16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.05.2024 15:01 | Son Güncelleme: 27.05.2024 15:17

New York Times yazdı: Rusya Avrupa'yı hedef alan gizli sabotaj kampanyasını hızlandırıyor

Batılı güvenlik yetkilileri, Avrupa'da Ukrayna'nın savaş çabalarına verilen desteği baltalamayı amaçlayan kundaklama saldırılarının arkasında Rus askeri istihbaratı GRU'nun olduğunu söylüyor. New York Times'ın haberine göre Rusya sabotajları artırırken yetkililer önlem almaya çalışıyor
New York Times yazdı: Rusya Avrupa'yı hedef alan gizli sabotaj kampanyasını hızlandırıyor

Julian E. Barnes / The New York Times

ABD ve müttefik istihbarat yetkilileri Avrupa'da, Rusya'nın Ukrayna'nın savaş çabalarına desteği baltalamak için yürüttüğü kampanyanın bir parçası olduğunu söyledikleri düşük seviyeli sabotaj operasyonlarındaki artışı takip ediyor. Gizli operasyonlar çoğunlukla İngiltere'de bir depo, Polonya'da bir boya fabrikası, Letonya'da evler ve en tuhafı Litvanya'da bir Ikea mağazası dahil olmak üzere çok çeşitli yerleri hedef alan kundaklamalar ya da kundaklama girişimleri oldu.

Ancak Rus ajanı olmakla suçlanan kişiler de ABD askeri üslerine saldırı planlamak suçlamasıyla tutuklandı. Bu eylemler rastgele gibi görünse de, ABD'li ve Avrupalı güvenlik yetkilileri bunların Rusya'nın Ukrayna'ya silah transferini yavaşlatmak ve Ukrayna'ya destek konusunda Avrupa'da artan bir muhalefet görüntüsü yaratmak için yürüttüğü ortak bir çabanın parçası olduğunu söylüyor. Yetkililer, Rusya'nın askeri istihbarat kolu GRU'nun bu kampanyaya öncülük ettiğini söylüyor.

Saldırılar, en azından şu ana kadar, Ukrayna'ya silah akışını kesintiye uğratmadı. Ancak bazı güvenlik yetkilileri Rusya'nın korku tohumları ekmeye ve Avrupa ülkelerini silah tedarik zincirine güvenlik eklemeye zorlayarak maliyetleri arttırmaya ve transferlerin hızını yavaşlatmaya çalıştığını söylüyor. 

"Gölge savaş yürütüyor"

NATO ve Avrupalı liderler artan tehdit konusunda uyarılarda bulunuyorlar. Estonya Başbakanı Kaja Kallas geçen hafta yaptığı açıklamada Rusya'nın Avrupa'ya karşı bir gölge savaş yürüttüğünü söyledi. Polonya Başbakanı Donald Tusk, Rus istihbaratı için dayak, kundaklama ve kundaklama girişimi yapmakla suçlanan 12 kişinin tutuklandığını duyurdu. Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store ise ülkesinin enerji üreticileri ve silah fabrikalarını hedef alan olası saldırılar konusunda uyarıda bulunmasının ardından Rusya'nın gerçek ve ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

Sabotajlara ilişkin endişelerin arttığı bir ortamda NATO büyükelçileri gelecek ay ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines ile bir araya gelecek. Haines Rusya'nın Ukrayna'daki savaşıyla ilgili bir istihbarat brifingi verecek ama aynı zamanda Moskova'nın Avrupa'daki gizli sabotaj kampanyasını da ele alacak.  Güvenlik yetkilileri sabotajı GRU ile ilişkilendiren istihbaratlarını açıklamadılar ancak ABD ve İngiliz casus servisleri GRU'ya derinlemesine nüfuz etmiş durumdalar. GRU'nun risk alan itibarına rağmen, ABD'li ve Avrupalı güvenlik yetkilileri Rusya'nın sabotajlarında biraz dikkatli davrandığını söyledi. Rusya gizemli yangınlara dikkat çekmek istiyor ama doğrudan kendisini suçlayacak kadar değil.

©️ 2024 The New York Times Company