20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.03.2024 15:45 | Son Güncelleme: 22.03.2024 15:53

New York Times yazdı: Hindistan TikTok'u yasakladığında ne oldu?

ABD'de TikTok'un yasaklanmasına dair tartışmalar sürerken New York Times, kararın olası etkilerini tahmin edebilmek üzere Hindistan'ı ele aldı. Ülke, Çinli sosyal medya platformunu 2020 yılında yasakladı. Peki TikTok yasağı Hindistan'ı nasıl etkiledi?
New York Times yazdı: Hindistan TikTok'u yasakladığında ne oldu?

Alex Travelli ve Suhasini Raj / The New York Times

TikTok'un 1,4 milyarlık bir ülke olan Hindistan'da 200 milyonluk bir kullanıcı kitlesi oluşturması sadece birkaç yıl sürdü. Hindistan onun en büyük pazarıydı. Ardından, 29 Haziran 2020'de Hindistan hükümeti, Hindistan ve Çin arasında kaynayan bir gerilimin sınırlarında şiddet olaylarına dönüşmesinin ardından, diğer 58 Çin uygulamasıyla birlikte TikTok'u da yasakladı. 

Siyasi tartışmalara konu olmayan popüler bir eğlence biçimi bir gecede yok oldu. Şimdi, politikacılar Washington'da TikTok kullanan 170 milyon Amerikalının erişimini engelleyebilecek bir plan üzerinde tartışırken, Hindistan'ın oluşturduğu örnek, neler olabileceğine, kullanıcıların ve onlara hizmet veren diğer sosyal medya şirketlerinin nasıl tepki verebileceğine dair fikir veriyor.

Hindistan'daki popülerliği

Pekin'deki ByteDance'in sahibi olduğu TikTok, Hindistan'a erken geldi ve 2017'de ülkedeki düzinelerce dilde geniş bir taban oluşturdu. Amerika Birleşik Devletleri'nde olduğu gibi TikTok da girişimcilerin iş kurduğu bir platform haline geldi. Veer Sharma tüm bu eğlence durduğunda 26 yaşındaydı. TikTok'ta 7 milyon takipçisi vardı ve burada kendisinin ve arkadaşlarının Hint film şarkılarına dudak senkronizasyonu yaptığı ve şakalaştığı videolar yayınlıyordu. Hindistan'ın orta kesimindeki Indore kentinden işten çıkarılmış bir değirmen işçisinin oğluydu ve resmi eğitimini zar zor tamamlamıştı. TikTok'taki başarıları onu gururlandırıyordu. İnsanlar onu sokakta tanıdığında çok mutlu oluyordu. 

Onlar da onu gördükleri için mutluydular. Sharma bir keresinde, "Yaşlı bir çift gelip benimle tanıştı ve yatmadan önce gülmek için programımı izleyeceklerini söyledi" dedi. Anlattığına göre çift ona "şovunun günlük hayatlarının sıkıcılığından bir çıkış yolu olduğunu" söylediler. Sharma yeni şöhretiyle ayda 100 bin rupi (yaklaşık 1.200 dolar) kazanıyordu. Bir Mercedes satın aldı. 2020'deki yasaktan sonra, hayranları için son bir video çekecek zamanı zar zor bulabildi. Onlara "Birlikte geçirdiğimiz zamanlar yakında sona erecek ve bir daha nasıl ya da ne zaman buluşabileceğimizi bilmiyorum" dedi. Sonrasında ağladığını anlattı. Yine de TikTok'tan korunan ve yasaklanmayan diğer sitelere yüklenenler de dahil olmak üzere kısa videolar Hintleri çekmeye devam ediyor.

Hindistan'ın çevrimiçi hayatı kısa sürede TikTok'un yokluğuna adapte oldu. Meta'nın Instagram'ı Reels ve Alphabet'in YouTube'u Shorts ile, her ikisi de TikTok benzeri ürünlerle devreye girdi ve boşta kalan influencer'ların gözbebeklerinine dönüştü . Bu hizmetler popüler oldu. Ancak uzmanlar, bir şeylerin kaybolduğunu söyledi. Hint TikTok'unun cazibesi yeni bir yuva bulamadı. Küçük çaplı içerik üreticilerinin keşfedilmesi zorlaştı. Yeni Delhi'de bir dijital politika analisti olan Nikhil Pahwa, genel değişimi TikTok'un algoritmalarından ayrılmasına bağlıyor. TikTok, kendisinden sonra gelen Amerikan devlerinin kullandığı formüllere kıyasla Hindistan'da yerelleşmişti.

