24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.10.2022 12:08 | Son Güncelleme: 23.10.2022 12:19

İngiltere’de liderlik yarışı, Boris Johnson tatilini yarıda kesti

İngiltere'de bu hafta yeni Başbakanın seçilmesi için liderlik yarışı başlayacak. Eski Başbakan Boris Johnson'ın da adaylar içinde yer alacağı söyleniyor. Liz Truss, istifa ettiğinde Karayipler'de tatilde olan Johnson, bu sabah tatilini yarıda kesip İngiltere'ye döndü
İngiltere’de liderlik yarışı, Boris Johnson tatilini yarıda kesti

İngiltere’de Başbakan Liz Truss’ın istifasının ardından yeni başkanlık yarışı için adaylar konuşulmaya başladı. Muhafazakar Parti içinde daha önce yapılan anketlere göre eski Başbakan Boris Johnson’ı destekleyenler var. Ancak ancak bazıları da Partygate skandalına dair parlamento soruşturması yaklaşırken Johnson’ın yeniden aday olmasının muhafazakarları yeni bir kaosa sürükleyebileceği konusunda uyarıyor. 

Boris Johnson’ın henüz resmi olarak aday olacağı açıklanmadı ancak Karayipler’deki tatilini yarıda kesip İngiltere’ye döndü. The Guardian’ın haberine göre Johnson’ın milletvekillerinin desteğini almak için geldiği söyleniyor. Daha önceki yarışta Liz Truss’a kadarşı ikinci olan Rishi Sunak’ın parti içindeki destekçilerinin 90’a yaklaştığı söyleniyor. 

Oy pusulasına girmek için 100 kişinin desteğini almak gerekiyor. Ancak Johson’da Ben Wallace, Simon Clarke, Chris Heaton-Harris, Jacob Rees-Mogg, Alok Sharma ve Anne-Marie Trevelyan gibi altı mevcut kabine bakanının desteğine sahip.  

Yakın kaynaklara göre Johnson'ın Müttefikleri, 100 milletvekili barajını kolayca aşabileceğini söyleyerek övündü ve 150 bin Muhafazakar parti üyesinden oluşan bir oylamada kazanmak için güçlü bir rakip olacağını savundu. Ne Johnson ne de Sunak henüz resmi olarak açıklama yapmadı, Avam Kamarası lideri Penny Mordaunt, yarışacağını açıklayan kişi oldu.