27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.08.2022 17:01 | Son Güncelleme: 18.08.2022 17:27

New York Times yazdı: Bir zamanların iç çamaşırı sezonun vazgeçilmezi oldu

Bir zamanlar sadece bir iç çamaşırı olarak tasarlanan beyaz alet yeni sezonun vazgeçilmez parçası oldu. New York Times, spot ışıkları altında olan şık ve zahmetsiz giysiyi yazdı
26 Şubat 2022'de Milano, İtalya'da düzenlenen 2022 sonbahar fuarında Bottega Veneta'dan tasarımlar sunan bir model. (Valerio Mezzanotti/The New York Times)
26 Şubat 2022'de Milano, İtalya'da düzenlenen 2022 sonbahar fuarında Bottega Veneta'dan tasarımlar sunan bir model. (Valerio Mezzanotti/The New York Times)

Max Berlinger / The New York Times

Mattieu Blazy’nin, Bottega Veneta için çok beklenen ilk koleksiyonunda, öne çıkan parça düz nervürlü pamuklu bir atletti. Prada’nın sonbahar 2022 şovunu açan parça ise yine dar kesim, yuvarlak yakasında küçük bir üçgen logo bulunan beyaz bir atletti. Bu parça şu anda Prada’nın web sitesinde 995 dolara mevcut. Chloé'nin podyumunda, merinos kaşmirden yapılmış nervürlü örgü bir atlet, deri pantolonla kombinlendi.

Bu yılın esas ürünü

Yaz sıcaklıkları zirveye çıktığından, bu yıl sezonun esas ürününün bu olduğu inkar edilemez. Bir zamanlar, gözden gizlenmesi gereken mütevazı bir çamaşırı, meydan okurcasına spot ışığına çıktı. Hem erkekler hem de kadınlar atletin gövdeyi saran, omuzları açıkta bırakan, dekolteyi vurgulayan cazibesini benimsiyor. 

(Molly Matalon/The New York Times)

32 yaşındaki stilist Bryant Christopher Simmons, atletin çekiciliğinin bir kısmının çok yönlülüğünde yattığına inanıyor. Totême ve Hanro gibi çağdaş markaların sunduğu pahalı versiyonlardan, Hanes'in ucuz versiyonlarına kadar, Simmons’n kenarlarının tam beline denk gelmesi için kestiği küçük bir koleksiyonu var. Simmons, atletin çok rahat ve zahmetsiz göründüğünü söyledi. 

Ünlülerin tercihi

Esquire'ın yaz sayısı çıktığında, kapağında aktör Elliot Page vardı. Page’in görünümü şık bir terzinin elinden çıkma değildi. Dar bir Polo Ralp Lauren atlet ve düşük bel bir pantolon giyiyordu. Mart ayında, oyuncu ve moda uzmanı Julia Fox, beyaz nervürlü bir atleti ortasında kesti. Atleti üstüne bir crop olarak giyen Fox, diğer parçayı mini etek olarak giydi ve izleyicilerin bunu kendi başlarına nasıl yapabileceklerine dair bir eğitim videosu da yayınladı. Bu bahar Justin Bieber, Grammy kırmızı halısındaki Balanciaga takımının içine ne giydi tahmin edin? Sadece beyaz bir atlet. 

Cinsiyet rollerini baltalıyor

Non-binary müzisyen King Princess için nervürlü bir atlet gardıropların olmazsa olmazıdır. King Princess, "İnsanlar bana atlet perisi der" dedi gülerek. Annesinin 1990’lardan kalan kolsuz bluzları olduğunu anlatan King Princess, birçok gün onları giydiğini söyledi. King Princess, “Bir atlet giydiğimde kendimi çok güçlü hissediyorum. Cinsiyetimle olan yolculuğum yüzünden. Mesela altında spor sütyeni olan bir atlet bana çok güçlü hissettiriyor. En gerçek cinsiyetsiz şeklimde oluyorum. 

Tasarımında şaşırtıcı derecede basit giysiye göre nervürlü atlet sayısız kültürel çağrışım kazandı. Basit,  bir tarzda giyildiğinde, hem erkeksi hem de kadınsı olarak yorumlanabiliyor. Yine de, LGBTQ bireyleri arasındaki popülaritesinin gösterdiği gibi, geleneksel cinsiyet rollerini sinsice baltalayacak şekilde de giyilebilir.

New York'taki Fashion Institute of Technology'de Müze Müdürü olan Valeri Steele, “Yarattığı bütün maço, Marlon Brando tarzı his ve ayrıca çok güçlü maskülen lezbiyen hissi yüzünden bir çekiciliği var” dedi.  Ayrıca, ilk önce bir iç çamaşırı olarak tasarlandığı için, onu kendi başına giymenin anında bir erotizm havası vermesine de neden oluyor. Steele, “Bir kıyafeti seksi ve genç gösteriyor ama burjuva, pahalı veya gergin bir şekilde değil. Demek istediğim, üzerinde terlediğiniz gerçeği. Bu çok samimi görünüyor” diye ekledi. Atletler ilk olarak modern Batı modasında 20. yüzyılın başlarında her iki cinsiyet için mayoların bir parçası olarak popüler hale geldi. 

