18 Nisan 2024, Perşembe
Haber Giriş: 23.05.2023 09:55 | Son Güncelleme: 23.05.2023 10:30

Reuters yazdı: Oğan'ın kararı Kılıçdaroğlu'nun önündeki zorlukları artırdı

İngiliz haber ajansı Reuters'ta Sinan Oğan'ın 28 Mayıs kararına dair yayınlanan haberde, cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun önündeki zorlukların arttığı belirtildi
Reuters yazdı: Oğan'ın kararı Kılıçdaroğlu'nun önündeki zorlukları artırdı

14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı Seçimleri'ni üçüncü sırada tamamlayan Sinan Oğan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı desteklediğini açıklayarak iktidarı güçlendirdi. Bu durum pazar günü yapılacak ikinci turda muhalefetin adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun önündeki zorlukları artırdı. 

Seçim kampanyası öncesinde geniş halk kitleleri tarafından pek tanınmayan milliyetçi Sinan Oğan, seçimlerde yüzde 5,2 destek kazanarak bazı analistlerin kendisini ikinci tur için belirleyici olarak nitelendirmesine yol açtı. Ankara'da bir basın toplantısı düzenleyen Ogan, "İkinci turda Cumhur İttifakı adayı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceğimizi ilan ediyorum" dedi ve kampanyasının Türk milliyetçilerini siyasette kilit oyuncu haline getirdiğini sözlerine ekledi.

Erdoğan'a avantaj sağlıyor

Oğan, Kılıçdaroğlu'nun Millet İttifakı'nın gelecek konusunda onları ikna edemediğini ve Erdoğan'ı destekleme kararının ise teröre karşı kesintisiz mücadele ilkesine dayandığını söyledi. Erdoğan 14 Mayıs'ta yüzde 49,5 destek alırken, Kılıçdaroğlu yüzde 44,9'da kaldı ve iktidar partisinin koalisyonu mecliste çoğunluğu kazandı. Bu durum, ülkenin gelmiş geçmiş en önemli seçimlerinden birinde yirmi yıllık iktidarını uzatmaya çalışan Erdoğan'a avantaj sağlıyor. 

Eski bir akademisyen olan 55 yaşındaki Oğan, dünyanın en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülkesi Türkiye'de mülteci karşıtı tutumuyla bilinen Zafer Partisi'nin başını çektiği sağ partiler ittifakının ilk turdaki cumhurbaşkanı adayıydı. Oğan, geçen hafta Reuters'a verdiği bir röportajda, amacının Türkiye'nin siyasi denkleminden Kürtlerin desteklediği iki partiyi çıkarmak ve Türk milliyetçilerini ve laikleri desteklemek olduğunu söyledi. Kürt seçmenlerin desteklediği HDP Kılıçdaroğlu'nu desteklerken, Kürt-İslamcı Hüda-Par Erdoğan'ı destekliyor. 

Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın Türkiye'nin iç, dış ve ekonomi politikalarında yaptığı kapsamlı değişikliklerin çoğunu geri alma sözü verdi, buna hayat pahalılığı krizini çözmek için alışılmışın dışında bir ekonomik programı tersine çevirmek de dahil. Erdoğan ikinci turda kendisine verilecek bir oyun istikrar için verilmiş bir oy olacağını söyledi.

"Pek çok konuda hemfikiriz"

Pazartesi günü geç saatlerde devlet kanalı TRT'ye verdiği bir röportajda Erdoğan, Oğan'ın desteğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. "Bu güç birliğinin ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olacağına inanıyorum" diyen Erdoğan, Oğan ile terörle mücadele ve Türki devletlerle ilişkiler de dahil olmak üzere pek çok konuda hemfikir olduklarını da sözlerine ekledi. Oğan'ın göçmen karşıtı tutumunu yorumlayan Erdoğan, hükümetinin halihazırda Suriye'deki 1 milyon mülteciyi yeniden ülkelerine yerleştirme planları olduğunu ve bu plan için bir takvimin ikinci turun ardından Suriye hükümetiyle yapılacak görüşmelerde ele alınabileceğini anlattı. 

Analistler Oğan'ın desteğinin Erdoğan'a güç vereceğini ancak Oğan'ın destekçilerini de böleceğini söylüyor. Zafer Partisi ikinci tura ilişkin tutumunu ayrıca açıklayacak. Erdoğan'ın ilk oylamada gösterdiği güçlü performans, Kılıçdaroğlu'nun kamuoyu yoklamalarında önde olduğunu söyleyen anketçileri şaşırttı. Anketçiler daha sonra sonucu açıklamak için sandıkta milliyetçi desteğin beklenmedik bir şekilde arttığına işaret ettiler.

"İkinci turda oy vermeyi düşünmüyorum"

Geçtiğimiz hafta, laik Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı ve altı partili ittifakın adayı Kılıçdaroğlu üslubunu sertleştirdi ve seçildikten sonra tüm mültecileri ülkelerine geri gönderme sözü verdi. Oğan'ın ittifakının küçük bir üyesi olan Adalet Partisi hafta sonunda bloktan ayrılarak ikinci turda Kılıçdaroğlu'nu destekledi. Bir Oğan destekçisi geçen hafta ikinci turda oy kullanmayacağını çünkü diğer iki adayın cazip olmadığını söyledi. Almanya'da yaşayan 33 yaşındaki Fidan, "İlk turda Oğan'a oy verdim ama ikinci turda oy vermeyi düşünmüyorum. Kalbim ve aklım terör örgütleriyle işbirliği yapan her iki adaya da 'Hayır' diyor" dedi. Ogan 2011'de milliyetçi MHP'den meclise girmiş, 2015'te parti liderliği için başarısız bir girişimde bulunmuş ve daha sonra ihraç edilmişti.