02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.03.2024 14:36 | Son Güncelleme: 27.03.2024 16:57

NYT köprü kazasında kaybolan işçileri yazdı: Ailelerine destek olmaya çalışan göçmenlerdi

Bir geminin Baltimore'daki Francis Scott Key Köprüsü'ne çarptığı sırada köprünün yolunu onaran işçilerden 6'sı kayboldu. Kayıp işçilere dair detayları yazan NYT diğer çalışanlarla konuştu. Kayıp işçilerin çoğunun ailesine destek olmak için çalışan göçmenler olduğu ortaya çıktı
Francis Scott Key Köprüsü'nün çöken kısmının havadan görüntüsü (Erin Schaff/New York Times)
Francis Scott Key Köprüsü'nün çöken kısmının havadan görüntüsü (Erin Schaff/New York Times)

Nicholas Bogel-Burroughs / New York Times

Baltimore'da köprünün çökmesi sonucu kaybolan altı kişinin iş arkadaşı, çoğunun akrabalarına destek olmak için çalışan göçmenler olduğunu söyledi. Brawner Builders adlı inşaat şirketinde yaklaşık sekiz aydır çalışan Jesus Campos, "Bizler düşük gelirli aileleriz. Akrabalarımız kendi ülkelerimizde bizden yardım bekliyor" dedi. Şirketin üst düzey bir yöneticisi yaptığı açıklamada, işçilerin Baltimore County merkezli bir inşaat şirketi olan Brawner için çalıştıklarını söyledi.

İşçilerin öldüğü tahmin ediliyor

Jeffrey Pritzker adlı yönetici ve Sahil Güvenlik, çökmenin üzerinden ne kadar zaman geçtiği göz önüne alındığında, kayıp işçilerin hepsinin öldüğünün tahmin edildiğini söyledi. Kurbanların arkalarında eşlerini ve çocuklarını bıraktığını söyleyen Pritzker, "Onlar harika aile insanlarıydı. Çok, çok kötü bir gün" diye ekledi.

Şirket rutin olarak devlet tarafından işletilen köprülerin bakımını yapıyor. Şirket çalışanları gemi çarptığında köprünün yollarını onarıyordu. Pritzker, Brawner'ın sahibinin üzgün olduğunu ve kaza günü erken saatlerde köprünün yakınana geldiğini, o zamandan beri kayıp işçilerin aileleriyle de görüştüğünü söyledi.

Kayıp çalışanlar göçmendi

Campos salı günü öğleden sonrasının büyük bir kısmını polisin Francis Scott Key Köprüsü'ne giden yolu kapattığı yerin yakınındaki bir benzin istasyonunda geçirdi. İnşaat şirketinin adını taşıyan siyah bir sweatshirt giydi, etrafta dolaşarak haber bekledi ve telefonla konuşarak "Bu durum çok zor" dedi. Baltimore Banner'a yaptığı açıklamada kayıp çalışanların El Salvador, Guatemala, Honduras ve Meksika'dan olduklarını söyledi.

Evli ve 3 çocuk babasıydı

Baltimore'da göçmen toplumuna hizmet veren bir sivil toplum kuruluşu, kayıp işçilerden en az birinin, Miguel Luna'nın, El Salvadorlu bir göçmen olduğunu doğruladı. We Are Casa adlı kâr amacı gütmeyen kuruluşun yöneticisi Gustavo Torres, 40 yaşındaki Luna'nın evli ve üç çocuk babası olduğunu söyledi. Torres, Luna'nın en az 19 yıldır Maryland'de yaşadığını söyledi.

Guatemala Dışişleri Bakanlığı, işçilerden ikisinin Petén ve Chiquimula bölgelerinden Guatemala vatandaşı olduğunu doğruladı. Vatandaşlarının isimlerini açıklamayan bakanlık, ülkenin Maryland'deki başkonsolosunun iki işçinin kardeşleriyle konuştuğunu ve aileleriyle görüşmeyi umduğunu söyledi.

Uyrukları belirlenmeye çalışılıyor

Washington'daki Meksika Konsolosluğu yaptığı açıklamada kayıp kişilerin uyruklarının hala belirlenmeye çalışıldığını söyledi. Campos'un bahsettiği diğer iki ülkenin büyükelçilikleri yorum taleplerine hemen yanıt vermedi. Yetkililer kayıp olan altı işçinin yanı sıra iki kişinin de sudan kurtarıldığını söyledi. Birinin tıbbi tedaviye ihtiyacı yoktu, diğeri ise hastaneye kaldırıldı ve günün ilerleyen saatlerinde taburcu edildi.

Eyalet yetkilileri, gemi köprüye çarptığında inşaat ekibinin çukurları tamir etmekte olduğunu söyledi. Brawner 1980 yılında kuruldu ve okullar, tarihi mülkler, köprüler ve diğer altyapılar üzerinde çalışmalar yürütüyor.

©️ 2024 The New York Times Company