25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.12.2022 12:44 | Son Güncelleme: 10.12.2022 14:22

WSJ yazdı: Kate Winslet su altında nefesini nasıl 7 dakika tutabildi?

Wakanda Forewer ve önümüzdeki hafta vizyona girecek Avatar su altı çekimleriyle gündemde. Özellikle Kate Winslet, Suyun Yolu setinde nefesini yedi dakika 15 saniye tutarak bir efsane haline geldi. Wall Street Journal merak edilen performansın püf noktalarını yazdı
WSJ yazdı: Kate Winslet su altında nefesini nasıl 7 dakika tutabildi?

Black Panther: Wakanda Forever'da Tenoch Huerta Mejía'nın sahnesi için iki dakika nefes almaması gerekti. Aktör sahneyi devasa bir su tankının içine dalarak çekti ve halkını savaşa çağıran bir denizaltı krallığının hükümdarının repliklerini ezbere söyledi. Üç metre aşağıda bir krallık tahtında duran Huerta, vücudunun oksijen ihtiyacını göz ardı ederek birden fazla çekim yaptı. Marvel Studios'un devam filminde Namor rolünü aldığında yüzme bilmeyen aktör, "Doğaçlama yapabildim çünkü suyun altında ölmekten korkmuyorum " ifadelerini kullandı.

Onlarla birlikte tüm izleyiciler nefesini tutacak

Gişe rekortmeni film yapımcılığındaki en yeni sınır Hollywood'un nefesini tutmasına neden oldu. Sualtı diyarları, film yapımcıları için uzay ve diğer yabancı ortamları gölgede bıraktı. Bu yıl vizyona girmesi beklenen en büyük filmlerden ikisi olan Wakanda Forever ve James Cameron'ın uzun zamandır beklenen devam filmi Avatar, suda yaşayan karakterlere dayanıyor.

Bunu başarmak için ev büyüklüğünde su tankları, en son kamera teknolojisi ve çelik gibi ciğerleri olan yıldızlar gerekiyor. Kate Winslet, Avatar: Suyun Yolu filminin setinde nefesini yedi dakika 15 saniye tutarak bir efsane haline geldi. Rol arkadaşı Sigourney Weaver ise altı dakikadan daha uzun bir süre nefesini tuttu.

Özel eğitmenlerle çalışıldı

Cameron su altında oyuncuların performanslarını yakalamak için bir yöntem geliştirdi. Bu yöntemde oyuncuların kamera önündeki hareketleri ve yüz ifadeleri, bilgisayar tarafından yaratılmış Na'vi'lere aktarılıyor. Film yapımcısı, oyunculara okyanusta yaşayan Metkayina klanı gibi suyun altında gerçekçi görünmeyi öğretmek için, daha çok zıpkınla balık avlama ve rekabetçi serbest dalış için insanları eğitmeye alışkın eğitmenlere güvendi. Hem Avatar: Suyun Yolu hem de Wakanda Forever'da çalışmış olan dublör koordinatörü ve serbest dalış eğitmeni Chris Denison, oyuncuların ciğer kapasiteleri kadar zihinlerini de genişleten bir eğitim gerçekleştirdi. 

Onlara, havasız kalmakla ilişkilendirdikleri hissin, bir arabanın gösterge panelindeki düşük yakıt ışığı gibi olduğunu söyledi. Bu tepkiler (diyafram kasılmaları, karıncalanan uzuvlar, görme bozukluğu, çıldırma hissi) kısmen vücutta zararlı karbondioksit birikmesiyle tetiklenir. Bu uyarı sinyallerine rağmen, depoda kalan gaz veya kan dolaşımında eğitimle kullanılabilecek oksijen vardır. 

İşin püf noktası ne?

Denison, işin püf noktasının bu yakıt rezervini kullanmak ve motor kontrol ya da bilinç kaybıyla sonuçlanan oksijen tükenmesi durumuna gelmeden önce ne zaman nefes alınması gerektiğini öğrenmek olduğunu söyledi. Denison, "Düşük yakıt ışığının yanması konusunda daha rahat olmalarını sağlıyoruz. Bunu yeterince zorlarsanız, bu hislerin bazılarını geçersiz kılabileceğiniz bir noktaya gelirsiniz. Akciğer genişletme egzersizleri, etkili yüzme kulaçları ve diğer teknikler de nefeslerin esnemesine yardımcı olur" ifadelerini kullandı. 

Bunların denenmemesi konusunda uyaran Denison "Bunun ne kadar tehlikeli olduğuna inanamazsınız" dedi. Özellikle de tek başına denenirse, birçok insanı boğulmaktan kurtardığını ve kendi hayatını da kurtardığını belirtiyor. Oyuncuların çoğu bir aydan uzun bir süre eğitim aldı ve güvenlikli bir ortamda performans sergiledi. 

