21 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.03.2024 10:52 | Son Güncelleme: 07.03.2024 10:56

New York Times yazdı: İsrail-Hamas arasındaki ateşkes görüşmeleri durdu

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan kaynaklara göre İsrail ve Hamas arasında esir takası ve ateşkes için yürütülen görüşmeler durdu. Hamas kalıcı ateşkese dair taleplerde bulunurken İsrail bunu reddettiği için son müzakerelere katılmadı
New York Times yazdı: İsrail-Hamas arasındaki ateşkes görüşmeleri durdu

Ronen Bergman, Edward Wong ve Julian E. Barnes / The New York Times

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi birkaç kişiye göre Gazze Şeridi'nde tutulan onlarca İsrailli rehinenin serbest bırakılması için İsrail ve Hamas arasında yürütülen görüşmeler tıkandı ve birkaç gün sonra başlayacak Ramazan ayından önce bir anlaşmaya varılabileceğine dair umutlar azaldı. Müzakereciler, Hamas'ın aralarında kadın, yaşlı ve hasta rehineler ile beş kadın İsrail askerinin de bulunduğu yaklaşık 40 kişiyi, önemli sayıda Filistinli mahkum karşılığında serbest bırakacağı altı haftalık bir ateşkes önerisini görüşüyordu.

Görüşmeler, kadın askerlerle takas edilecek ciddi terör eylemlerinden hüküm giymiş en az 15 mahkumun serbest bırakılması şartlarını içeriyordu. Yetkililer ayrıca İsrail'in serbest bırakılan her İsrailli sivil için ortalama 10 Filistinli olmak üzere yüzlerce başka tutuklu ya da mahkumu da serbest bırakacağını söyledi. ABD'li yetkililer, Pazar günü başlayacak Ramazan ayından önce bazı rehinelerin serbest bırakılması ve çatışmalara geçici bir ara verilmesi için bir anlaşmaya varmayı umduklarını söylemişlerdi. Başkan Joe Biden geçen hafta bir anlaşmaya varılabileceğinden emin olduğunu ifade etmişti.

Hamas'ın yeni taleplerini İsrail reddetti

Ancak görüşmeler hakkında bilgi sahibi yetkililere göre Hamas son günlerde önerilen anlaşmadan geri adım attı ve İsrail'in yerine getirmeyi reddettiği taleplerde bulundu. Katar'ın başkenti Doha'da yürütülen müzakereler son günlerde Kahire'ye taşındı. Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby çarşamba günü yaptığı açıklamada ABD'nin bir anlaşmaya varılamamış olmasından dolayı hayal kırıklığına uğradığını ancak müzakerecilerin müzakere edilmesine yardımcı oldukları anlaşmanın parametrelerinden hala emin olduklarını söyledi. Kirby, "Bu sadece Hamas'ın anlaşmayı imzalamasını sağlamakla ilgili bir mesele" dedi.

Kalıcı ateşkes anlaşmazlığı

Bölgedeki bir yetkiliye göre temel anlaşmazlık noktası, haftalardır görüşmelerin üzerinde dolaşan anlaşmazlıkla aynı: Hamas İsrail'den rehinelerin serbest bırakılacağı üç aşama sırasında ya da sonrasında kalıcı bir ateşkes taahhüdünde bulunmasını isterken İsrail bunu reddediyor. İsrail sadece ilk aşamanın şartlarına ilişkin bir anlaşmaya odaklanmak istiyor ki bu ABD'nin de desteklediği bir pozisyon. Şu ana kadar ilk aşamaya ilişkin tartışmalar, kalan yaklaşık 100 rehineden 40'ının serbest bırakılması ihtimali üzerinde yoğunlaştı. Hamas'ın yeni talepleri nedeniyle İsrail heyeti Kahire'deki oturumlara katılmadı.

©️ 2024 The New York Times Company