07 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.01.2024 13:26 | Son Güncelleme: 05.01.2024 17:25

New York Times yazdı: 2024 araç satışları için parlak bir yıl olmayacak

2023'te oldukça güçlü seyreden otomotiv sektörü özellikle de yüksek faizlerden dolayı daha yavaş büyüyeceği bir döneme girdi. Otomotiv devleri üretim hedeflerini sınırlamaya başlarken, elektrikli araçlarda da satışların 2024'te yavaşlayacağı öngörülüyor
Katılımcılar Detroit Otomobil Fuarı sırasında GMC araçlarını inceliyor. (Fotoğraf: Brittany Greeson/The New York Times)
Katılımcılar Detroit Otomobil Fuarı sırasında GMC araçlarını inceliyor. (Fotoğraf: Brittany Greeson/The New York Times)

Neal E. Boudette / The New York Times

2023'te satışlarda güçlü bir toparlanma yaşayan otomobil sektörü, tüketicilerin yüksek faiz oranları ve yeni otomobil ve hafif kamyon fiyatlarıyla mücadele etmesi nedeniyle bu yıl daha yavaş bir büyüme gösterecek gibi görünüyor.

Pazar araştırmacısı Edmunds, sektörün bu yıl 15,7 milyon araç satmasını bekliyor. Bu rakam, satışların yüzde 12 arttığı geçen yılki 15,5 milyonluk satış rakamına kıyasla sınırlı bir artış anlamına geliyor.

Otomotiv sektörü 2024'te duraklayacak

Edmunds'tan Jessica Caldwell, "Kesinlikle bastırılmış bir talep var, çünkü insanlar bir süredir alımlarını erteliyorlar, ancak kredi durumu göz önüne alındığında, sektörün bu yıl çok fazla büyüme göreceğini düşünmüyoruz"

Covid-19 pandemisinden bu yana otomobil üreticileri, tüketicilerin satın almak istediği kadar araç üretmelerini engelleyen kritik parça yetersizliğiyle mücadele etti. 2023 yılında, özellikle bilgisayar çipleri için yaşanan kıtlık nihayet hafifledi ve üretimin daha normal seviyelere dönmesine izin verdi.

Yüksek faizler maliyetleri de tırmandırdı

Ancak geçtiğimiz yıl Fed faiz oranlarını önemli ölçüde yükseltti ve bu da otomobil alıcıları için maliyetleri önemli ölçüde artırdı.

Yıllar boyunca birçok kişi, fiyatlar yükselirken bile araç satın almak için faizsiz kredilerden yararlandı. Ancak otomobil üreticileri tarafından envanteri taşımak için sunulan bu tür fırsatlar, Fed'in faiz artışlarının ardından neredeyse ortadan kalktı. Edmunds'a göre, 2023'ün dördüncü çeyreğinde faizsiz finansmanla yapılan yeni araç satışları tüm satışların sadece yüzde 2,3'ünü oluşturdu.

Aylık ödemeler neredeyse rekor seviyelerde. Dördüncü çeyrekte yeni otomobillerin ortalama aylık ödemesi 739 dolar olurken, bu rakam bir önceki yılın aynı döneminde 717 dolardı.

Büyüme beklentileri karşılamadı

Birçok otomobil üreticisi, yeni elektrikli araçların satışlarındaki hızlı artışın sektörü 2024 ve 2025'te kazançlı çıkaracağını umuyordu, ancak bu otomobil ve kamyonlar birçok analist ve yöneticinin umduğu kadar hızlı bir şekilde yükselmedi.

2023 yılında ABD'de bataryayl çalışan modellerin satışları ilk kez 1 milyon aracı aştı ve bir başka araştırma şirketi olan Cox Automotive, satışların bu yıl 1,5 milyona ulaşmasını bekliyor. Ancak General Motors, Ford Motor, Volkswagen ve diğer üreticiler daha da hızlı bir artış bekliyorlardı.

Yüksek fiyatlar tüketicileri caydırıyor

Ancak tüketiciler, en yeni elektrikli modellerin çoğunun yüksek fiyatlarından çekiniyor. Birçok sürücü de batarya gücüne geçme konusunda isteksiz, çünkü şarj istasyonu ağını yeterli görmüyorlar. Bu durum da haliyle otomobil üreticilerini planlarını yeniden düzenlemeye zorladı.

GM bir zamanlar 2024 yılının ortasına kadar 400 bin elektrikli araç üreteceğini öngörmüştü ancak şimdi bu hedeften vazgeçti ve bazı elektrikli modellerin üretimini erteledi.

GM'den 'elektrikli'de geri vites

Ford, 2024 yılı sonuna kadar yılda 600 bin elektrikli araç üretmeyi planlıyordu, ancak kısa süre önce elektrikli F-150 Lightning ve elektrikli SUV Mustang Mach-E için üretim planlarını değiştirdi ve üretim adedini azalttı.

Çarşamba günü GM, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yeni araç satışlarının geçen yıl yüzde 14 arttığını açıkladı. Şirket, çip sıkıntısının üretimi sınırladığı 2022'de 2,3 milyon olan otomobil ve hafif kamyon satışını 2023'te 2,6 milyona çıkardı.

GM, 2023 yılında 76 bin elektrikli araç sattı. Bu rakam 2022'de 39 bindi. Ancak bunların çoğu, şirketin yakın zamanda üretimini durdurduğu Chevrolet Bolt modeliydi. Sadece 13 bin kadarı, GM'nin elektrikli araçlarını daha fazla otomobil alıcısı için uygun fiyatlı hale getireceğini umduğu daha yeni batarya teknolojisine dayalı araçlardı.

Dördüncü çeyrek zayıf geçti

GM'nin dördüncü çeyrek satışları nispeten zayıf kaldı. Satışlar bir önceki yılın aynı dönemine göre sadece yüzde 0,3 arttı ve 2023'ün üçüncü çeyreğine kıyasla yüzde 7 azaldı. Şirket, United Auto Workers (UAW) sendikasının bazı fabrikalarında yaptığı grev nedeniyle birkaç önemli modelin satışlarının sınırlı kaldığını söyledi.

GM'den sonra Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük ikinci otomobil satıcısı olan Toyota Motor, 2023 satışlarının yüzde 7 artarak 2,2 milyon araca ulaştığını açıkladı. Şirketin dördüncü çeyrekteki satışları bir yıl önceki aynı çeyreğe göre yüzde 15,4 ve üçüncü çeyreğe göre yaklaşık yüzde 5 daha yüksekti.

Chrysler, Ram ve Jeep araçlarının üreticisi Stellantis, 2023 yılında 1,5 milyon otomobil ve kamyon sattığını, bunun bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 1 daha az olduğunu söyledi. Şirket bu yıl sekiz yeni elektrikli araç tanıtmayı planlıyor ve 2030'a kadar Kuzey Amerika'da satışlarının yarısını pille çalışan modellerin oluşturmasını hedefliyor.

Honda, Hyundai ve Kia da Çarşamba günü 2023 yılı için ABD'de güçlü satışlarının olduğunu paylaştı. Salı günü ise ABD'de elektrikli otomobil sektörüne hakim olan Tesla, geçen yıl dünya çapında 1,8 milyon otomobil sattığını ve bu rakamın 2022'ye göre yüzde 38 arttığını açıkladı.

Ford'un satış toplamını Perşembe günü bildirmesi bekleniyor.

© 2024 The New York Times Company