Sözleşmeye bağlı bir zorunluluk yok

Avatar' ın yapımcısı Jon Landau, su altı sahneleri için oyunculara dublör teklif edildiğini ve çekimler boyunca nefes tutmanın sözleşmeye bağlı bir zorunluluk olmadığını söyledi. Winslet için bu durum filme başlaması için bir teşvik oldu. Oyuncu, "Dedim ki, 'Dur bakalım, bana gerçek bir eğitmenle serbest dalış ve nefes tutma öğretileceğini mi söylüyorsun? Ben varım" ifadelerini kullandığını söyledi.Winslet, su altında ve hiçbir engele takılmadan hareket etmekle ilgili olarak, "Performansınızı sergilemekte tamamen özgürsünüz. O an oradasınız, ne baloncuk çıkıyor, ne burun klipsi, ne de gözlük. Tuhaf bir şey. Öylece sürüklenip gidebiliyorsunuz. Bu gerçekten olağanüstü bir duygu" dedi.

Nefes tutma süresini bir günde 6 katına çıkardı

Mabel Cadena Wakanda Forever'da yardımcı oyuncuydu ama akciğer dayanıklılığı konusunda başroldeydi. Huerta'nın karakterinin azılı teğmeni Namora'yı oynamak üzere Atlanta'daki sete ilk geldiğinde nefesini sadece 30 saniye kadar tutabiliyordu. Ancak ilk eğitim gününün sonunda nefesini 6,5 dakika tutabildiğini söyledi.  Denison bunun bir gün içinde gördüğü en büyük artış olduğunu söyledi. Meksikalı olan Cadena bir yandan İngilizce ve filmdeki karakterinin konuştuğu Maya dilini öğrenmekle meşgulken bir yandan da aksiyon koreografisi için eğitim alıyordu. "Öğrenmem gereken o kadar çok şey vardı ki Kate Winslet'in rekorunu kıracak vaktim olmadı" dedi. 

 Suda yaşayan karakterleri konu alan diğer filmlerde, suda yapılan oyunculukların çoğu simüle ediliyor. 2018 yapımı Aquaman ve gelecek yıl çekilmesi planlanan devam filmi için de aynı yöntemler kullanılacak. Bu teknik Wakanda Forever'ın belirli sahnelerinin çekiminde de kullanıldı. Ancak sektörde bilinen adıyla ıslak için kuru (dry-for-wet) yöntemi, ıslak için ıslak ( wet-for-wet) film yapımının gerçekçiliğini tercih eden insanlar için geçerli değil. Yine de, kamera ekiplerini dekorlar ve kostümlü oyuncularla birlikte suya batırmak irili ufaklı zorlukları da beraberinde getiriyor.

Zor kısımlar çok

Wakanda Forever'da dublörlük yapan ve serbest dalış uzmanı olan Alex Krimm, "Kabarcıkları yönetmek zordur dedi. Sık sık çekimler arasında oyuncuların yüzlerindeki ve saçlarındaki hava kabarcıklarını fırçalayarak yok ettiğini  söylüyor.  Suya eklenen kimyasallar kameraların optik özelliklerini geliştiriyor ve hijyenik kalmasını sağlıyor. Ancak arıtılmış su oyuncuların gözlerini yakıyor, doğal ortamlarındaymış gibi davranırken üstesinden gelinmesi gereken bir başka rahatsızlık daha ortaya çıkıyor. Krimm, "Gözleri kısmak, mücadele etmek, gerginlik. Suda bunların hepsi gerçekten ortaya çıkıyor. İşte o zaman eğitimin karşılığını alıyorsunuz, yüz ifadelerini ve sudaki rahatlıklarını gördüğünüzde" dedi.

1.80 boyundaki aktör Alex Livinalli, Namor'un uşağı Attuma'yı canlandırmak için 258 kiloya kadar çıktı ve dövüş sahneleri için bol bol hazırlık yaptı. Ustalaşması gereken şaşırtıcı bir beceri vardı. O da nasıl rahatlayacağıydı.  Bir sahneyi canlandırmak için tanka dalmadan önce, oyuncular bir nefes alma rutini izlediler. Zihinlerini sakinleştirmek ve kalp atışlarını yavaşlatmak için nefes alma-verme egzersizleri yaptılar.Livinalli, "Zihninizi doğru yere yerleştirmeye başladığınızda, oksijen için reflekslerinizi harekete geçirmek istemediğiniz o noktaya geldiğinizde farkına bile varmıyorsunuz" dedi. Livinalli, antrenmandan önce 30 saniyede nefesi kesilen aktörün 3 dakika 45 saniyelik bir nefes tutma süresine ulaştığını söyledi.

“Havuza işemek metot oyunculuğunun parçası”

Nefes alma dürtüsü, oyuncuların suda geçirdikleri uzun günler boyunca başa çıkmayı öğrendikleri tek biyolojik dürtü değildi. Krimm, tuvalete gitmek için tanktan soğuk bir şekilde çıkmak ve Wakanda Forever setinde uzun bir yürüyüş yapmak gerektiğini söyledi. Huerta, bu durumda havuza işemenin biraz metot oyunculuğu gibi olduğunu düşündüğünü söyledi ve "Balıklar bunu her zaman yapar ve biz de balıkları oynuyorduk" dedi.