Sinemaya etkisi

Daha sonra tek başına bir giysiye dönüştüler. Hanes'in küresel iletişim direktörü Jamie Wallis'e göre, 1928'de şirketin dokuma gömleklerinin yanı sıra kolsuz gömlekler pratik olduğu ve yakalı gömleklerin uzun ömürlülüğünü korumaya yardımcı olmak için kullanılmaya başlandı.  

24 Şubat 2022'de Milano, İtalya'da düzenlenen sonbahar 2022 Prada defilesi (Valerio Mezzanotti/The New York Times)

Atletler, sinemanın merceğinden bir arzu nesnesine dönüştü. Bunların içinde en ünlüsü Marlan Brando’nun, 1951’de Stanly Kowalski’nin A Streetcar Named Desire A Streetcar Named Desire filmindeki görüntüsüydü. Mavi yakalı erkeğin bir sembolü olarak halkın zihnine kazındı. Hollywood’ta o zaman beri Raging Bull’da Robert De Niro, Die Hard’ta Bruce Willis, The Sopranos’ta James Gandolfini ve Fast and Furious’ta Vin Diesel olmak üzere birçok maço rol için bu parçayı kullandı. 

Cinsel olarak özgürleşilen 1970’lere kadar atletler iç çamaşırından halka dönük giysilere geçiş yaptı.  O zamandan beri kaykaycılar, 1980'lerin punk müzisyenleri ve rapçiler dahil olmak üzere çeşitli alt kültürler tarafından benimsendi ve ona bir isyan duygusu enjekte edildi. Profesyonel sporcular için pragmatik çekiciliği, atletizm ruhunu korudu. Hatta, yüzyılın başında, nahoş bir takma ad olan “eş dövücü” lakabını aldığında olduğu gibi, adil bir tartışma payına sahipti. Neyse bu lakap daha sonra gözden düştü.

Yeniden icat etmek

Tasarımcı Willy Chavarria, “Benim için nervürlü atlet her zaman zarafet ve duygusallıkla ilişkilendirilmiştir” dedi. Kendi adaşı erkek giyim markasına nezaret etmenin yanı sıra, Chavarria, Calvin Klein'de tasarımdan sorumlu kıdemli başkan yardımcısıdır ve işlerinde genellikle nervürlü atleti toplumsal cinsiyet ve cinsellik arketiplerini keşfetmenin bir yolu olarak kullanır.

Chavarria, “Aşırı erkeksi kavramlarla oynamayı seviyorum. Nervürlü atletin erkeksiliği ve seksiliği zamansız” dedi. Meksikalı Amerikalı olan Chavarria, Chicano kültürüyle olan güçlü bağlarından da bahsediyor. Chavarria, “Latin kültüründe güçlü bir duygusallık ve queer kültüründe cinsellik vardır. Latin kültürünün beyaz atlete aşıladığı erkekliğin, daha sonra aşırı erkeklik ve kadınlık biçimleri üzerinde oynayan queer kültürü tarafından benimsendiğini düşünüyorum” dedi.

Aramalarda yüzde 184 arttı

Ek olarak, Amerikan proletarya üniformasının önemli bir parçasıdır ve son podyumların gösterdiği gibi, sınıf ve sosyal statünün klişeleşmiş göstergelerini yıkmak isteyen üst düzey tasarımcıları büyüler. Müşteriler yanıt veriyor. Küresel bir moda arama platformu olan Lyst'in temsilcisi Evi Berberi, Nisan ayından bu yana atlet aramalarının yüzde 184 arttığını ve son çeyrekten bu yana artan bir trendi sürdürdüğünü söyledi. 

Beyazın hakim renk olduğunu, en çok ilişkili arama anahtar kelimelerinin çizgili, crop ve asimetrik olduğunu da ekledi. Bir şirket temsilcisi, Mart'tan Haziran'a yeniden satış pazarı Depop'un nervürlü atletler aramalarında yüzde 33 ve bu ürün için listelemelerde yüzde 44 artış olduğunu söyledi.

"Çok yönlü ve zahmetsiz"

Chavvaria, “Bugün cinsellik ve cinsiyet kimliğinde müthiş bir yeniden doğuş var. Dünyada özellikle erkek ya da kadını temsil ettiği bilinen giysiler olsa da, bugün çocuklar bunları karıştırarak eğleniyor. Nervürlü atletin, onu günümüz nesli için bile seksi ve şık kılan tarihiyle ilişkili bir kimliğe sahip olduğunu düşünüyorum” dedi. Nervürlü atlet, tüm çağrışımlarına rağmen seksi, kolay, çok yönlü ve zahmetsizdir. Stilist Simmons, “Çok cool ve çok şık” diyor. 

Arkadaşlar sokakta bol pantolon ve kolsuz bluz giyen bir oyuncu veya herhangi birini gördüklerinde, genellikle resmi King Princess'e gönderiyorlar. King Princess, “Çok tatlı ve gurur verici buluyorum. Herkes giydiğinden emin olmalı: Kıyafetler zırhtır” dedi.

Atletin kalıcı çekiciliğinden bahseden King Princess, “Bence ikonik. Bence temel giyim,  iyi bir tişört, iyi bir kolsuz bluz, iyi bir kot pantolon gibi bunlar sürekli olarak yeniden keşfedilen şeyler. Bu beni büyülüyor, zamanla bir silüet alıp yeniden icat etmek, yeniden icat etmek…” dedi. 

© 2022 The New York Times Company