Anton Troianovski / The New York Times
İsviçre'de iki gün sürecek bir zirveye katılan çok sayıda ülke pazar günü Ukrayna'ya katılarak Rusya ile savaşı sona erdirmek için tüm taraflar arasında diyalog çağrısında bulundu. Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülkesinin toprak kaybetmesini gerektirebilecek her türlü müzakereye karşı çıkmaya kararlı olduğunu söyledi.
Hafta sonu düzenlenen zirveye yaklaşık 90 ülkenin ileri gelenleri İsviçre'nin Alp Dağları'ndaki bir tatil beldesinde bir araya geldi. Rusya davet edilmedi ve bu nedenle Çin ve Brezilya da katılmayı reddetti.
Toplantının sonunda delegasyonların çoğu, esir değişiminin ve nükleer güvenliğin teşvik edilmesi gibi ortak ilkeleri içeren bir bildiriye imza attı.
En büyük soruya ilişkin fikir birliği yok
Ayrıca ilerlemek için tüm tarafların temsilcilerinin daha fazla angajmanının gerekli olduğunu söylediler ki bu muğlak bir ifadeydi ve toplantıya damgasını vuran en büyük soruya ilişkin ortak bir zeminin bulunmadığının altını çiziyordu: Ukrayna ve Rusya barışı ne zaman ve nasıl müzakere etmeli? İki ülke üçüncü yılını dolduran topyekûn savaşa kilitlenmişken ve her iki taraf için de askeri zafere giden net bir yol yokken, bazı dünya liderleri savaşan taraflar arasında müzakere ve uzlaşma çağrısında bulunuyor.
Ancak Zelenskiy uzun zamandır Ukrayna'da kalıcı bir barışın ancak Rusya'nın tamamen çekilmesiyle sağlanabileceğini savunuyor. Pazar günü gazetecilere verdiği demeçte, uluslararası toplumun zirve sonuçlarına dayanarak bir barış planı oluşturmasının ardından, onaylanan bu planın Rusya Federasyonu temsilcilerine iletileceğini söyledi. Zelenskiy, "Sonra savaşı sona erdirmeye hazır olup olmadıklarını göreceğiz" diye ekledi.
Görüşmelerle ilgili beklentileri sorulduğunda ise "Rusya meşru topraklarımızdan ayrılırsa hiçbir şey beklemeden yarın bizimle müzakerelere başlayabilir" dedi. İsviçre'nin zirveye ev sahipliği yapmasını isteyen ve mümkün olduğunca çok sayıda dünya liderini zirveye getirmek için çalışan Ukrayna için bu etkinlik, Zelenskiy'nin çatışmayı sona erdirmek için ortaya koyduğu ve Rusya'nın savaş suçları için tazminat ve adaleti de içeren vizyonunun arkasında küresel bir ivme oluşturmak açısından önemliydi.
Bildiriyi imzalamayanlar
İsviçre'nin 80'den fazla ülke tarafından onaylandığını belirttiği konferansın ortak açıklamasına göre Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'ya karşı devam eden savaşı, büyük ölçekli insani acı ve yıkıma neden olmaya ve küresel yansımaları olan risk ve krizler yaratmaya devam ediyor. Ancak Hindistan, Meksika, Suudi Arabistan, Güney Afrika ve Birleşik Arap Emirlikleri imzalamayı reddeden bir avuç ülke arasında yer aldı.
© 2024 The New York Times Company