23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.10.2022 12:37 | Son Güncelleme: 23.10.2022 12:58

New York Times yazdı: Boris Johnson, adaylık için yeterli desteği sağladı mı?

İngiltere Başbakanı Liz Truss'ın istifasını açıklamasının ardından ülkede liderlik yarışı başladı. Tatilini yarıda kesip İngiltere'ye dönen eski Başbakan Boris Johnson'ın 100'den fazla milletvekilinden destek aldığı iddia edildi
Fotoğraf: Kenny Holston/The New York Times
Fotoğraf: Kenny Holston/The New York Times

Mark Landler / The New York Times

Boris Johnson Cumartesi günü İngiltere'ye döndü ve Başbakan Liz Truss’ın istifasının ardından eski işini geri almaya çalışacağına dair beklentileri artırdı. Eski Maliye Bakanı Rishi Sunak da yarışa katılmaya hazır görünüyor.

Barajı geçerse, dönme ihtimali yüksek

Dominik Cumhuriyeti'nde tatil yapan Johnson, Muhafazakar Parti'nin sağ kanadının önde gelen isimlerinden ve önemli bir destek olan eski içişleri bakanı Priti Patel'in desteğini kazandı. Johnson'ın müttefikleri Cumartesi öğleden sonra 100'den fazla milletvekilinden destek aldığını iddia etti. Bu daha önce Johnson için kamuoyuna açıklanan sayıdan çok daha fazla. Ama eğer o barajı geçerse, geri dönme ihtimalini önemli ölçüde yükseltir.

Pazartesi'ye kadar vakitleri var

Parti lideri adaylarının, ikinci tura geçebilmeleri için 357 Muhafazakar milletvekilinin en az 100'ü tarafından aday göstermeleri gerekiyor. BBC'nin resmi olmayan sayımına göre Sunak, parti milletvekillerinden 128 oya sahip. Adayların gerekli sayıyı toplamak için Pazartesi günü saat 14.00’e kadar süreleri var. Pazartesi günü parti, adayları bire veya ikiye kadar daraltmak için iki tur oylama yapacak. İki kişi kalırsa, parti üyeleri hafta içinde oy kullanacak. 

Bir dizi skandalın ardından Temmuz ayında görevinden ayrılmaya zorlanan Johnson, BBC ve diğer haber kuruluşları tarafından derlenen sayılara göre Sunak'ın hemen arkasında görünüyor. BBC, Johnson'ın 53 oya sahip olduğunu söyledi. Adaylığını açıklayan Avam Kamarası lideri Penny Mordaunt ise yalnızca 23 oya sahip. 

Diğer kaynaklarda Johnson'ın sayıları daha da yükseliyor. BBC ve The Times of London muhabirleri, Johnson’a yakın kişilere atıfta bulunarak, gelecek hafta oy pusulasında yer alabileceğini söyledi. Ancak, destekçilerin kamuoyuna açıklanmış isimleri olmadan, bu iddianın güvenilirliğini belirlemek imkansız.  

100 oy barajını aşmak Johnson'ı otomatik favori yapacak çünkü kamuoyu yoklamaları parti üyeleri karşısında bir yarışta Sunak'ı yeneceğini gösteriyor. Birçok ihtimal Suella Braverman veya Kemi Badenoch gibi sağdaki diğer isimlerin aday olmaya karar verip vermemesine ve eğer vermezlerse oyları kimin alacağına bağlı olacak.

© 2022 The New York Times Company


Financial Times'ın araştırmasına göre pazar sabahı saat 09.57 itibariyle adayların ulaştığı destekçi sayıları şöyle: Rishi Sunak 120, Boris Johnson 51, Penny Mordaunt 23. Parti başkanlığına aday olabilmek için en az 100 delegenin desteğini almak gerekiyor.