26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.12.2022 21:53 | Son Güncelleme: 21.12.2022 22:07

New York Times yazdı: 25 yıldır bitmeyen Titanic göndermeleri

Hafızalara kazınan Titanic filmi bundan tam 25 yıl önce vizyona girdi. Ancak üzerinden yıllar geçmiş olmasına rağemn 11 Oscar kazanan filme dair birçok şey hala sosyal medyada kullanılıyor. New York Times, filme dair yapılan komik paylaşımları, unutulmaz şarkısını ve tartışmaları yazdı
New York Times yazdı: 25 yıldır bitmeyen Titanic göndermeleri

Katee Forbis, sosyal medyada sık sık beyaz sağlı bir kadının “84 yıl oldu” diyerek uzaklara baktığı bir GIF’le karşılaşıyor. Forbis bu kısa görüntüyü bin kez kaydırdığını ancak kaynağını bilmediğini söyledi. Filmi hiç izlememiş olan 37 yaşındaki senarist Forbis, görüntünün Titanic’ten olup olmadığını sordu. 

James Cameron’ın buzlu denizler üzerinde geçen üç buçuk saatlik filmi Titanic 25 yıl önce gösterime girdi ve çok iyi hasılat yaptı. Neredeyse bir gemi dolusu Oscar kazandı. Ama belki de bunlardan daha etkileyici olan şey ilk iMac’ten önce vziyona giren filmin, izleyici kitlesinin popüler kültürde ve internette böylesine canlı bir güç olarak kalmasıdır. 

Yakın zamana kadar Manhattan'daki eski bir Gristedes süpermarketinin bodrumunda sahnelenen bir parodi olan Titanique’in yazarlarından ve yıldızlarından biri olan Marla Mindelle, "Şu anda zamanın ruhuna uygun" dedi.  Ancak Titanic internette, en canlı ekran görüntüleri ve GIF’ler çıkışından çeyrek yüzyıl sonra bile hayranların hala taze bir şekilde filmi ölümsüzleştirmesini sağladı. 

Komik sosyal medya gönderileri

Jack (Leonardo DiCaprio) ve Rose'un (Kate Winslet) hikayesi, çoğu filmin senaryosundan kesitlerlerle sayısız sosyal medya gönderisine konu oldu. Titanic filmin sonuna doğru Atlantik’te batarken, müzisyenler çalmaya devam ediyor. Bu sahnede müzisyenlerden biri, “Beyler, bu gece sizinle çalmak bir ayrıcalıktı” diyor. Bu cümle bir şeyler ters gittiğinde Twitter’da kullanılan favori cümlelerden biri haline geldi. 

Kyle Alex Brett, Dünya Sağlık Örgütü'nün Covid-19'u bir salgın ilan ettiği gün olan 11 Mart 2020'de filmden kliple birlikte "Gerçek bir zombi kıyameti sırasında hepinizle tweet atmak bir zevkti" diye yazdı. Diğerleri, kripto para birimi fiyatlarının düşmesine veya özellikle kötü bir New York Yankees oyununa atıfta bulunmak için aynı sahneyi kullandı. 

Rose’un eskiz defterini gördükten sonra Jack’e “Beni Fransız kızlarından biri gibi çizmeni istiyorum” dediği sahnede birçok farklı şekilde sosyal medyada kullanıldı. Şimdi kedilerin ve George Costanza’nın uzanmış ve Jack tarafından resimleri çizerkenki videoları sosyal medyada yayılıyor. Söz konusu sahnedeki çıplaklık, Forbis’in yedinci sınıftayken ailesinin filmi izlemesine izin vermemesine neden oldu. Ancak birçok kişi için de sahneyi ve repliği unutulmaz kıldı. Yeni Zelanda, Wellington'da bir müzisyen ve yapımcı olan 34 yaşındaki Matt Mulholland, "Beyaz perdede gördüğüm ilk göğüstü. Bu gerçekten aklınızda kalıyor” dedi. 

Şarkısı hala akıllarda

Mulholland, internetin Titanic müziği gibi olabilecek bir şey de yarattı. Celine Dion’un film için yaptığı My Heart Will Go On şarkısının kasvetli bir cover’ını internete yükledi. 2009’da YouTube’ta paylaştığı videonun kalitesinin bilerek düşük olduğunu savunuyor.  Mulholland, Celine Dion'un bu kadar harika olmasının nedeninin muazzam dinamik aralığı ve söylediği şarkıdaki duygusal bütünlük olduğunu söylüyor ve  "İnanılmaz, güzel ve duygusal bir şeyi alıp mahvetme fikrini gerçekten çok sevdim" diye ekliyor. Video, YouTube'da 36 milyon kez görüntülendi.

My Heart Will Go On ayrıca The Late Late Show’da Ariana Grande ve James Corden tarafından seslendirildi ve Barb and Star Go to Vista Del Mar’da bir kulüp remixi yapıldı. Şarkının hüzünlü ıslık sesi TikTok videolarında da dolaşıyor. 

Yaşam ve ölüm tartışması

Spoiler uyarısı: Jack ölüyor. Ancak Keke Palmer da dahil olmak üzere yıllardır izleyiciler Rose’u güvende tutan tahta parçasında Jack’e yetecek kadar yer olduğuna inandıklarını söylüyorlar.  MythBusters programında en çok talep edilen sahnelerden biriydi. Meşhur sahne programda 2012’de test edilip sonunda tahtaya tırmanmanın Jack'i hipotermiden kurtaramayacağı sonucuna vardı.  Gerçekten de Jack'in ağırlığını eklemek, tahtayı daha fazla batırabilir ve ikisini de öldürebilirdi.

Titanic pozu

Kuzey Dakota, Fargo'da yaşayan 38 yaşındaki fotoğrafçı Amara Lambert, kamera önünde gergin olan bir çiftle çalışırken onlara "'Titanik' pozu verin" diyor. Herkes bunun ne anlama geldiğini biliyor. Titanik pozu barış işareti kadar bilinen bir poz. Instagram'da #titanicpose olarak etiketlenmiş 20.000'den fazla fotoğraf var. Jack, filmin başlarında geminin pruvasından "Ben dünyanın kralıyım" diye bağırır. Daha sonra aynı şeyi Rose'un kolları uzanmış ve onun beline dolanmış şekilde tekrarlar. 

Barbados ve Tayland'daki doğal manzaralarda kollarını kameranın önünde iki yana açan Alex Biro, "Bence insanları poza çeken şey bu özgürlük duygusu" dedi. İnsan kaynakları danışmanı olan 38 yaşındaki Biro, seyahatlerindeki pozları belgelemek için 2015 yılında @spread_your_arms_wide Instagram hesabını açtı. Daha sonra gerçek RMS Titanic'in kalkış yeri olan güney İngiltere'deki bir liman kenti olan Southampton'daki evine döndü.

© 2022 The New York Times Company