19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.08.2024 00:00 | Son Güncelleme: 26.08.2024 08:16

İsrail'in Demir Kubbesi'ni aşabilen Hizbullah ne kadar güçlü?

Hizbullah pazar sabahı beklenen misillemeyi yaptı ve Glilot askeri üssünü hedef aldı. Peki ama daha önce de pek çok kez İsrail'e saldıran hatta Demir Kubbe'yi bile atlatabilen insansız hava araçları kullanan Hizbullah nasıl doğdu ve askeri gücünü nereden alıyor?
Fotoğraf: Diego Ibarra Sanchez / The New York Times
Fotoğraf: Diego Ibarra Sanchez / The New York Times

Vivian Yee / The New York Times

Aylardır Gazze Şeridi'ndeki savaşın İsrail ile Hizbullah arasında yeni bir çatışmayı doğurabileceğine dair endişeler artmıştı. Ve beklendiği gibi oldu. Pazar günü İsrail ve Hizbullah arasında son ayların en şiddetli çatışmaları yaşandı. İsrail ordusu, savaş uçaklarının Hizbullah'ın İsrail topraklarında planladığı büyük bir saldırıya karşı önleyici bir saldırı olarak nitelendirdiği güney Lübnan'da 40'tan fazla hedefi bombaladığını açıkladı.

Hizbullah daha sonra İsrail'e yüzlerce roket fırlattığını açıklasa da İsrail bu saldırıyı büyük ölçüde engellediğini söyledi.

Gazze'de savaşın başladığı Ekim ayından bu yana iki taraf defalarca karşılıklı saldırılar düzenleyerek Lübnan ve İsrail'de sivillerin ölümüne neden oldu. Çatışmalar sınırın her iki tarafındaki sivilleri de evlerini terk etmek zorunda bıraktı.

Şimdi Hizbullah'a biraz daha yakından ve daha genel bir perspektiften bakalım:

Hizbullah nedir?

Hizbullah 1980'lerde, İsrail'in o dönem ülkede bulunan Filistin Kurtuluş Örgütü'nü yok etmek amacıyla Güney Lübnan'ı işgal etmesinin ardından kuruldu.

Hizbullah'ın savaşçıları çok daha iyi donanımlı olan İsrail güçlerini rahatsız etmeyi başardı. 2000 yılına gelindiğinde İsrail Lübnan'dan çekilmiş ve Hizbullah birçok Lübnanlı için bir kahraman haline gelmişti. Hizbullah 2006'da İsrail'le tekrar savaştı ve güney komşusuna şiddetli bir karşı saldırıya yol açan bir askeri operasyon başlattı. Bu savaşta İsrail güney Lübnan'a ve başkent Beyrut'a bomba yağdırdı. Çatışmalarda 1000'den fazla Lübnanlı öldü.

Yine de İsrail ordusu 34 gün süren savaşta Hizbullah'ı alt etmeyi başaramadı ve bu da grubun ve lideri Hasan Nasrallah'ın Arap dünyasında bir yıldız olarak ortaya çıkmasını sağladı.

Hizbullah kısa sürede İran ile ittifak kurdu ve yakın ortak oldular.

Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkeler tarafından terörist bir grup olarak kabul edilen Hizbullah, Lübnan hükümetinde önemli bir nüfuz elde ederek savaşan bir güçten baskın bir siyasi güce dönüştü.

Hizbullah ne kadar güçlü?

Hizbullah, propaganda videolarını da kullanarak İsrail'e ağır hasar verebileceğini söylediği büyük bir cephaneliğin işaretlerini defalarca gösterdi. Ayrıca Hizbullah, Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetini desteklemek için binlerce savaşçısını gönderdiği Suriye'de isyancılara karşı yıllarca savaşarak güçlerini test etti.

CIA: 150 binden fazla füzesi var

Hizbullah'ın kaç füzeye sahip olduğu ve sistemlerinin ne kadar sofistike olduğu konusunda tahminler farklılık gösteriyor. CIA'in World Factbook'u, grubun çeşitli tip ve menzillerde 150 binden fazla füze ve rokete sahip olabileceğini söylüyor. Ayrıca Nasrallah'ın 100 bin savaşçısı olduğunu iddia etmesine rağmen CIA, grubun 45 bin kadar savaşçısı olduğunu tahmin ediyor.

Ancak analistler ve İsrailli yetkililer Hizbullah'ın cephaneliğinin, İsrail'in kritik altyapı ve askeri varlıklarını hedef alabilecek hassas güdümlü füzeleri nedeniyle Hamas'tan çok daha tehlikeli olduğunu söylüyor.

Demir Kubbe'yi de aşabiliyor

Hizbullah ayrıca İsrail'i gelen roket ve füzelere karşı korumak için tasarlanan Demir Kubbe'yi atlatabilen patlayan insansız hava araçları da kullandı. Grubun ayrıca Demir Kubbe'nin engelleyemeyeceği kadar hızlı ve alçaktan uçan tanksavar füzeleri olduğu da görülüyor.

© 2024 The New York Times Company