19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.09.2024 14:32 | Son Güncelleme: 10.09.2024 14:42

New York Times yazdı: Çinli Huawei trifold telefonla ivmesini korumayı umuyor

Apple'ın yeni iPhone'ları tanıtmasından sadece bir gün sonra Huawei yeni telefonunu satışa çıkarmaya hazırlanıyor. New York Times'a konuşan analistlere göre Çinli teknoloji devi yeni trifold telefonuyla, ABD yaptırımlarına rağmen nasıl ayakta durduğunu gösterecek
New York Times yazdı: Çinli Huawei trifold telefonla ivmesini korumayı umuyor

Meaghan Tobin ve John Liu / The New York Times

Birbirini izleyen yönetimler boyunca ABD hükümeti, Çinli telekom devi Huawei'nin yükselişini önlemek için sert ticari kısıtlamalar kullandı. Buna karşılık, şirket hala ayakta olduğunu göstermek için hiçbir fırsatı kaçırmıyor. Geçen yıl ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo'nun Çin'e yaptığı ziyaretin sonunda Huawei, Çin'de üretilen gelişmiş bir yarı iletkenle çalışan bir akıllı telefon tanıttı. Bu çip Raimondo'nun öncülüğünde ABD'nin Çin'in geliştirmesini engellemeye çalıştığı türden bir teknolojiydi. 

Dakikalar içinde tükendi

Mate 60 Pro adı verilen Huawei telefon, Çin'de ulusal bir lider olarak görülen şirketin Amerikan kısıtlamalarına karşı zaferi olarak müjdelendi. Yeni cihaz, Çin e-ticaret platformlarında dakikalar içinde tükendi. Alışveriş yapanların çoğu, satın aldıkları telefonu Raimondo'nun yüzünün fotoğrafıyla süslenmiş bir telefon kılıfıyla eşleştirmeyi tercih etti.

Çin'in teknoloji merkezi Shenzhen'de Huawei, Apple'ın Kaliforniya'da iPhone 16'yı tanıtmasından sadece saatler sonra yeni bir cihazın beklenen duyurusuyla tekrar gündeme oturmaya hazırlanıyor. Huawei'nin en yeni telefonu Mate XT, yeniliklerle dolu: İki kez katlanabiliyor.

Piyasadaki ilk üç katlı telefon

Tablet boyutundaki cihaz, iki bağlantı noktası boyunca katlanarak tipik bir telefon boyutuna geliyor. Piyasada bulunan ilk üç katlı akıllı telefon olma özelliğini taşıyor. Kırmızı ve siyah olmak üzere iki renk seçeneğiyle 20 Eylül'de satışa sunulacak. Mate 60 Pro'nun geçen yıl piyasaya sürülmesinden bu yana Huawei, Apple'ın Çin'deki üst düzey akıllı telefon pazarında yıllardır süren hakimiyetine darbe vuruyor.

Üç katlı telefon büyük ses getirirken, Huawei'nin iPhone'un en yeni rakibi olan yeni nesil Mate 70'i tanıtması henüz beklenmiyor. Son yıllarda Huawei, Apple'ın genellikle yeni iPhone'ları tanıttığı eylül ayında yeni ürünlerini piyasaya sürdü. Huawei 2021'de, şirketin ABD yaptırımlarını ihlal etmekle suçlanmasının ardından Kanada'da gözaltına alınıp serbest bırakılan üst düzey yöneticisi ve şirketin kurucusunun kızı Meng Wanzhou'nun dönüşünü anmak için de bir eylül ürün etkinliğini kullandı.

Analistler, Mate 70'in tanıtımının ülkenin önde gelen çip üreticisi, devlet destekli Semiconductor Manufacturing International Corp. of China'da (SMIC) çip üretimindeki kısıtlamalar nedeniyle yavaşladığını söyledi. Şirket, Huawei'nin geçen yıl dünyayı şaşkına çevirmesini sağlayan çiplerin arkasındaydı. Ancak bu çipleri üretmek için kullanılan teknolojinin maliyetli ve kusurlara açık olması, büyük hacimlerde üretilmelerini zorlaştırıyor. Bir pazar araştırma firması olan TrendForce'un analisti Joanne Chiao, Huawei'nin yeni üç katlı telefon da dahil olmak üzere üç ürün grubu için SMIC'in en gelişmiş teknolojisine güvendiğini söyledi. Huawei, Mate 70 için bir çıkış tarihi açıklamadı.

Son dört yılın en hızlı büyümesi

Huawei bir zamanlar en iyi küresel akıllı telefon markası ve 5G telekomünikasyon ekipmanı üreticisiydi. Trump yönetiminin 2019'da yarı iletkenler de dahil olmak üzere kritik teknolojilere erişimini kısıtlamak için harekete geçmesinin ardından akıllı telefonlar için dünya çapındaki pazar payı düştü. ABD ve müttefiklerinin ek yaptırımları şirketin kârını daha da erozyona uğrattı. Ancak Huawei geçen yıl bir geri dönüş yaparak, kısmen Mate 60 Pro'nun satışlarının da etkisiyle son dört yılın en hızlı büyümesini kaydetti.

Bir pazar araştırma şirketi olan TechInsights'ın kıdemli direktörü Linda Sui'ye göre yeni katlanabilir telefon, Mate 70'in çıkış tarihindeki belirsizliğe rağmen Huawei'nin liderliğini gösterme çabası. Sui, “Huawei yine de görünümünü kurtarmak, insanları Apple ile yan yana rekabet etmekte rahat hissettiklerine inandırmak için bir şeyler yapmaya çalıştı” dedi.

iPhone'un en önemli pazarıydı

On yıl boyunca Çin, Apple'ın toplam satışlarının yaklaşık yüzde 20'sini oluşturdu. Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra iPhone'un en önemli pazarıydı. Ancak Apple'ın Çin'deki pazar payı bu yılın ilk yarısında dramatik bir düşüş gösterdi. Apple için nadir görülen bir şekilde iPhone'ları indirimli olarak sunması bile düşüşü tersine çevirmeye yetmedi. Bir araştırma şirketi olan Canalys'e göre haziran ayında sona eren çeyrekte Apple, Çin'de en çok satan beş marka arasından düştü. Son yıllarda Çin'de en çok satan akıllı telefonların tamamının yerli markalar tarafından üretildiği ilk çeyrek oldu.

Sui, Mate 60'ın piyasaya sürülmesinden bu yana Apple'ın üst düzey akıllı telefonlar için pazar payının neredeyse dörtte birini kaybettiğini söyledi. Bu pay Huawei tarafından ele geçirildi. Bir pazar araştırma şirketi olan Isaiah Research'te kıdemli analist olan Lori Chang, üç katlı telefonun Huawei'nin satışlarını dramatik bir şekilde artırmasının olası olmadığını söyledi. Cihazın maliyeti 2 bin doların üzerinde olacak ve katlanabilir ekranın yapımı zor olduğu için şirketin sadece birkaç yüz bin adet üretmesi bekleniyor. Huawei geçen yılın başlarında tek katlı katlanabilir bir telefon piyasaya sürmüştü. Yine de 3 milyondan fazla kişi Mate XT satışa çıktığında haberdar olmak için Huawei'nin web sitesine kaydoldu.

© 2024 The New York Times Company