08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.10.2023 11:10 | Son Güncelleme: 09.10.2023 11:25

New York Times yazdı: İsrail-Hamas savaşı bölgedeki doğal gaz yatırımlarını sekteye uğratabilir

İsrail ve Gazze'de çıkan savaş bölgedeki enerji üretimini de etkileyecek. Çatışmalar, bölgede gaz sahası olan Chevron'un Avrupa'ya ve başka yerlere doğal gaz ihraç etmek için bir merkez haline gelmesini sağlayan İsrail'in ve bölgenin yatırımcı çekme planlarına zarar verebilir
İsrail açıklarındaki Noble Energy platformunun bir bölüm, 3 Temmuz 2019 (Fotoğraf: Tamir Kalifa/The New York Times)
İsrail açıklarındaki Noble Energy platformunun bir bölüm, 3 Temmuz 2019 (Fotoğraf: Tamir Kalifa/The New York Times)

Stanley Reed / The New York Times

İsrail ile Hamas savaşçıları arasındaki çatışmalar, İsrail'in ve daha geniş anlamda Doğu Akdeniz bölgesinin Avrupa'ya ve başka yerlere doğal gaz ihraç eden bir merkez olma hedeflerine darbe vurabilir. Amerikan enerji devi Chevron'un 2020'de Noble Energy'yi yaklaşık 4 milyar dolara satın alarak İsrail'in iki büyük açık deniz gaz sahasında hisse sahibi olması bu hedefleri güçlendirdi. Noble Energy İsrail gazının geliştirilmesine öncülük etti.

İsrail kıyılarındaki doğal gaz sahaları ülkenin elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 70'ini karşılayarak çevreyi kirleten kömür kullanımını azaltıyor. Gaz aynı zamanda İsrail'in enerji ithalatına olan büyük bağımlılığını azaltmasına da yardımcı oldu. Chevron'un işlettiği Tamar adlı üretim platformlarından biri İsrail'in güneyindeki Aşkelon şehrinin yaklaşık 25 kilometre açığında yer alıyor ve Gazze'den gelebilecek saldırılara karşı potansiyel olarak savunmasız olsa da bu tesisler sıkı bir güvenliğe sahip. 2021'deki çatışmalar sırasında İsrail hükümeti Chevron'a Tamar'ı geçici olarak kapatma talimatı verdi.

Chevron bu hafta sonu yaptığı açıklamada "İsrail iç pazarı ve bölgesel müşterilerimizin yararına güvenli ve güvenilir doğal gaz tedarikine odaklandıklarını" söyledi. Şirket, tesislerin devam eden operasyonlarına ilişkin soruları İsrail hükümetine yönlendirdi. Chevron, Leviathan ve Tamar olarak adlandırılan bu ünitelerdeki üretimi genişletme ve İsrail'den Mısır'a gaz akışını arttırmaya yardımcı olacak boru hatları ekleme planları üzerinde çalışıyor. İsrail üretimi dolaylı olarak Akdeniz kıyısındaki tesislerden sıvılaştırılmış doğal gaz şeklinde ihraç ediliyor.

Chevron ayrıca İsrail sularında sıvılaştırılmış doğal gaz işlemek için birkaç milyar dolara mal olacak yüzer bir tesis kurmayı da düşünüyor. Chevron, İsrail'in yanı sıra önemli bir gaz üreticisi ve tüketicisi olan Mısır ve Kıbrıs'ta da faaliyet gösteriyor. Cumartesi günü başlayan şiddetli çatışmalar bölgedeki gaz sahalarına yapılacak yatırımların hızını yavaşlatabilir. Ayrıca İsrail'in daha fazla uluslararası enerji şirketini gaz aramak üzere bölgeye çekme çabalarını da sekteye uğratabilir. Chevron'un İsrail'e gelişinin diğer büyük uluslararası enerji şirketlerinin de burada yatırım yapmasının önünü açacağı umuluyordu.

© 2023 The New York Times Company