımcı olması durumu daha ilginç hale getiriyor. Musk ve Neuralink temsilcileri birleşme iddialarıyla ilgili sorulara yanıt vermedi, Synchron sözcüsü ise yorum yapmayı reddetti.  Reuters, haberinde Musk'ın daha önce rakip firmalarla iletişime geçtiğini hatta 2020’de Paradromics Inc. başlayan toplantıların devamının gelmediğini hatırlattı. Ancak söz konusu görüşmelerin durmuş olması  Neuralink ile Synchro işbirliği ihtimalini az da olsa güçlendiriyor.