19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 21.10.2022 15:18 | Son Güncelleme: 21.10.2022 17:59

Rishi Sunak ve Boris Johnson, Liz Truss'tan boşalan koltuk için mücadele ediyor

Liz Truss'ın başbakanlık görevinden istifa etmesi üzerine eski İngiltere başbakanı Boris Johnson ve Rishi Sunak resmen aday olduklarını açıklamadı ancak perde arkasında rekabet ediyorlar. Şimdiye kadar Sunak 56, Johnson ise 41 milletvekilinin desteğini aldı
Rishi Sunak ve Boris Johnson, Liz Truss'tan boşalan koltuk için mücadele ediyor

Boris Johnson ve Rishi Sunak, Liz Truss'un başbakanlık görevinden sadece 44 gün sonra sansasyonel bir şekilde istifa etmesinin ardından onun yerine geçmek için yarışıyor. Her iki lider adayı da bu göreve aday olduklarını resmen açıklamadı ancak perde arkasındaki kampanya çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

Bugün Boris Johnson'ın ekibi, Savunma Bakanı Ben Wallace'ın eski Başbakan'ı desteklemeye meyilli olduğunu açıklamasıyla büyük bir destek aldı. Wallece, muhafazakar tabanda popüler olmasına rağmen kendisini yarış dışı bıraktı ve "Geçen sefer aday olmamak için gösterdiğim gerekçeler değişmedi" dedi.

"Johnson'a sıcak bakıyorum"

İngiltere Savunma Bakanı "Tüm adaylardan, ulusal güvenlik olmadan evde ekonomik güvenliğe sahip olamayacağınızı kabul etmelerini isteyeceğim. Bu da Silahlı Kuvvetlerimiz ve istihbarat teşkilatlarımız için gerçek bir yatırım gerektirmektedir" dedi. Wallace ayrıca "Şu anda Boris Johnson'a sıcak bakıyorum. Savunma Bakanı olduğum dönemde savunmaya yatırım yaptığını, beni ve bu ülkenin bizi güvende tutmak için attığı adımları desteklediğini biliyorum" ifadeleri kullandı.

En az 100 kişinin desteği gerekli

Başbakan adaylarının ilk liderlik oylamasına katılabilmeleri için önümüzdeki Pazartesi günü saat 14.00'e kadar en az 100 muhafazakar milletvekilinin desteğini almaları gerekiyor. Şu ana kadar 56 kişi Sunak'ı 41 kişi de Boris Johnson'a oy verdi.

Diğer 18 kişi ise Avam Kamarası Lideri Penny Mordaunt'un No10'un yeni sakini olmasını istediklerini söyledi. Şu ana kadar bir adaya destek sözü veren tek kabine bakanı Jacob Rees-Mogg oldu. O da uzun zamandır arkadaşı olan Johnson'ı destekliyor.