16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.02.2024 11:36 | Son Güncelleme: 28.02.2024 11:39

New York Times yazdı: Hamas ateşkes önerisini reddederek Biden'ın anlaşma umutlarını yıktı

ABD Başkanı Joe Biden'ın gelecek hafta ateşkes anlaşmasının sağlanacağını umduğunu belirtmesi üzerine Hamas liderleri, böyle bir anlaşma olmadığını açıkladı. New York Times, tarafların yaşadığı anlaşmazlığı yazdı
New York Times yazdı: Hamas ateşkes önerisini reddederek Biden'ın anlaşma umutlarını yıktı

Aaron Boxerman, Hwaida Saad, Raja Abdulrahim ve Michael Levenson / The New York Times

Hamas yetkilileri salı günü, Başkan Joe Biden'ın gelecek haftaya kadar bir ateşkes sağlanacağından umutlu olduğunu söylemesinden bir gün sonra, savaşı durdurmayı ve Gazze Şeridi'nde kalan rehineleri kurtarmayı amaçlayan İsrail ile arabuluculuk görüşmelerinde herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini söyledi.

"Sızıntılar baskı yapmak için"

Hamas sözcülerinden Basem Naim gönderdiği kısa mesajda, üst düzey İsrailli yetkililerin olası bir anlaşmayı ilerletmek için geçen hafta Paris'te Katarlı, Mısırlı ve ABD'li arabulucularla bir araya gelmesinden bu yana grubun henüz resmi olarak yeni bir teklif almadığını söyledi. Bir başka Hamas yetkilisi Ahmed Abdülhadi ise grubun İsrail'in uzun vadeli bir ateşkesi kabul etmesi talebine bağlı kaldığını ve görüşmelerle ilgili sızıntıların Hamas'a tutumunu yumuşatması için baskı yapmak üzere tasarlandığını söyledi.

Görüşmelerde önemli bir arabulucu olan Katar da salı günü temkinli bir açıklama yaparak Biden'ın müzakerecilerin bir anlaşmaya yaklaştığı yönündeki görüşü hakkında yorum yapamayacağını söyledi. Katar Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Majed al-Ansari Doha'da gazetecilere yaptığı açıklamada "Çabalar devam ediyor, tüm taraflar düzenli toplantılar yapıyor" dedi.

Müslümanların kutsal ayı Ramazan'ın başlamasına iki haftadan az bir süre kala ve Gazze'de ölü sayısı 30 bine yaklaşırken, savaşı en azından geçici olarak durduracak bir anlaşmayı kabul etmesi için İsrail üzerindeki küresel baskı artıyor. Seçim yılında kendi iç baskılarıyla karşı karşıya olan Biden, pazartesi günü New York'ta gazetecilere verdiği demeçte "Umudum önümüzdeki pazartesi gününe kadar bir ateşkes sağlanmasıdır" diyerek bir an önce bir anlaşmaya varılması için baskı yapıyor.

Taraflar ne istiyor?

İki yetkiliye göre bu baskılar İsrail'in müzakerelerde önemli tavizler vermesine yol açtı ve bu tavizler arasında Gazze'de tutulan beş kadın İsrail askerine karşılık terör suçlamalarıyla hapiste tutulan 15 Filistinlinin serbest bırakılması teklifi de yer alıyor. Yetkililer bu teklifin, yaklaşık altı haftalık bir ateşkes süresince 35 kadar rehine karşılığında çok sayıda Filistinli tutuklu ve hükümlünün takas edilmesini öngören daha geniş kapsamlı bir teklifin parçası olduğunu söyledi.

Hamas'ın siyasi liderleri, en azından kamuoyu önünde, Gazze'de halen tutulmakta olan 100'den fazla rehinenin serbest bırakılması için yapılacak herhangi bir anlaşmanın kalıcı bir ateşkese ve İsrail askerlerinin çekilmesine bağlı olduğunda ısrar ettiler. İsrail, Gazze'de Hamas'ı devirme hedefinden taviz vermeyeceğini söyleyerek uzun vadeli bir ateşkesi kabul etmeyeceğini ima etti.

 © 2024 The New York Times Company