17 Nisan 2024, Çarşamba
Haber Giriş: 14.11.2022 16:21 | Son Güncelleme: 14.11.2022 18:31

Jeff Bezos servetinin büyük bir kısmını bağışlayacağını söyledi fakat sözünü tutacak mı?

Amazon şirketinin kurucusu ve dünyanın en zengin dördüncü kişisi olan Jeff Bezos, yaşamı boyunca servetinin büyük bir kısmını bağışlamayı planladığını açıkladı. Ancak dünyanın en zenginlerinin servetlerinin çoğunu bağışlama sözü verdiği bağış taahhüdünü imzalamadığı için eleştirilerin odağında
Jeff Bezos servetinin büyük bir kısmını bağışlayacağını söyledi fakat sözünü tutacak mı?

Son zamanlarda yaptığı bağışlarla konuşulan Amazon kurucusu Jeff Bezos CNN'e verdiği demeçte servetinin büyük bir kısmını bağışlamayı planladığını açıkladı. Parayı iklim değişikliğiyle mücadeleye ve derin sosyal ve siyasi bölünmeler karşısında insanlığı birleştirebilecek durumları desteklemeye adayacağını söyledi.

Eleştirilerin odağında

Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre Bezos'un 123,9 milyar dolar olan serveti bu yıl neredeyse 70 milyar dolar azaldı. 58 yaşındaki Bezos'u, dünyanın en zengin insanlarının servetlerinin çoğunu hayır işlerine bağışlama sözü verdiği bağış taahhüdünü imzalamadığı için eleştiriliyor. Yıllarca hayırseverlikten uzak duran Bezos, bunun yerine Amazon ve kâr amacı gütmeyen uzay keşif şirketi Blue Origin'e odaklandı. Ancak son yıllarda Bezos, hayır kurumlarına milyarlarca dolar bağışta bulundu ve geçen yıl Amazon'un CEO'luğundan ayrıldıktan sonra bağışlarının hızını arttırdı.

Eski eşi ayrıldıktan sonra bağış yapmaya başladı

Eski eşi MacKenzie Scott, 2019'da ayrıldıklarından bu yana kar amacı gütmeyen kuruluşlara 12 milyar dolardan fazla para gönderdi ve çoğunlukla ABD'deki büyük bağışçılar tarafından genellikle göz ardı edilen küçük hayır kurumlarına odaklandı.

Bezos, 10 milyar dolarlık Dünya Fonu ile dikkatini iklim değişikliğine verdi ve Smithsonian Ulusal Hava ve Uzay Müzesi'ne 200 milyon dolarlık bir bağış yaptığını açıkladı. Son olarak müzik efsanesi Dolly Parton'a Cesaret ve Nezaket ödülü kapsamında seçtiği hayır kurumlarına yönlendirmesi için 100 milyon dolar verdi ve ödülü ortağı Lauren Sanchez ile birlikte duyurdu.