22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.09.2024 14:47 | Son Güncelleme: 08.09.2024 14:50

New York Times yazdı: Rusya ABD medyasına gizlice sızıyor

Federal savcılar Rusya'nın Benny Johnson, Tim Pool ve Dave Rubin gibi sosyal medya fenomenlerinden Kremlin yanlısı mesajlar yayınlaması için Amerikan Tenet Media şirketine gizlice ödeme yaptığını söylüyor. New York Times ABD medyasına dair incelemeyi yazdı
Adalet Bakanı Merrick Garland Rusya'nın seçim müdahalesine dair yapılan soruşturmaya ilişkin açıklamalarda bulunurken FBI Direktörü Christopher Wray ve başsavcı yardımcısı Lisa Monaco'nun arasında oturuyor (Kenny Holston/The New York Times)
Adalet Bakanı Merrick Garland Rusya'nın seçim müdahalesine dair yapılan soruşturmaya ilişkin açıklamalarda bulunurken FBI Direktörü Christopher Wray ve başsavcı yardımcısı Lisa Monaco'nun arasında oturuyor (Kenny Holston/The New York Times)

Steven Lee Myers, Ken Bensinger ve Jim Rutenberg / The New York Times

2022 yılının başlarında Kanadalı genç bir çift olan Lauren Chen ve Liam Donovan Tennessee'de yeni bir şirket kurarak Tenet Media adında bir sosyal medya kuruluşu oluşturdular. Kasım 2023'e gelindiğinde, Tenet'in platformunda orijinal içerik yayınlamak üzere Benny Johnson, Tim Pool ve Dave Rubin gibi önemli muhafazakâr sosyal medya yıldızlarını bir araya getirdiler. Site daha sonra yüzlerce video yayınlamaya başladı: Sivri siyasi yorumların yanı sıra seçim dolandırıcılığı, Covid-19, göçmenler ve Rusya'nın Ukrayna ile savaşı hakkında komplo teorileri. Bunlar daha sonra YouTube'dan TikTok, X, Facebook, Instagram ve Rumble'a kadar sosyal medya yelpazesinde tanıtıldı. 

Federal savcılara göre bunların hepsi gizli bir Rus nüfuz operasyonuydu. Çarşamba günü Adalet Bakanlığı, Kostiantyn Kalashnikov ve Elena Afanasyeva adlı iki Rus'u, Tenet'e yapılan 10 milyon dolarlık ödemenin düzenlenmesine yardımcı olmakla ve bu yıldızları Kremlin dostu mesajları yaymak için kullanmakla suçladı. İfşaatlar Kremlin'in Amerikan kamuoyunu şekillendirme ve Rusya'nın jeopolitik hedeflerini ilerletme çabalarının artan karmaşıklığını yansıtıyor ki Amerikan istihbarat değerlendirmelerine göre bu hedefler arasında Kasım ayında eski Başkan Donald Trump'ın seçilmesi de yer alıyor.

İzleyiciler bunları Rusların ödediğini bilmiyor

Rusya 2016 ve 2020'de Amerikalı kitlelere ulaşmak için internet trollerinden, sahte hesaplardan ve botlardan oluşan ordular kullandı. Savcıların geçen hafta açıkladığı operasyon, bu vakada sadece Tenet'in YouTube kanalında 16 milyon kadar görüntülenme sağlayan, sosyal medya fenomenlerinden yararlanmaya çalıştığı bir dönüşü gösteriyor. Muhtemelen çoğu izleyici, influencer'ların kendilerinin de söylediği gibi, tüm bunların Rusya tarafından ödendiğinin farkında değildi.

Austin'deki Texas Üniversitesi'nin gazetecilik okulunda Rus dezenformasyonu üzerine çalışan profesör Jo Lukito, “Influencer'lar kitleleri nezdinde zaten belli bir güven seviyesine sahipler. Dolayısıyla, bir bilgi mevcut bir influencer'ın ağzından çıkabiliyorsa, daha gerçekçi görülüyor" dedi. Çarşamba günü açıklanan iddianameye yol açan federal soruşturma, Rus dezenformasyonu, seçim müdahalesi ve siber saldırılarla mücadele etmek için hükümetin daha geniş bir çabasının bir parçası. Savcılar şu ana kadar Chen ve Donovan'ı suçlamadı. Nerede oldukları belli değil ve yorum taleplerine yanıt vermediler.

© 2024 The New York Times Company