Teknoloji devleri devreye girdi

Birkaç Hintli şirket Çin rekabetinin ortadan kalkmasıyla oluşan boşluğa girmeye çalıştı. Ancak Amerika'nın teknoloji devleri genişleyen küresel kitleleriyle Hindistan'a hakim oldu. Ülke şu anda hem YouTube (yaklaşık 500 milyon aylık kullanıcı) hem de Instagram (362 milyon) için en büyük pazar konumunda; her ne kadar tüketici başına çok daha az gelir elde etseler de, her ikisinin de ABD'deki kullanıcı sayısının yaklaşık iki katı kadar kullanıcıya sahipler.

Yasak kararı nasıl alındı?

Hindistan'ın halkını TikTok'tan koparma kararı, ABD'nin 2020'de başlayan ve uzun süren çabaları kadar ani oldu. Ancak motivasyon benzer ve hatta daha dramatikti. Amerika Birleşik Devletleri ve Çin ekonomik üstünlük için yeni bir tür soğuk savaşa girmişken, Hindistan ve Çin 1962'den beri sınırlarında askerlerini bekletiyor. 2020'de bu donmuş çatışma sıcak bir hal aldı. Acımasız göğüs göğüse çarpışmaların yaşandığı bir gecede 20 Hintli askerin yanı sıra Çin'in hiçbir zaman resmi olarak doğrulamadığı en az dört Çinli öldürüldü.

509 Çin uygulaması yasaklandı

İki hafta sonra Hindistan TikTok'u kapattı. Uygulama Google ve Apple mağazalarından kayboldu ve web sitesi engellendi. O zamana kadar Hindistan, kamu düzenini korumak adına sakıncalı web sitelerini engelleme ve hatta tüm bölgelerde mobil verileri kapatma konusunda oldukça deneyimliydi. Hindistan'ın misilleme yaptığına dair birkaç işaret daha vardı ama bu eylem kamuoyunun dikkatini çekti. Pahwa'ya göre Hindistan'ın yasakladığı Çin uygulamalarının sayısı artmaya devam ederek 509'a ulaştı.

29 Haziran 2020'de TikTok'u ve daha az bilinen düzinelerce Çin hizmetini engelleyen resmi kararda Çin'den ya da sınırdaki kanlı savaştan açıkça bahsedilmedi. Bunun yerine tedbir, Hindistan vatandaşlarının ulusal güvenliğine ve Hindistan'ın savunmasına düşman unsurlardan veri güvenliği ve mahremiyetin korunması meselesi olarak tanımlandı. Sonraki yıllarda Hindistan hükümeti, ABD'li teknoloji şirketlerine bile şartları dikte etmek için Hindistan siber alanının güvenliği ve egemenliğini koruma gerekçesini kullandı. Bazen Başbakan Narendra Modi ve Bharatiya Janata Partisi'ni eleştiren konuşmaları engellemek için Apple ve Twitter'ın yanı sıra Meta ve Google'dan da şikayet etti.

Ancak hükümet TikTok'un fenomenlerine karşı kin gütmedi. Yasak yürürlüğe girdikten sonra BJP, depresyona girdiğini söyleyen Sharma'ya ulaştı. Bangalore merkezli bir TikTok rakibi olan Moj kendisiyle çoktan iletişime geçmişti. Sharma'nın kariyeri ve geliri, eyaletinin başbakanı ile bir klip yayınladıktan ve diğer BJP çalışanlarıyla tanıtım videoları yapmaya başladıktan sonra geri döndü. Şimdi Modi'nin siyasi gündeminin ilerlemesine yardımcı olmaktan gurur duyuyor.

©️ 2024 The New York Times Company