20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 14.11.2022 22:04 | Son Güncelleme: 14.11.2022 22:18

New York Times yazdı: Amazon on bin çalışanını işten çıkarmayı planlıyor

Twitter, Meta gibi işten çıkarma yapan büyük teknoloji şirketleri arasına Amazon'da katılıyor. New York Times'a konuşan kaynaklara göre şirket bu hafta yaklaşık 10 bin çalışanını işten çıkarmayı planlıyor
New York Times yazdı: Amazon on bin çalışanını işten çıkarmayı planlıyor

Konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere göre Amazon bu hafta kurumsal ve teknolojik departmanlarından yaklaşık 10 bin kişiyi işten çıkarmayı planlıyor. Kaynaklar bunun şirketin tarihindeki en büyük işten çıkarma olacağını söyledi. 

Halka açık konuşma yetkileri olmadığı için anonimlik koşuluyla konuşan kişiler, ses asistan Alexa da dahil olmak üzere şirketin işten çıkarma yaparken cihaz organizasyonu, perakende bölümü ve insan kaynaklarına odaklanacağını aktardı. 

Toplam işten çıkarma sayısı net olarak bilinmiyor. Ancak 10 bin çalışanın çıkarılması Amazon’un kurumsal çalışanlarının kabaca yüzde 3’ü anlamına geliyor. Şirketin istikrara değer verdiği kritik alışveriş sezonunda planlı küçülmesi, kötüye giden ekonominin Amazon üzerinde ne kadar hızlı baskı oluşturduğunu gösteriyor. 

Amazon ayrıca, yakın zamanda işten çıkarma yapan teknoloji şirketlerinden biri olacak. Bu yıl, e-ticaret devi, özellikle rekabetçi işgücü piyasasını gerekçe göstererek, teknoloji çalışanları için nakit tazminat sınırını iki kattan fazla artırdı.

En karlı çağı pandemideydi

Değişen iş modelleri ve istikrarsız ekonomi, teknoloji endüstrisinde işten çıkarmalara yol açtı. Elon Musk, şirketi satın aldıktan sonra bu ay Twitter'daki personeli yarı yarıya düşürdü. Geçen hafta ise Facebook ve Instagram’ın ana şirketi Meta işgücünün yaklaşık yüzde 13’ü olan 11 bin çalışanını işten çıkardığını duyurdu. Lyft, Stripe, Snap ve diğer teknoloji firmaları da son aylarda birçok çalışanlarını çıkardılar. 

Amazon’un sözcüsü Brad Glasser, konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti. Pandemi, tüketiciler çevrimiçi alışverişe akın ederken, Amazon'un en kârlı çağını yarattı. Amazon, iş gücünü iki yılda ikiye katladı ve kazançlarını bir sonraki genişlemeye ve daha büyük işler denemeye ayırdı.

Yüksek maliyetlerle karşı karşıya kaldı

Ancak bu yılın başlarında, pandeminin kamçısının kırılmasıyla Amazon'un büyümesi yirmi yılın en düşük oranına geriledi. Şirket, aşırı yatırım yapma ve hızla büyüme kararlarından kaynaklanan yüksek maliyetlerle karşı karşıya kalırken, alışveriş alışkanlıklarındaki değişiklikler ve yüksek enflasyon satışları düşürdü.

Amazon, son çeyreğinde hafif bir toparlanma yaşadı. Ancak yatırımcıları, büyümenin yeniden zayıflayabileceği ve muhtemelen 2001'den bu yana en düşük hızına düşebileceği konusunda uyardı. Şirket, Wall Street'e geçmişte kemer sıktığını ve bunu tekrar yapabileceğini söyledi.

CEO maliyetleri düşürmeye çalışıyor

Üç kişiye göre, geçen hafta Amazon yöneticileri kurumsal yatırımcılarla bir araya geldi ve hisse senedi, Andy Jassy'nin geçen yıl CEO olarak göreve gelmesinden bu yana 1 trilyon dolar kaybederek salgının ilk günlerinden bu yana en düşük seviyesine geriledi. Daha önce Amazon'un kazançlı bulut bilişim işini yürüten Jassy, ​​maliyetleri hızla düşürmek için işletmeleri yakından inceliyor. Pandemi sırasında aşırı yüklenen depo genişlemesini başlangıçta geri çekti, ardından şirketin diğer bölümlerine geçti.

Son aylarda Amazon, yeterli müşteri bulamayan birinci basamak ve acil sağlık hizmeti sunan Amazon Care de dahil olmak üzere bir dizi girişimi kapattı veya sonlandırdı. Bloomberg’e göre bunlardan biri  400 kişiyi istihdam eden eve teslim robotu Scout. Bir diğeri ise otuz yıldır dikiş malzemeleri satan bir yan kuruluş olan Fabric.com.

Bu yıl personeli azalttı

Nisan'dan Eylül'e kadar, personel sayısını yaklaşık 80 bin kişi azalttı ve öncelikle yüksek yıpranma nedeniyle saatlik personelini küçülttü. Amazon, Eylül ayında birkaç küçük ekipte işe alımları durdurdu. Ekim ayında, ana perakende işinde 10 binden fazla açık pozisyonu için elman almayı da bıraktı. İki hafta önce, bulut bilişim bölümü de dahil olmak üzere şirket genelinde kurumsal işe alımları önümüzdeki birkaç ay için dondurdu.

Bu haber o kadar ani geldi ki The New York Times'ın gördüğü konuşma metinlerinin bir kopyasına göre, işe alım uzmanları iş adayları için görüşmeleri neredeyse bir hafta sonra aldılar. Amazon'un fiziksel ve çevrimiçi perakende işini ve lojistik operasyonlarını kapsayan perakende işi, salgın sırasında talep artışı ve ani büyümenin ardından baskı altında kaldı. Şirket, genişleme planlarını geri çektiğini ve yatırımcılara tüketicilerde belirsizlik gördüğünü söyledi.

Finans şefi Brian Olsavsky, geçen ay yatırımcılara "İnsanların cüzdanlarına baskı yapan çeşitli faktörler olduğu konusunda gerçekçiyiz" dedi. Olsavsky, şirketin harcamaların nereye gittiğinden emin olmadığını, ancak çeşitli sonuçlara hazır olduklarını söyledi. 

© 2022 The New York Times Company