16 Ekim 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.09.2023 12:57 | Son Güncelleme: 12.09.2023 13:42

New York Times yazdı: Kim Jong Un'da Putin'in ihtiyacı olan bir şey var

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Putin'le görüşmek üzere Rusya'ya gitti. Rusya'nın, dünyanın en büyük ordularından birine sahip olan ülkeden, Ukrayna savaşı için mühimmat isteyeceği iddia ediliyor. Uzmanlar olası bir anlaşmanın bir dönemin sonu olacağını söylüyor
Arşiv
Arşiv

Paul Sonne ve Valeriya Safronova / The New York Times

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, dört yıl önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i ziyaret ettiğinde, bu daha çok diplomatik bir gösteriydi. Ancak bu hafta Putin'i ikinci kez ziyaret edecek olan Kim Jong Un, Kremlin'in umutsuzca ihtiyaç duyduğu bir şeyi, Ukrayna'da savaşan Rus güçlerine yardım edebilecek mühimmatları tedarik edebilecek. 

Her iki hükümet tarafından da duyurulan görüşme, Putin'in ABD'ye, NATO'ya yani Batı egemenliğine karşı çıkan diğer liderlerden destek aradığı bir döneme denk geliyor. İran gibi bazıları Rusya'ya Ukrayna'daki savaşı için doğrudan askeri yardım sağlarken, Hindistan gibi diğerleri Rus saldırganlığını kınamayı kararlılıkla reddetti. Kremlin yaptığı kısa açıklamada Kim'in Putin'in daveti üzerine önümüzdeki günlerde Rusya Federasyonu'na resmi bir ziyarette bulunacağını söyledi. Salı günü Kuzey Kore'nin resmi Kore Merkez Haber Ajansı Kim'in Pazar günü trenle Rusya'ya gitmek üzere başkent Pyongyang'dan ayrıldığını açıkladı. Fotoğraflarda Kim'e Kuzey'in dışişleri bakanı ve en üst düzey iki askeri komutanının eşlik ettiği görüldü. 

Kim ve Putin'in, Rusya liderinin bu hafta bir ekonomik foruma katılacağı doğudaki liman kenti Vladivostok'ta bir araya gelmeleri bekleniyor. Kim, Kuzey Kore dışına yaptığı nadir gezilerde tercih ettiği seyahat yöntemi olan yavaş hareket eden zırhlı bir tren kullandı. Güney Koreli yetkililer bugün trenin Rusya sınırını geçtiğini söyledi. ABD'li ve müttefik yetkililerin geçen hafta The New York Times'a verdiği bilgiye göre Kim ve Putin'in, Kuzey Kore'nin Ukrayna'daki savaş için Rusya'ya daha fazla silah sağlama olasılığı da dahil olmak üzere ülkeleri arasındaki askeri işbirliğini görüşmeleri bekleniyor. ABD'li yetkililer 2022'den bu yana defalarca Kuzey Kore'nin Rusya'ya topçu mermileri ve roketler gönderdiğini söyledi.

Mühimmat fazlası olduğuna inanılıyor

Kuzey Kore, 1953'ten bu yana savaşmadığı için analistlerin mühimmat fazlası olduğuna inandığı, dünyanın en yoğun askerileşmiş ülkelerinden biri. Yetkililer, bunun karşılığında Kim'in Rusya'dan uydular ve nükleer enerjiyle çalışan denizaltılar için ileri teknoloji ve gıda yardımı istediğini söyledi. Eğer karşılıklı fayda sağlayacak bir anlaşmaya varılırsa, bu durum uzun zamandır kamuya açık işbirliği gösterileri ve nispeten küçük miktarlarda ticaretle sınırlı olan ilişkiyi daha somut bir hale dönüştürebilir. Ayrıca Batı'ya göre küresel istikrara daha fazla tehdit oluşturabilir.

"Bir dönemin sonu olacak"

Güney Kore'nin başkenti Seul'deki Kookmin Üniversitesi'nin önde gelen araştırmacılarından Fyodor Tertitskiy, "Eğer bir pazarlık görürsek, bu 1990'da başlayan ilişkilerde bir dönemin gerçekten sonu olacak" dedi. Tertitskiy, o zamandan beri ilişkilerin konuşmaktan ibaret olduğunu ve gerçek bir ticaretin olmadığını söyledi. 

Uzun zamandır ABD'ye düşman olan Kuzey Kore, NATO ile olan çatışmasında ve Batı hegemonyası olarak tanımladığı şeye karşı mücadelesinde Putin için doğal bir müttefik. Rus lider İran'la da bağlarını güçlendirdi ve işgal nedeniyle Rusya'nın uluslararası izolasyona maruz kaldığı bir dönemde geçen yıl İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ve ülkenin cumhurbaşkanıyla görüşmek üzere nadir olan bir uluslararası ziyaret gerçekleştirdi. O tarihten bu yana geçen aylarda İran, Rus güçlerinin Ukrayna'ya karşı hem savaş alanında hem de sivil altyapıya yönelik saldırılarda kullandığı insansız hava araçlarının Moskova için önemli bir tedarikçisi haline geldi.

Putin, Rusya'ya geçen yıl Şubat ayında Ukrayna'yı işgal etmesi için ülkesinin topraklarına giriş izni veren Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko ile de bir araya geldi. Pentagon bu ay yaptığı açıklamada Rusya'nın Kuzey Kore'den özellikle mühimmat istediğini belirterek, bu talebin Moskova'nın savaş alanında ihtiyaç duyduğu silahları ikmal etmekte yaşadığı sorunlardan kaynaklandığını kaydetti. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu Temmuz ayında Kuzey Kore'yi ziyaret etmiş ve o dönemde ABD'li yetkililer bu ziyaretin amacının bir silah anlaşması yapmak olduğunu söylemişti.

Kuzey Kore sadece 26 milyon nüfusa sahip olmasına rağmen dünyanın en büyük ordularından birine sahip. Ülke her zaman savaş koşullarında faaliyet gösteriyor ve Güney Kore ile yeniden başlayacak bir savaşta topçu birlikleri çok önemli bir yer tutacak. Sonuç olarak Kuzey Kore ordusu önemli miktarda top mermisi stokuna ve bunları üretebilecek üretim kapasitesine sahip. 

Rus devlet haber ajansı RIA Novosti'nin savaş yanlısı köşe yazarlarından Petr Akopov, yakın tarihli bir makalesinde Rusya'nın Pyongyang'a gayrı resmi olarak askeri teknoloji transfer edebileceğini ve mühimmat ve bazı füze türleri karşılığında Kuzey Koreli inşaatçıları Ukrayna'nın işgal altındaki bölgelerine kabul edebileceğini öne sürdü. Akopov, "Tüm bunlar BM Güvenlik Konseyi yaptırımları tarafından bir dereceye kadar engelleniyor ancak bunları aşmak için her zaman seçenekler var" diye yazdı. Akopov, "Dünya değişiyor ve Batı'nın dünya düzenine meydan okuyan ülkeler, bu düzenin kurallarına göre oynayarak onu değiştiremeyecekler" diye ekledi.

© 2023 The New York Times Company