10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.10.2023 11:18 | Son Güncelleme: 12.10.2023 11:59

New York Times yazdı: Hamas'ın İsrail'de neden olduğu kayıplar

Hamas savaşçılarının cumartesi günü İsrail'e gerçekleştirdiği saldırıda birçok sivil öldürüldü. New York Times, İsrail'de birçok yerde saldırıların boyutunu yazdı
New York Times yazdı: Hamas'ın İsrail'de neden olduğu kayıplar

The New York Times

Otobüs beklerken, bir festivalde dans ederken, sabah işlerini yaparken ve saklanmaya çalışırken öldürüldüler. Kurşunlarla delik deşik olmuş evleri, sokakları ve boş arazilerde arama yapan İsrail askerleri onları bulmaya devam ediyor. Geçen hafta sonu Hamas savaşçılarının saldırısına uğrayan Gazze Şeridi yakınlarındaki kibbutz, kasaba ve yerleşimlerin kontrolünü yeniden ele geçiren askerler, bölgeden üst üste cesetler çıkardı.

İsrail'in güneyinde 20'den fazla bölgeyi vuran Hamas savaşçıları, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu binden fazla kişiyi öldürdü ve tahminen 150 kişiyi kaçırdı. İsrail, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Birleşmiş Milletler yetkilileri şiddeti en sert ifadelerle kınarken, BM Genel Sekreteri "Hiçbir şey bu terör eylemlerini ve sivillerin öldürülmesini, sakat bırakılmasını ve kaçırılmasını haklı gösteremez" dedi.

Bölgelerden ortaya çıkan kanıtlar yetkililer, acil durum çalışanları ve geçici olarak evlerine dönen hayatta kalanlar tarafından bulunuyor. Bunlar arasında güvenlik kamerası görüntüleri ve cep telefonu videoları, bölge sakinlerinin fotoğrafları ve ilk saldırılardan sağ kurtulan tanıkların ifadeleri yer alıyor.  Bulunan kanıtlar, Filistinli silahlı kişilerin İsrail'in güneyinde bir cumartesi sabahı bir açık hava festivalinde, evlerinde, tanıdık yollarda ve şehrin ortasında İsrailli sivillere saldırdığını gösteriyor.

Be'eri

Aralarında çocukların da bulunduğu 100'den fazla kişi öldü

Be'eri'ye yönelik saldırı cumartesi günü sabah 6 civarında başladı ve kibbutz kapısındaki güvenlik kameraları iki silahlı adamın içeri girmeye çalıştığını gösterdi. Görüntülere göre yolda bir araba durduğunda, iki adam içindekilere ateş ediyor ve ardından kibbutz'a giriyor. Sabah 7'de en az sekiz silahlı adam kibbutzun içindeydi. Yaklaşık iki saat sonra, silahlı kişiler bir videoda pusuya düşürülen arabadan üç cesedi çıkarırken görülüyor. Başka bir videoda ise birkaç İsraillinin esir alındığı ve daha sonra sokakta öldüğü görülüyor.

Çalışmaları yürüten yardım kuruluşu ZAKA'nın sözcüsü Moti Bukjin, İsrailli acil durum çalışanlarının sonunda kibbutzda öldürülen 100'den fazla kişinin cesedini çıkardığını söyledi. "Korkunç bir şeydi, orada öldürülmüş çocuklar vardı" diyen Bukjin, kasabada düzinelerce ölü silahlı adam olduğunu da sözlerine ekledi. Ancak Bukjin hala tüm evlere uluşamadıklarını da belirtti. 

Nova Festivali

100'den fazla kişi öldürüldü

Cumartesi günü şafaktan hemen sonra, Gazze ve İsrail arasındaki barikatları aşan yüzlerce Filistinli silahlı saldırgan, sınır bölgesindeki tarım arazilerinden hızla geçerek gece boyunca devam eden bir müzik festivaline ulaştı. Ateş açtılar. Hayatta kalanlardan 35 yaşındaki Andrey Peairie, "Duman, alevler ve silah sesleri... Askerlik geçmişim var ama hiç böyle bir durumla karşılaşmamıştım" dedi.

Silahlı kişiler Gazze sınırına yaklaşık 5 kilometre uzaklıktaki etkinlikten bilinmeyen sayıda kişiyi kaçırdı. Bir videoda, bir arabanın yanında yerde yatan ama hareket eden bir kişinin tüfekli bir adam tarafından vurulduğu ve sonra hareketsiz yattığı görülüyor. The New York Times tarafından doğrulanan bir başka videoda ise Hamas üyeleri bir motosikletle uzaklaşırken, İsrailli bir kadın aralarında sıkışmış, erkek arkadaşı kolundan tutularak yaya olarak götürülürken çığlık atıyor.

