23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.09.2023 10:05 | Son Güncelleme: 18.09.2023 11:07

New York Times yazdı: Başbakan Meloni'nin üzerindeki göçmen baskısını artıran İtalya adası

Bu yıl İtalya'ya yaklaşık 126 bin kaçak göçmen geldi. Bu sayı 2022'de gelenlerin iki katından fazla ve yetkililer yüzde 70'inin ilk olarak Lampedusa'ya geldiğini söylüyor. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, ülkenin ülkeye girmeye çalışan göçmenlerin sayısı arttıkça baskısıyla karşı karşıya kalıyor
İtalya'nın Lampedusa adasında yakalanan göçmenler Sicilya'ya giden bir feribota taşınıyor, 4 Mayıs 2023 (Fotoğraf: Fabio Bucciarelli/The New York Times)
İtalya'nın Lampedusa adasında yakalanan göçmenler Sicilya'ya giden bir feribota taşınıyor, 4 Mayıs 2023 (Fotoğraf: Fabio Bucciarelli/The New York Times)

Gaia Pianigiani / The New York Times

İtalya'nın en güney adası Lampedusa'da, Tunus'tan küçük tekneler gelmeye devam ederken binlerce göçmen 600 kişilik bir kabul merkezini doldurdu. Roma'nın dışında, Sicilya'dan kuzeydeki bir merkeze giden göçmenleri taşıyan bir otobüs cuma günü bir kamyona çarparak her iki aracın şoförlerinin ölümüne ve 19 göçmenin yaralanmasına neden oldu.

Göçün yarattığı büyük zorluklar geçen hafta İtalya'da yeniden gündeme geldi ve Başbakan Giorgia Meloni liderliğindeki aşırı sağcı iktidar koalisyonunun göçmenleri caydırma konusunda ilerleme kaydettiğini gösterme çabalarını baltaladı. Meloni, 2022 seçimlerinden önceki yıllarda kendisini göçe karşı sert bir muhalif olarak konumlandırmış, deniz ablukası çağrısında bulunmuş ve göçmenleri kurtarmak için kullanılan teknelerin göçmenler çıkarıldıktan sonra batırılmasını önermişti.

Daha sert bir tutum görmek istiyorlar

İktidara geldiğinden bu yana ise Tunus ile bu ülkeden gelen göçmen akışını durdurmayı amaçlayan bir Avrupa Birliği anlaşması imzaladı ve gelenlerin üye ülkeler arasında yeniden dağıtımını kolaylaştırmak için blokla birlikte çalıştı. Geçen hafta yaşananlar bu yaklaşımın sınırlarını gösterdi ve Meloni'yi önceki İtalyan hükümetlerine benzer bir ikilemde bıraktı. Şimdi Meloni'nin koalisyon üyeleri ondan daha sert bir yaklaşım benimsemesini istiyor ve İtalya'nın diğer Avrupa ülkelerinden daha fazla desteğe ihtiyacı olduğunu söylüyor.

Koalisyondaki Lig partisinin lideri Matteo Salvini cuma günü yaptığı açıklamada "Avrupa şok edici bir şekilde yok, uzakta, dikkati dağılmış, cahil, sağır. Sınırlarımızı kendi başımıza savunmak zorunda kalacağız" ifadelerini kullandı.  Partinin milletvekili Andrea Crippa da bu düşünceleri yineledi. Crippa, "Diplomatik yol hiçbir yere varmadı. Tunus hükümetinin İtalya'ya karşı savaş ilan ettiği açık" dedi. 

Ödenmeyen yardım paketi

Bu yıl İtalya'ya ulaşan göçmenlerin çoğu Tunus'tan Akdeniz'i geçerek yola çıkmış, birçoğu da diğer Afrika ülkelerinden transit geçiş yapmıştı. Temmuz ayında, Meloni tarafından güçlü bir şekilde desteklenen bir anlaşmayla Tunus hükümeti, sorunlu ekonomisi için yüklü bir yardım paketi karşılığında deniz sınırlarını sıkılaştırma ve Tunus'tan Avrupa'ya yasadışı yollarla gelenlerin geri dönüşlerini hızlandırma sözü verdi. Bu para henüz ödenmedi.

Son göçmen dalgasından önce yaklaşık 6 bin kişilik bir nüfusa sahip olan ve turkuaz sularla çevrili kayalık bir kara parçası olan Lampedusa, Tunus kıyılarının 70 mil açığında ve Sicilya'nın 130 mil güneyinde. Tunus'tan gelen ve sayıları giderek artan göçmenler için ana varış noktası oldu. Bazı ada sakinleri artan göçmen gelişlerinin turizm sektörüne zarar vereceğinden endişe ederken, birçoğu da kıyılarına vuran insanlar için empati duyduklarını ifade ediyor.

Bekleyen göçmen sayısı 6 bin

Yetkililer aynı anda göçmenleri taşıyan batan teknelerden onlarca imdat çağrısı aldıklarını ve Lampedusa limanına ya da sahillerine ulaşan göçmenleri takip etmekle meşgul olduklarını söylüyor. Geçen salı günü 100'den fazla küçük teknenin Lampedusa'ya ulaşmasıyla birlikte adadaki kabul merkezinin nüfusu, İtalya'daki daha kalıcı yerlere gitmek için bekleyen birkaç aylık çocuklar da dâhil olmak üzere 6 binden fazla göçmene ulaştı. Yetkililere göre cuma sabahı 3 bin 800 göçmen hala kampta yaşıyordu.

Genellikle İtalyan sahil güvenlik botları göçmenleri kıyıdan kilometrelerce uzakta kurtarıyor ve sadece doktorların, polis memurlarının ve yetkililerin girebildiği bir rıhtıma getiriyor. Daha sonra göçmenler otobüslerle kasabadan izole edilmiş dar bir kanyonun içindeki çitlerle çevrili kampa götürülüyor. Yetkililer göçmenlerin İtalya'daki bir sonraki varış noktasını belirledikten sonra feribot ya da uçakla anakaraya taşınıyorlar. Ancak sayılar arttıkça bu sistem çökmüş durumda.

Göçmenler de baskı yapıyor

Çileden çıkan göçmenler daha hızlı bir şekilde nakledilmek için baskı yapıyor ve sosyal medyada yer alan videolar kampın içindeki itiş kakışları ve gerginliği gösteriyor. Bazı görüntülerde girişteki demir kapıya yığılan insanların, polis dışarıda konuşlanmışken kaçmaya çalıştıkları görülüyor. 

Geçtiğimiz hafta bir grup genç göçmen kabul kampının çitlerine tırmanarak yerel bir ailenin evine geldi ve yemek istedi. Lampedusa'da bir itfaiyeci olan ev sahibi, bir tabak spagetti ile akşam yemeğinin fotoğrafını paylaştı. Uluslararası Göç Örgütü sözcüsü Flavio Di Giacomo, İtalya için asıl sorunun küçük bir adada bu kadar çok insanı barındırmak olduğunu söyledi. Giacomo, "Rakamlar yüksek, ancak asıl engel İtalya gibi büyük bir ülke için genel sayı değil, çoğunlukla küçük olan Lampedusa'ya ulaşmaları" diye konuştu.

© 2023 The New York Times Company