13 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.08.2024 09:15 | Son Güncelleme: 25.08.2024 09:35

NYT İsrail-Hizbullah çatışmasını yazdı: İsrail 'önleyici' saldırı dedi, Hizbullah misilleme yaptı

İsrail, Lübnan'da Hizbullah'a geniş çaplı bir saldırı düzenledi. İsrailli yetkililer, misilleme saldırısı hazırlığında olan gruba önleyici saldırı gerçekleştirdiklerini belirtti. Hizbullah ise 320 roket saldırısıyla karşılık verdi. New York Times, bölgedeki son gerilimi yazdı
NYT İsrail-Hizbullah çatışmasını yazdı: İsrail 'önleyici' saldırı dedi, Hizbullah misilleme yaptı

Vivek Shankar / The New York Times

İsrail ve Lübnan'daki İran destekli silahlı grup Hizbullah pazar günü son ayların en şiddetli çatışmalarına girerek bölgenin daha geniş çaplı bir çatışmaya doğru gittiği yönündeki korkuları yeniden canlandırdı.  İsrail ordusu, Hizbullah'ın İsrail topraklarında planladığı kapsamlı bir saldırıya karşı önleyici olarak hareket ettiğini söyleyerek güney Lübnan'daki hedeflere şafak öncesi hava saldırıları başlattı. Hizbullah daha sonra İsrail'e yüzlerce roket fırlattığını ve bunun şimdiye kadarki en büyük roket saldırılarından biri olduğunu açıkladı. 

Her iki taraftaki hasarın boyutu bilinmiyor. İsrail ile Hamas arasında ekim ayında patlak veren ve uzun süredir bölgeyi tehdit eden savaştan bu yana İsrail ve Hizbullah, İsrail'in kuzey sınırında düzenli olarak karşılıklı ateş açıyor. İsrail, geçtiğimiz ay üst düzey bir Hizbullah komutanı ve bir Hamas liderinin öldürülmesinin ardından geniş çaplı bir saldırıya hazırlanıyor.

"Hizbullah'ın hazırlandığını görebiliyoruz"

İsrail askeri sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari yaptığı açıklamada “Lübnan'ın güneyinde Lübnanlı sivillerin evlerinin hemen yanından, Hizbullah'ın Lübnanlı sivilleri tehlikeye atarak İsrail'e kapsamlı bir saldırı düzenlemeye hazırlandığını görebiliyoruz. Hizbullah'ın faaliyet gösterdiği bölgelerde bulunan sivilleri kendi güvenlikleri için derhal tehlikeden uzaklaşmaları konusunda uyarıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Batılı bir istihbarat yetkilisine göre İsrail hava saldırıları Lübnan'da bulunan ve sabah 5'te İsrail'in Tel Aviv kenti yönünde ateşlenmek üzere programlanmış karadan karaya füze rampalarını hedef aldı. Yetkili, hedef alınan tüm rampaların imha edildiğini ve İsrail'in Hizbullah'tan sert bir karşılık beklediğini söyledi.

Alt yapılara ciddi zarar verdi

Lübnan devlet haber ajansına göre İsrail'in gerçekleştirdiği saldırılar “savaşın başından bu yana en şiddetli saldırılar” oldu ve elektrik ve su şebekeleri de dahil olmak üzere yerel altyapıya ciddi zarar verdi. Ajansın haberine göre Lübnan'da herhangi bir can kaybı bildirilmedi ancak biri ağır olmak üzere en az iki kişi yaralandı.

Savaşın en büyük roket saldırısı

Hizbullah verdiği yanıtta yaklaşık bir düzine İsrail askeri üssü ve mevzisine 320'den fazla roket attığını söyledi ki bu rakam doğrulanması halinde savaşın en büyük roket saldırısı olacaktı. Roketlerden herhangi birinin hedeflerine ulaşıp ulaşmadığı hemen belli olmadı. Örgüt ayrıca Temmuz ayı sonunda üst düzey Hizbullah komutanlarından Fuad Şükür'ün öldürülmesine misilleme olarak İsrail'e yönelik saldırısının ilk aşamasını başarıyla tamamladığını açıkladı.

İsrail nadir görülen bir olağanüstü hal ilan etti ve halka açık toplantılara bazı kısıtlamalar getirdi. Ancak Tel Aviv'deki havaalanını sadece kısa bir süreliğine kapatması, şu an için başka bir saldırı beklemediğini gösterdi. İsrail'in şafak öncesi saldırılarının daha geniş diplomatik sonuçları hemen netleşmedi. Gazze'de ve İsrail'in kuzey sınırında çatışmalar sürerken müzakerecilerin bu hafta Kahire'de yeni bir ateşkes turu için bir araya gelmeleri bekleniyordu.

Şükür ve 31 Temmuz'da İran'ın başkenti Tahran'ı ziyareti sırasında öldürülen Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye suikastlarının ardından son haftalarda bölgede daha geniş çaplı bir çatışma endişeleri artmıştı. İsrail, Beyrut banliyölerinde Şükür'e yönelik hava saldırısının sorumluluğunu üstlenirken, diğer cinayet konusunda sessizliğini korudu.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail'in geçen ay Hizbullah komutanını öldürmesinin ardından grubunun İsrail ile çatışmasının yeni bir aşamaya girdiğini açıkladı. İsrail de İran'dan bir yanıt bekliyordu ancak pazar günkü açıklamasında İran'dan söz etmedi. Yine de diğer rakiplerini çatışmaya katılmamaları konusunda uyardı. Hagari, “Hizbullah'ın devam eden saldırganlığı Lübnan halkını, İsrail halkını ve tüm bölgeyi daha büyük bir tırmanışa sürükleme riski taşıyor. Hizbullah'a ve bize karşı saldırılarına katılan diğer tüm düşmanlara karşı meşru müdafaa içinde hareket ediyoruz ve İsrail halkını savunmak için gereken her şeyi yapmaya hazırız" dedi.

© 2024 The New York Times Company