Kfar Azza köyü

Askerler ve kurtarma görevlileri muhtemelen yüzlerce kişinin öldüğünü söyledi

Gazze sınırının hemen karşısındaki Kfar Azza köyüne yapılan saldırıdan dört gün sonra İsrail askerleri ev ev dolaşarak tuzak olup olmadığını kontrol etti ve ölüleri çıkardı. Köye giden The New York Times muhabirleri yollarda, çimenlerde, evlerde ve diğer yerlerde cesetler gördü. Olay yerindeki İsrailli komutanlardan Tümgeneral Itai Veruv, "Bu bir savaş ya da muharebe alanı değil, bu bir katliam. Bu hayatımda hiç görmediğim bir şey, daha çok büyükanne ve büyükbabalarımızın zamanından kalma bir pogrom gibi" ifadelerini kullandı.

Sderot

En az 20 sivilin yanı sıra yaklaşık bir düzine asker, itfaiyeci ve polis memuru öldü

Gazze'ye yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki Sderot kentine yönelik saldırı da cumartesi sabahı erken saatlerde başladı ve en az iki pikap silahlı adamları ve bir makineli tüfeği kente taşıdı. Siviller arabalarında ya da sokakta vuruldu. Bir üst geçidin altında ve görünüşe göre otobüs beklerken vuruldular. Bir otobüs durağında yedi sivil ölü bulundu. Bir videoda bir adamın "Herkes öldü" dediği duyuluyor. Sderot sakinleri tarafından çekilen videolarda silahlı kişilerin sivillere ateş açtığı, sokakta polisle çatıştığı ve polis karakolunu ele geçirdiği görülüyor.

Nir Oz ve diğer bölgeler

Sınır bölgesinde en az düzinelerce insan öldürüldü

Gazze Şeridi'nin kilometrelerce uzağındaki pek çok yerleşim yerinden ayrıntılar gelmeye devam ediyor ve yetkililer hâlâ ölü sayısını hesaplıyor. Ancak videolar, fotoğraflar ve hayatta kalanlar bölgedeki pek çok saldırıyı gözler önüne seriyor. Facebook'ta yayınlanan ve Times tarafından yeri doğrulanan 30 dakikalık bir video, Filistinli silahlı kişilerin sınır çitini geçerek güneydeki Nir Oz topluluğuna doğru ilerlediğini gösteriyor. Video, grubu bir kibbutz gibi görünen bir yere kadar takip ediyor. Bunu yüksek sesle bağırma ve silah sesleri takip ediyor.

Video sonunda en az altı kanlı cesedin yerde yattığı bir odanın içini gösteriyor. Silahlı bir kişi cesetlerin üzerine ateş açıyor ve video kesiliyor. İsrail ordusu salı günü yaptığı açıklamada Nir Oz'da kaç kişinin öldürüldüğüne ya da kaçırıldığına dair bir tahmininin olmadığını söyledi. Ancak Cumartesi günü en az sekiz saat süren saldırının ardından askerler hayatta kalanları bir anaokulunda topladığında, mahalle sakinlerinden Irit Lahav ve 22 yaşındaki kızı Lotus Lahav, mahalle sakinlerinin çoğunun kayıp olduğunu fark etti.

Genç Lahav, "Burada insanların sadece yarısı olduğunu fark ettik" dedi. Bölge sakinleri saldırı başladığında kibbutzda yaklaşık 350 ila 400 kişi olduğunu tahmin ediyor. Sadece 200 kadarının otobüslerle ayrıldığını söyledi. Emekli bir hemşire olan Arie Itzik, pazar günü cesetlerin taşınmasına yardım etmek için Nir Oz'a geri döndü. Salı günü bazılarının tamamen yanmış olduğunu söyledi. Itzik,"Bazı insanları tanıyamadım" dedi.

Gazze yakınlarındaki diğer topluluklarda da büyük kayıplar olduğuna dair işaretler var. Nahal Oz'da, oğluna yardım etmek için oraya giden emekli bir general olan Noam Tibon, kendisinin ve İsrail askerlerinin sokakları kimi Filistinli kimi İsrailli cesetlerle dolu bulduklarını söyledi. Alumim'de çekilen fotoğraflarda bir binanın önüne dizilmiş bir düzine kadar ceset torbası görülürken, kimlerin öldürüldüğü hemen tespit edilemedi.

© 2023 The New York Times Company