06 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.07.2024 10:37 | Son Güncelleme: 07.07.2024 13:46

New York Times yazdı: Britanya'nın yeni lideri devlet yönetiminde hızlı bir ders almak üzere

İngiltere'nin yeni Başbakanı Starmer gelecek hafta NATO zirvesine katılacak ve burada kararsız müttefikler arasında nadir görülen bir merkezci istikrar noktasını temsil edecek. New York Times hızlı programını yeni Başbakan için bir ders niteliğinde olacağını yazdı
Fotoğraf: Andrew Testa/The New York Times
Fotoğraf: Andrew Testa/The New York Times

Mark Landler / The New York Times

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, gelecek hafta NATO zirvesine katılmak üzere Washington'a uçmadan önce 10 numaradaki masasına yeni oturmuş olacak. Bundan bir hafta sonra da Winston Churchill'in doğum yeri olan Blenheim Sarayı'nda düzenlenecek bir güvenlik toplantısında 50 Avrupalı lidere ev sahipliği yapacak. 

İngiltere'nin 14 yıl sonra ilk İşçi Partili başbakanı olan Starmer için bu, küresel devlet yönetimi konusunda hızlandırılmış bir kurs niteliğinde olacak. Ama aynı zamanda ona Brexit sonrası dönemde alışılmadık bir Britanya imajı çizme şansı da verecek: Siyasi olarak tedirgin müttefiklerin çalkantılı dalgası arasında istikrarlı, geleneksel, merkez sol bir ülke.

Starmer Washington'da, yaşlılığa bağlı gerileme nedeniyle yeniden seçilme yarışından vazgeçme çağrılarına direnen Başkan Joe Biden ile görüşecek. Fransa'da aşırı sağı savuşturma girişimi geri tepmiş gibi görünen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağın ilerlemesiyle koalisyonu zayıflayan Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile bir araya gelecek.

Starmer'ın İşçi Partisi'ndeki başarısı, bazıları arasında İngiltere'nin merkez sol bir partiyi kucaklamasının Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde de tekrarlanabileceği umudunu artırabilir. Ancak Britanya'da isyancı Reform Partisi'nde somutlaşan iktidar karşıtı isyanın ve kaynayan popülizmin başka yerlerde de yaşanabileceğinin habercisi olması da aynı derecede akla yatkın.

Nadir görülen bir zafer

Ancak diplomatlar şimdilik, Starmer'ın dikkat çekici seçim zaferinin, son zamanlarda bu tür zaferlerin az olduğu diğer liderler nezdinde kendisine siyasi bir parlaklık kazandıracağını söyledi. ABD başkanlık seçimlerinin nasıl sonuçlanacağına bağlı olarak Starmer bir gün kendisini, Donald Trump'ın başkan olduğu dönemde kurallara dayalı uluslararası düzenin siperi olarak görülen bir diğer Alman şansölyesi Angela Merkel'den farklı bir konumda bile bulabilir.

Önce ekonomiyi canlandırmalı

Ancak İngiltere'nin Washington Büyükelçisi olarak görev yapmış olan Kim Darroch'a göre Starmer'ın bu görevi üstlenebilmesi için İngiltere ekonomisini canlandırmanın bir yolunu bulması gerekecek. Diplomatik güç ekonomik güçle bağlantılıdır ve İngiltere'nin zayıf ekonomisi Avrupa Birliği'nden ayrılma kararıyla birlikte ülkenin uluslararası ilişkilerdeki rolünü azalttı. Darroch ayrıca Starmer'ın temkinlilik konusundaki şöhretinin üstesinden gelmesi ve Avrupa ile ilgili cesur bir şeyler yapmaya çalışması gerektiğini söyledi.

 ©️ 2024 The New York Times Company