19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.08.2024 09:52 | Son Güncelleme: 26.08.2024 09:56

New York Times yazdı: Hafta sonu İsrail-Hizbullah arasında neler yaşandı?

Dünya, Orta Doğu'da geniş çaplı bir savaşa karşı diken sütünde dururken hafta sonu İsrail-Hizbullah arasında yaşanan çatışmalar tansiyonu artırdı. New York Times anbean pazar sabaha karşı başlayan saldırılarda yaşananları yazdı
New York Times yazdı: Hafta sonu İsrail-Hizbullah arasında neler yaşandı?

Gabby Sobelman, Aaron Boxerman ve Hwaida Saad / The New York Times

İsrail ve İran tarafından desteklenen Lübnanlı grup Hizbullah, son ayların en ağır sınır ötesi hava saldırılarından bazılarını gerçekleştirdi. İsrail uçakları pazar günü güney Lübnan'ı bombalayarak Hizbullah'ın büyük bir saldırı hazırlığında olduğunu söyledi. Hizbullah daha sonra İsrail'in temmuz ayında üst düzey bir komutanını öldürmesine misilleme olarak İsrail'e yüzlerce roket ve insansız hava aracı fırlattığını açıklasa da İsrail çok az hasar meydana geldiğini söyledi. 

Pazar sabahı İsrail ve Lübnan'da meydana gelen son saldırıların nasıl geliştiğine bir göz atalım:

05.00: İsrail ordusu savaş uçaklarının Lübnan'da Hizbullah'a ait hedefleri bombalamaya başladığını açıkladı. Ordu, Hizbullah'ın İsrail topraklarına doğru füze ve roket atmaya hazırlandığını tespit ettiklerini belirtti. İsrail ordusunun baş sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari bir video açıklamasında, İsrail'in “bu tehditleri ortadan kaldırmak için bir meşru müdafaa eylemi” başlattığını söyledi ve Hizbullah'ın hazırlıklarını kapsamlı olarak nitelendirdi. İsrail'in Tel Aviv kenti yakınlarındaki Ben-Gurion Uluslararası Havaalanı uçuşlara kapatıldı. 

05:32: Kuzey İsrail'de hava saldırısı sirenleri çalmaya başladı ve yaklaşan roket yağmuruna karşı uyarıda bulunuldu. İsrail medyası, İsrail hava savunmasının Lübnan'dan atılan roketleri durdurduğunu gösteren görüntüleri yayınladı ve yaylım ateşinin Hizbullah tarafından aylardır yoğun bir şekilde fırlatılan roketlerden daha uzun olduğunu açıkladı.

06:09: Hizbullah, İsrail'in geçen ay örgütün en üst düzey komutanlarından Fuad Şükür'e düzenlediği suikasta ilk tepki olarak bir saldırı düzenlediğini doğruladı. Grup, İsrail askeri üslerini ve hava savunma bataryalarını hedef aldığını ve önemli ancak belirtilmemiş bir askeri hedefe doğru insansız hava araçları ateşlediğini söyledi.

06:20: İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant olağanüstü hal ilan edildiğini ve halkın toplanmasının sınırlandırıldığını açıkladı. Gallant'ın ofisi, Savunma Bakanı Lloyd Austin ile telefonda görüştüğünü ve “İsrail Devleti'ne yönelik yakın bir tehdidi engellemek için” İsrail'in attığı adımlar hakkında bilgi verdiğini ifade etti.

06:30: Hagari bir basın brifinginde İsrail'in “İsrail iç cephesine yönelik tehditleri ortadan kaldırdığını” söyledi. İsrail'in derinliklerini hedef alan saldırıların etkisiz hale getirilmiş olabileceğinin sinyalini veren Hagari, Ben-Gurion havaalanının yakında uçuşlara yeniden açılacağını söyledi.

06:55: Hizbullah ikinci bir açıklama yaparak saldırının ilk aşamasını tamamladığını duyurdu. Açıklamada saldırı kapsamında İsrail'in kuzeyindeki 11 askeri tesise hem saldırı dronları hem de 320 roket fırlatıldığı belirtildi. Hizbullah'a göre roketler insansız hava araçlarının İsrail'in derinliklerindeki hedeflere geçişini kolaylaştırmak amacıyla İsrail askeri tesislerini hedef alıyordu.

08:12: İsrail ordusu, çoğu kuzey ve orta İsrail'e yönelik olan güney Lübnan'daki binlerce Hizbullah roket fırlatma variline saldıran ve imha eden İsrail operasyonuna yaklaşık 100 İsrail savaş uçağının katıldığını söyledi. Askeri sözcü Nadav Shoshani gazetecilere Hizbullah'ın yüzlerce insansız hava aracı ve roket attığını ancak çok az hasara yol açtığını söyledi.

08:26: İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu kısa bir süre önce Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı açıklamaları içeren bir bildiri yayınladı. Netanyahu, Hizbullah'ın sınır yakınlarındaki saldırıları nedeniyle evlerinden olan on binlerce İsraillinin evlerine dönebilmeleri için gerekli koşulları yaratma taahhüdünü yineledi. Başbakan “Ülkemizi korumak, kuzeyde yaşayanları güvenli bir şekilde evlerine döndürmek ve basit bir kuralı uygulamaya devam etmek için her şeyi yapmaya kararlıyız: Kim bize zarar verirse, biz de onlara zarar veririz” dedi.

08:58: Hizbullah yeni bir açıklama yayınlayarak askeri operasyonlarının “bugünlük bittiğini” söyledi ve İsrail'in büyük bir saldırıyı engellediği iddiasını yalanladı. Liderleri Hasan Nasrallah'ın pazar akşamı günün olayları hakkında konuşacağı belirtildi.

11:08: Hagari, İsrail'in Hizbullah'a yönelik saldırılarının devam ettiğini ve son bir saat içinde “Güney Lübnan'da birkaç bölgenin” vurulduğunu söyledi. İsrail saldırılarının hızı ve yoğunluğu yavaşlıyor gibi görünüyor.

12:42: İsrail ordusu saatler önce halka açık toplantılara getirdiği kısıtlamaları kaldırdı.

© 2024 The New York Times Company