25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.05.2023 11:52 | Son Güncelleme: 23.05.2023 12:19

New York Times yazdı: Erdoğan Cumhurbaşkanlığı için eski rakibinin desteğini aldı

Daha önce New York Times'a verdiği röportajda destekleyeceği yönetimden, cumhurbaşkanı yardımcılığı isteyeceğini söyleyen Sinan Oğan, kararını açıkladı. New York Times, Erdoğan'ın eski rakibinden destek alarak avantajını yükselttiğini yazdı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 Mayıs'tan bir seçim kampanyası afişi. Sinan Ogan'ın desteği, muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na karşı mücadele eden Cumhurbaşkanı'na güç veriyor (Fotoğraf: Sergey Ponomarev/The New York Times)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 Mayıs'tan bir seçim kampanyası afişi. Sinan Ogan'ın desteği, muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na karşı mücadele eden Cumhurbaşkanı'na güç veriyor (Fotoğraf: Sergey Ponomarev/The New York Times)

Ben Hubbard ve Gülsin Harman / The New York Times

Geçen hafta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde üçüncü olan aday Pazartesi günü yaptığı açıklamada bu Pazar günü yapılacak ikinci tur oylamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı desteklediğini açıklayarak Erdoğan'a diğer rakibine karşı ek bir güç kazandırdı. 

Türk siyasetinde 20 yıldır baskın bir figür olan Erdoğan'ın ikinci turda avantajlı olduğu görülüyor. Her ne kadar 14 Mayıs'taki ilk oylama öncesinde yapılan anketlerin çoğu Erdoğan'ı muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun gerisinde gösterse de cumhurbaşkanı seçmenlerin yüksek enflasyona duyduğu öfkeyi ve hükümetin Şubat ayındaki yıkıcı depremlere başlangıçta yavaş tepki vermesinden kaynaklanan hayal kırıklığını aşarak oyların yüzde 49,5'ini kazandı. 

Erdoğan'ı devirmek için bir araya gelen altı muhalefet partisinin oluşturduğu koalisyonun ortak adayı Kılıçdaroğlu ise yüzde 44,9 oy aldı. Üçüncü sıradaki aday aşırı sağcı milliyetçi Sinan Oğan ise beklentileri aşarak oyların yüzde 5,2'sini aldı ve en büyük rakiplerden herhangi birinin zafer kazanmasını sağlayacak salt çoğunluğu elde etmesini engelledi. Geçen hafta The New York Times'a verdiği bir röportajda Oğan, ikinci turda kimi destekleyeceğine karar vermek için siyasi bölünmenin her iki tarafındaki isimlerle görüştüğünü söyledi.

Üst düzey bir görev istiyordu

Oğan, kazanan adayın, milyonlarca mülteciyi sınır dışı etme planı ve terörle bağlantılı olduğunu düşündüğü Kürt seçmenlerin desteklediği partilerle işbirliğini reddetmek de dahil olmak üzere milliyetçi davaları benimsemesini sağlamaya çalıştığını söyledi. Oğan, destek karşılığında yeni yönetimde cumhurbaşkanı yardımcılığı gibi üst düzey bir görev istediğini de ekledi. 

Erdoğan Cuma günü Oğan ile bir araya geldi ancak her iki isim de ne konuşulduğuna dair ayrıntı vermedi. Aynı gün Erdoğan CNN'e verdiği bir röportajda Oğan'la pazarlık yapmak istemediğini ifade etti. Erdoğan, "Ben bu şekilde pazarlık yapmayı seven bir insan değilim" dedi.  Pazartesi günü bir basın toplantısı düzenleyerek Erdoğan'ı desteklediğini açıklayan Oğan, iki lider arasında varılan herhangi bir anlaşmadan söz etmedi ancak seçim üzerindeki etkisini aşırı sağın zaferi olarak nitelendirdi.

© 2023 The New York Times Company