20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 07.03.2023 09:36 | Son Güncelleme: 09.03.2023 14:11

New York Times yazdı: Muhalefet partileri adayını belirledi, Erdoğan'a rakip çıktı

Altılı Masa dün akşam resmi olarak CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adayı olduğunu açıkladı. New York Times haberi, "Muhalefet partileri adaylarını belirledi, Erdoğan'a rakip çıktı" başlığıyla duyurdu
New York Times yazdı: Muhalefet partileri adayını belirledi, Erdoğan'a rakip çıktı

Ben Hubbard ve Gülsin Harman / The New York Times

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı iktidarı kaybetmesini isteyen partiler koalisyonu, ülkenin siyasi ve ekonomik gidişatını büyük ölçüde değiştirebilecek seçimlere sadece iki ay kala, Pazartesi günü kıdemli bir muhalif siyasetçiyi cumhurbaşkanı adayı olarak belirledi. 

Ülkenin ekonomik geleceğini yakından ilgilendiriyor

Türkiye'nin en büyük muhalefet partisinin başkanı olan Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın ülkenin en önemli siyasetçisi olarak yirmi yıl boyunca gücünü pekiştirirken demokrasiye karşı yaptıklarını tersine çevirmeye söz verdi. Eş zamanlı olarak yapılacak cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri, dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biri olan Türkiye'nin ekonomik geleceğini de yakından ilgilendiriyor. Türkiye aynı zamanda Afrika, Asya, Avrupa ve Orta Doğu'ya uzanan geniş bir yelpazede ekonomik ve diplomatik bağları olan NATO'da bir ABD müttefiki.

Geçtiğimiz yıl Türkiye, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile ilgili diplomaside kilit bir rol oynadı ve Erdoğan diğer NATO devlet başkanlarının yanı sıra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de sık sık bir araya geldi. Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı yarışını kim kazanırsa kazansın, Türkleri geçen yıl yüzde 85'e varan enflasyonla mücadele etmek zorunda bırakan ekonomiyi düzeltmek ve 6 Şubat'ta ülkenin güneyini vuran, 46 binden fazla insanın ölümüne, yüz binlerce binanın yıkılmasına ve 3 milyondan fazla insanın yerinden olmasına neden olan depreme hükümetin verdiği tepkiyi denetlemekle görevlendirilecek. Depremde Kuzey Suriye sınırında da 6 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Üçüncü kez koltuğa oturmak istiyor

Uzun süre başbakanlık yaptıktan sonra üçüncü kez cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmak isteyen Erdoğan, Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşünün ardından modern Türkiye'nin kuruluşunun 100. yıldönümü olan 2023'e atıfta bulunarak kendisini Türkiye'yi ikinci yüzyılına taşıyacak en iyi kişi olarak tanımlıyor. Kendisini eleştirenler ise seçimleri onu iktidardan uzaklaştırmak için önemli bir fırsat olarak görüyor ve onu Türkiye'nin demokrasisine zarar vermek ve ülkeyi otoriterliğe iterek ekonomisine zarar vermekle suçluyor.

Resmi seçim tarihi henüz belirlenmedi ancak Erdoğan Pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada 14 Mayıs'ta yapılması için Cuma günü süreci başlatacağını söyledi. Deprem nedeniyle yerlerinden edilenlerin oy kullanmasını kolaylaştıracak bir cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarmayı planladığını söyledi.

© 2023 The New York Times Company