02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.03.2024 16:56 | Son Güncelleme: 29.03.2024 17:00

New York Times yazdı: Gemiler büyüyor, köprüler güçlendirilemiyor

Baltimore'daki Francis Scott Key Köprüsü'ne çarpan geminin ardından benzer kazaların nasıl engelleneceği de tartışılmaya başlandı. New York Times, konteyner gemilerinin yıllar içinde büyümesinin ve köprü güçlendirme çalışmalarındaki sorunların kazaları önlemede engel olduğunu yazı
New York Times yazdı: Gemiler büyüyor, köprüler güçlendirilemiyor

David W. Chen ve Mike Baker / The New York Times

Son yıllarda daha büyük ve daha hızlı konteyner gemileri Delaware Nehri'nden geçmeye başlayınca, ulaştırma yetkilileri 1969 yılında bir tankerin Delaware Anıt Köprüsü'ne çarparak önemli hasara yol açtığı olayın tekrarlanmasından ya da daha kötüsünün yaşanmasından korktular. Bu nedenle geçen yıl, günde on binlerce araç taşıyan bir sistemi korumak amacıyla köprü ayaklarının önünde duracak sekiz devasa silindir inşa etmek için 93 milyon dolarlık bir proje üzerinde çalışmalar başladı. Delaware Nehri ve Körfez İdaresi sözcüsü James Salmon, "1950'nin tankerleri ve kargo gemileri bugünün tankerleri ve kargo gemileri gibi değil" dedi.

Salı günü Baltimore'daki Francis Scott Key Köprüsü'nün yaklaşık üç futbol sahası uzunluğundaki bir kargo gemisinin çarpması sonucu çökmesi ve altı kişinin hayatını kaybetmesi, benzer felaketlerin başka yerlerde de yaşanıp yaşanmayacağı konusunda soru işaretlerine yol açtı. Ancak Delaware Memorial Köprüsü'ndeki çalışmalar, bazı ulaştırma ve denizcilik uzmanlarının bir süredir yeni kargo gemilerinin onlarca yıllık köprülerin altına sıkışmasının tehlikeleri üzerinde kafa yorduğu gerçeğini yansıtıyor. Kolay cevaplar yok, çünkü gemiler giderek büyüyor.

En kötü faktörler bir araya geldi

Birçok ulaştırma yetkilisi, Francis Scott Key Köprüsü ile paralellik kurmanın zor olduğunu çünkü Baltimore'da yaşananların alışılmadık bir olay gibi göründüğünü, faktörlerin en kötü zamanda bir araya geldiğini söylüyor. Dali adlı gemi, kendisine bağlı bir römorkör olmadan limanda ilerlerken "tam bir karartma" yaşadı ve kontrolünü kaybetti, ardından küçük koruyucu bariyerleri olan bir iskeleye çarptı.

Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu yetkilileri çarşamba günü yaptıkları açıklamada sadece Key Köprüsü'nün etrafındaki koruma sistemini incelemekle kalmadıklarını, Maryland'deki diğer köprülerin etrafındaki korumalarla ilgili kayıtları da istediklerini belirttiler.

Süreç yavaş ilerliyor

Köprüleri iyileştirme çabaları, çok sayıda eyalet ve federal hükümet kuruluşunun dahil olması, finansmanın genellikle yavaş ilerlemesi ve bu tür büyük ölçekli projeler için gereken inşaat süresi nedeniyle sıklıkla yavaşlıyor. Yine de bazı yerlerde sonuç alındığı görüldü. Minnesota'da 2017 yılında 12 mavnayı iten bir tekne St. Paul, Minnesota yakınlarındaki Union Pacific demiryolu köprüsüne çarparak asırlık iskeleye zarar verdi. Yeni iskelenin etrafına bir koruma sistemi inşa edildi. New York'ta Bayonne Köprüsü, New Jersey ve Staten Island'daki konteyner limanlarına uğrayan giderek daha büyük gemileri barındırmak için 2019 yılında 20 metre yükseltildi.

© 2024 The New York Times Company