29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 23.05.2023 10:53 | Son Güncelleme: 23.05.2023 11:31

Bloomberg yazdı: Sinan Oğan'ın desteği Erdoğan'ın 20 yıllık iktidarını uzatabilir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Seçimleri'nin ilk turunda seçilmek için gerekli olan yüzde 50 barajını kıl payı kaçırdı. Bloomberg'ün haberine göre Sinan Oğan'ın Erdoğan'a desteği 20 yıllık iktidarını uzatmasına yardımcı olabilir
Bloomberg yazdı: Sinan Oğan'ın desteği Erdoğan'ın 20 yıllık iktidarını uzatabilir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milliyetçi bir rakibinin desteğini kazanarak Pazar günkü ikinci turda 20 yıllık iktidarını uzatma şansını artırdı. Bloomberg'e göre Sinan Oğan'ın Erdoğan'a desteğini açıklamasıyla yabancı yatırımcılar alışılmışın dışındaki ekonomi politikalarının devem edeceğine dair iddiaları arttı ve Türk varlıklarındaki satışlar da derinleşti. 

Cumhurbaşkanlığı Seçimleri'nin ilk turunda üçüncü aday olan ve oyların yüzde 5,2'sini aldı. Erdoğan'ın bu ayın başlarında yapılan ilk tur oylamada güçlü bir performans göstermesinin ardından düşüşe geçen piyasalarda, açıklamanın ardından kayıplar genişledi. Bankalar endeksi yüzde 3,7'ye kadar geriledi. Dolar tahvilleri gelişmekte olan piyasalar arasında en kötü performansı gösterirken, ülke borcunu temerrüde karşı sigortalamanın maliyeti 701 baz puana yükselerek Ekim ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. 

Yatırımcılar, Erdoğan'ın bir dönem daha görevde kalmasının, enflasyonu körükleyen, para biriminin değerini düşüren, yabancı sermaye kaçışına yol açan düşük faiz politikalarıyla yaşamak anlamına geleceğini öne sürüyorlar. Yetkililer, bu etkilere piyasalara müdahaleler ve düzenlemelerde neredeyse her gün yapılan ayarlamalarla karşı koymaya çalıştı. Bu politika birçok analist tarafından aşırı maliyetli ve nihayetinde sürdürülemez olarak görülüyor.

Erdoğan ilk turda oyların yüzde 49,5'ini alarak seçimi kesin olarak kazanmak için gereken yüzde 50 barajının biraz altında kaldı. Oğan'ın desteği, bir sonraki oylamada iktidarın liderliğini yükseltebilir. Ana muhalefetin ortak adayı Kemal Kılıçdaroğlu, hayat pahalılığı krizinden ve hükümetin bu yılın başlarında ülkenin 11 şehrini yıkan depremlere verdiği tepkiye yönelik eleştirilerden siyasi olarak yararlanamadığı için oyların yüzde 45'ini aldı. Erdoğan'ın seçim ittifakı, cumhurbaşkanlığı oylamasıyla aynı anda yapılan genel seçimlerde Türkiye'nin 600 sandalyeli parlamentosundaki sandalyelerin yarısından fazlasını da kazandı. Oğan, desteğini açıklarken "İstikrarın korunması için parlamento ve cumhurbaşkanlığının aynı siyasi grup tarafından yürütülmesi önemli" dedi.

"Ekonomik sıkıntılar peşini bırakmayacak"

Oğan'ın son haftalarda herhangi bir adayı destekleme karşılığında hükümet pozisyonu ya da cumhurbaşkanlığı yardımcılığı istediğini açıkça belirtmesi, Erdoğan'ı daha güvenli bir seçenek haline getirdi. Ankara'daki Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nda stratejist olan Nihat Ali Özcan, "Erdoğan'ın yeniden seçilme şansı şu anda neredeyse arttı. Ancak ekonomik sıkıntılar Mart 2024'te yapılacak yerel seçimler öncesinde Erdoğan'ın peşini bırakmayacak gibi görünüyor" ifadelerini kullandı. 

55 yaşındaki Oğan Cuma günü İstanbul'da Erdoğan'ı ziyaret etti. Müttefiki Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ da aynı gün Ankara'da Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi. Her iki aday da milliyetçi kimliklerini güçlendirerek Oğan'ın kararsız seçmenlerini etkilemeye çalıştı.,

"Umutsuz bir hamle"

Kılıçdaroğlu, müşteci karşıtı politikaları partisinin seçim kampanyasının merkezi haline getiren Özdağ'ın desteğini almak için Suriyeliler de dahil olmak üzere tüm mültecileri Türkiye'den sınır dışı etme sözü verdi. Londra'daki Teneo Intelligence'ın eş başkanı Wolfango Piccoli, "İkinci tura kalması zaten kesin gözüyle bakılan Erdoğan için bir başka olumlu gelişme. Kılıçdaroğlu'nun milliyetçi kartı oynamaya çalışması umutsuz bir hamle" diye konuştu. 

Ancak Oğan'ın nihayetinde ne kadar oy toplayabileceği henüz belli değil. Mülteci karşıtı küçük bir parti tarafından desteklenen ve az tanınan bir figür olan Oğan, farklı yönlere oy verebilecek destekçilerini bir araya getirecek örgütsel güçten yoksun. Oğan'ın seçim ortağı, kararsız oyların bölünebileceğinin bir işareti olarak, desteğin yalnızca kişisel bir tercih olduğunu söyledi. Özdağ Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Yaptığı açıklama Zafer Partisi için bağlayıcı değildir ve partinin görüşünü temsil etmemektedir" dedi.