09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.03.2024 11:24 | Son Güncelleme: 24.03.2024 14:14

New York Times yazdı: Gazze'deki savaşın görülmeyen bilançosu

Filistin Sağlık Bakanlığı savaşın başlamasından bu yana can kaybının 30 bini geçtiğini tahmin ediyor. Ancak New York Times'ın haberine göre her yer enkaz yığınına dönmüş bir haldeyken bu sayıyı net olarak belirlemek imkansız
Fotoğraf: Samar Abu Elouf/The New York Times
Fotoğraf: Samar Abu Elouf/The New York Times

Vivian Yee, Iyad Abuheweila, Abu Bakr Bashir ve Ameera Harouda / The New York Times

Kıvırcık saçlı genç bir adam, eskiden arkadaşının evi olan yıkılmış beton yığınının üzerine eğilirken titriyor. iPhone'unu titreyen elleriyle tutuyor ama cevap yok. Bir baba gri beton parçalarından oluşan bir enkazın üzerinde ilerliyor. Gazze Şeridi 140 kilometrekarelik bir mezarlığa dönüşmüş durumda. Uıkılan her bina, hala enkazın altında yatanlar için başka bir mezar.

Sağlık Bakanlığı'nın Gazze'de kaybolan insan sayısına ilişkin en son tahmini 7 bin civarında. Ancak bu rakam Kasım ayından bu yana güncellenmedi. Gazze ve yardım yetkilileri o zamandan bu yana bu sayıya büyük olasılıkla binlerce kişinin daha eklendiğini söylüyor. Bazıları sayılamayacak kadar aceleyle gömüldü. Diğerleri ise çatışmaların ortasında kayboldu. Geri kalanlar ise büyük olasılıkla enkaz altında sıkışıp kaldı. 

Enkazlarda umutlar hızla tükeniyor

İsrailli yetkililere göre Hamas'ın İsrail'e saldırarak yaklaşık bin 200 kişiyi öldürdüğü ve İsrail'in misilleme savaşını başlattığı 7 Ekim'den bu yana enkaz yığınları giderek artıyor. Yukarıda anlatılanlar gibi videolarda, arama görevlileri evlerin ve binaların enkazı üzerinde tırmanarak kazı yaparken görülebiliyor. Ancak umutlar hızla azalıyor. Aradıkları insanlar genellikle enkazın altında ölü olarak bulunuyor.

Gömülenler Gazze'deki ölü sayısının gölgesini oluşturuyor ve Sağlık Bakanlığı'nın 31 binden fazla olduğu söylenen can kaybı sayısına koyu leke bırakıyor. Gazze'de sivil savunma görevlisi olarak çalışan Ahmed Abu Shehab, bu iş için sadece iki ekskavatörün mevcut olduğunu biliyor. Bunlar olmadan kurtarma ekipleri küreklere, matkaplara ve kendi ellerine güveniyor. 

Gazze'deki acil yardım hattı olan 101'i aramak pek işe yaramıyor. İletişim ağları zayıf, düzensiz ya da işlevsiz. Ulaşsalar bile, yakıt eksikliği ve devam eden saldırılar nedeniyle ambulanslar ve kurtarma görevlileri Gazze'de dolaşıp çağrılara cevap vermekte zorlanıyor. Grubun sözcüsü Nebal Fesakh, Filistin Kızılay Derneği ekiplerinin şeridin bazı bölgelerine serbestçe giremediğini söyledi. Orada mahsur kalan insanlardan gelen 101 çağrıya yanıt vermek ya da yaralıları tedavi etmek, bir cesedi almak ya da kayıpları bulmak için yapabilecekleri hiçbir şey yok.

©️ 2024 The New York Times Company