04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.03.2024 11:19 | Son Güncelleme: 16.03.2024 12:08

New York Times yazdı: Japonya'da potansiyel tehlikeli kedi alarmı

Fukuyama'daki bir kaplama fabrikasında kimyasallarla dolu bir tankın içine düşen kedi bölgeden kaçarak uzaklaştı. Yetkililer 'potansiyel olarak tehlikeli' olan kediye yaklaşılmaması konusunda halkı uyardı. Halktan kediye dokunmamaları ve derhal yetkilileri aramaları bekleniyor
Fotoğraf temsilidir.
Fotoğraf temsilidir.

Kiuko Notoya, Alan Yuhas / New York Times

Metal kaplama fabrikasına izinsiz girildiğinin ilk işareti; koyu sarı renkte ve parmak sayısı farklı olan ayak izleriydi. Güvenlik görüntüleri incelendikten sonra güvenlik ihlali olduğu doğrulandı ve yetkililer hemen bir kamu uyarısı yayınladı. Uyarı Japonya'nın Fukuyama kenti sakinleri için "anormallikleri" olan bir kediye karşı tedbirli olmaları konusundaydı.

Nomura Plating Corp. adlı fabrikada zehirli kimyasalların bulunduğu bir tankın içine düştüğü ve daha sonra karanlık fabrika avlusundan geçerek şehre doğru kaçtığı anlaşılan potansiyel olarak tehlikeli kedi için geçtiğimiz hafta boyunca şehir gözetim altındaydı. Yetkililer Belediye Meclisi, okul yönetimi ve kreşlere ulaşarak olası risk konusunda uyarıda bulundu.

Nomura Plating temsilcisi Motonari Ibaraki, parmak izlerinin pazartesi sabahı işe gelen bir çalışan tarafından tankın yakınında görüldüğünü ve güvenlik videosunda kedinin önceki gece 9:30 civarında fabrikadan kaçtığının görüldüğünü söyledi.

Solunduğunda kansere neden oluyor

Tankta, kaplamada yaygın olarak kullanılan ve solunduğunda insanlarda akciğer kanserine neden olduğu bilinen kızıl-kahverengi çözelti olan altı dereceli krom bulunuyor. ABD Ulusal Çevre Sağlığı Bilimleri Enstitüsü'ne göre, maruziyetin etkileri arasında böbrek ve karaciğer hasarı, burun ve cilt tahrişi ile ülserasyonu ve göz tahrişi ile hasarı da yer alabilir.

Kimyasalla çalışan işçiler maske ve lastik eldiven takarak önlem alıyor. Koyu sarı pençe izlerinden anlaşıldığı üzere kedi daha dikkatsizdi, bu nedenle Fukuyama sakinleri kediye rastlamaları halinde dikkatli olmaları konusunda uyarıldı.

"Kediye dokunmayın"

Fukuyama Şehri Çevre Koruma Bölümü'nde çalışan Satoshi Taki, mesajın basit olduğunu söyledi: Kediye dokunmayın. Yetkilileri arayın.

Ibaraki, fabrikadaki tankta buğunun yükselmesini önlemek için bir örtü ile kapatıldığını ancak pazartesi sabahı bu örtünün yerinden çıkmış halde bulunduğunu, bunun da muhtemelen kedinin içine düşmesinden kaynaklandığını söyledi. Şirketin artık küçük hayvanların fabrikaya girmesini engellemek için önlemler alacağını söyledi. Kedi hala bulunamadı. Taki, kedinin fabrikadaki kazadan sağ çıkamamış olabileceğini söyledi.

©️ 2024 The New York Times Company