01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.02.2024 10:53 | Son Güncelleme: 27.02.2024 10:57

New York Times yazdı: İsrailliler Hamas ile rehine görüşmelerinde taviz verdi

Mısır, Katar ve ABD'li yetkililerin arabuluculuğunda gerçekleşen ateşkes görüşmelerinde İsrail, taviz verebileceğini gösterdi. New York Times'a konuşan yetkililere göre müzakere heyeti, 15 Filistinli mahkumun salınabileceğini söyledi
New York Times yazdı: İsrailliler Hamas ile rehine görüşmelerinde taviz verdi

Ronen Bergman, Patrick Kingsley ve Michael Levenson / The New York Times

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi iki yetkiliye göre, İsrailli müzakereciler Hamas ile ateşkes görüşmelerinde önemli bir taviz verdi. Yetkililer, Gazze Şeridi'nde halen tutulmakta olan bazı İsrailli rehineler karşılığında terör suçlamasıyla hapiste tutulan üst düzey Filistinlileri serbest bırakmaya açık olabileceklerinin sinyalini verdi.

ABD Başkanı Joe Biden pazartesi günü yaptığı açıklamada, müzakerecilerin İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonlarını bir hafta içinde durduracak bir anlaşmaya yaklaştıklarına inandığını söyledi, ancak günün erken saatlerinde İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu hala daha fazla askeri harekattan bahsediyordu. Netanyahu, İsrail ordusunun Gazze'deki "çatışma bölgelerinden" sivilleri tahliye etmek için savaş kabinesine bir plan sunduğunu söyledi. Netanyahu, İsrail'in Gazze nüfusunun yarısından fazlasının derme çatma çadırlarda barındığı güney şehri Refah'ı uzun zamandır beklenen işgaline atıfta bulunuyor gibiydi.

Refah'ın işgali koz mu?

Netanyahu tahliye planının ayrıntılarını açıklamadı ve işgal ihtimalini müzakerelerde koz elde etmek için bir sopa olarak kullanıp kullanmadığı net değildi. Pazar günü Hamas'ın İsrailli rehineleri serbest bırakmayı kabul etmesi halinde işgalin "biraz ertelenebileceğini" belirtti. Pek çok ülke ve uluslararası yardım grubu Refah'ın işgalinin, bölgenin sağlık yetkililerine göre savaşta halihazırda öldürülmüş olan yaklaşık 30 bin Gazze sakininin üzerine kitlesel kayıplara yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.,

15 Filistinli karşılığında 5 İsrailli asker

Pazartesi günü New York'ta gazetecilerle konuşan Biden, çatışmaları durduracak bir anlaşma konusunda iyimser konuştu. ABD Başkanı, "Çok yakınız. Henüz işimiz bitmedi. Umuyorum ki önümüzdeki Pazartesi günü ateşkes sağlanmış olacak" ifadelerini kullandı. Rehine görüşmeleri devam ederken, iki yetkili İsrailli müzakerecilerin ABD'nin ciddi terör suçlarından hüküm giymiş 15 Filistinlinin serbest bırakılması karşılığında Gazze'de tutulan beş kadın İsrail askerinin serbest bırakılması önerisini özel olarak kabul ettiklerini söyledi.

Yetkililer, geçen hafta Paris'te Mısır, Katar ve ABD'li yetkililerle yapılan bir toplantı sırasında gerçekleşen görüşmelerin hassasiyeti nedeniyle isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuştular. Netanyahu hükümeti daha önce böyle bir tavizden kaçınmıştı çünkü İsrailli rehineler karşılığında bile olsa büyük terör eylemleriyle bağlantılı Filistinlilerin serbest bırakılması iç kamuoyunda ciddi eleştirilere maruz kalmasına neden olabilirdi. Müzakerecilerin tutumu sorulduğunda Netanyahu'nun ofisi yorum yapmayı reddetti.

© 2024 The New York Times Company