23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.12.2023 13:40 | Son Güncelleme: 26.12.2023 13:47

New York Times yazdı: Rusya ve Çin, ABD seçimlerini nasıl etkileyebilir?

ABD istihbarat kurumları 2022'de ülkede gerçekleşen ara seçimlerle ilgili bir rapor yayınladı. New York Times'ın incelediği rapora göre bulgular Rusya ve Çin gibi ülkelerin 2024'te yapılacak başkanlık seçimlerini nasıl etkileyebileceğine dair ipuçları veriyor
Fotoğraf: Kirsten Luce/The New York Times
Fotoğraf: Kirsten Luce/The New York Times

Julian E. Barnes / The New York Times

ABD hükümeti, düşmanlarının önümüzdeki yıl Amerikalı seçmenleri etkileme çabalarını yoğunlaştırmasına hazırlanıyor. Rusya'nın başkanlık seçimlerinde büyük çıkarları var. Çin daha agresif bir kampanyayı desteklemeye hazır görünüyor. İran gibi diğer ülkeler de ABD'de yeniden bölünme tohumları ekmeye çalışabilir. Washington 2024 seçimlerini beklerken, ABD istihbarat kurumları geçen hafta 2022 ara seçimleriyle ilgili bir rapor yayınladı. Bu belge neler olabileceğine dair bazı ipuçları veriyor.

Ajanlar, Rusya'nın 2016'da Trump'ı desteklediği sonucuna vardı. Peki ya 2024'te? Ukrayna'daki savaşı üçüncü yılına girmek üzere olan Rusya seçimleri yakından takip ediyor gibi görünüyor. Cumhuriyetçilerin önde gelen aday adayı eski Başkan Donald Trump, Ukrayna'nın finansmanı konusunda kuşkularını dile getirdi. Başkan Joe Biden ise Ukrayna'ya yardım etmenin Amerika'nın çıkarına olduğunu savundu.

Rusya, Ukrayna'ya yardımları engellemek istiyor

Ukrayna'ya yönelik iki partili destek sürerken Rusya, ABD'nin önümüzdeki yıllarda daha fazla yardım sağlamasını engellemek için Demokratları zayıflatmaya odaklanmış durumda. İstihbarat raporuna göre Rusya 2022'de, Biden'ın ailesinin yolsuzluk iddialarını güçlendirmek de dahil olmak üzere Demokratları, büyük ölçüde yönetiminin Ukrayna'ya verdiği destek nedeniyle karalamaya çalıştı. Rapora göre Moskova, ABD başkanını birleşik bir Batı ittifakı kurduğu ve Kiev'in Batı yanlısı yörüngesini sürdürdüğü için suçluyor.

Müdahaleyi artıracağına inanılıyor

Yetkililer, Rusya'nın 2022'de savaş nedeniyle dikkatinin dağıldığını belirtirken, rapor savaşın Amerikan siyasetini etkileme çabalarıyla nasıl iç içe geçtiğini açıklıyor. Rapora göre Rusya, ABD'deki Ukrayna destekçilerine seçimlerden önce bir galibiyet gibi görünmemesi için güneydeki Kherson bölgesinden çekilmesini geciktirmeyi düşündü. Nihayetinde Rusya seçimlerden bir gün sonra geri çekildiğini açıkladı. Cumhuriyetçilerin Ukrayna'nın finansmanına yönelik muhalefeti artarken, yetkililer Moskova'nın 2024'te daha fazla müdahale etmeye çalışacağına inanıyor.

Çin, Rusya'dan bir şeyler öğrenmiş olabilir mi?

Rusya uzun zamandır bölücü meseleler üzerinden Amerikan siyasi tartışmalarını etkilemeye çalışırken, Çin daha dar bir alana odaklandı: Tibet, Tayvan ya da benzeri konularda tavır alan yerel siyasetçilere karşı çalıştı. ABD'li yetkililer bunun değişmek üzere olabileceğini söylüyor. Çin'in 2024'te ne yapacağı ya da hangi tarafta yer alacağı tam olarak belli değil. Ancak rapor, Çinli liderlerin 2022 seçimlerini ABD modelini kaotik olarak göstermek için bir şans olarak gördüklerini öne sürüyor.

Başkan Şi Cinping'in siyaset ve ekonomi üzerindeki kontrolünü sıkılaştırmasıyla birlikte ABD ve Çin arasındaki ideolojik farklılıklar daha da keskinleşti. Bununla birlikte Çinli liderler, uzun zamandır Rus operasyonlarının odak noktası olan ABD'deki sosyal bölünmeleri büyüten etki kampanyalarıyla daha fazla ilgileniyor. Çinlilerin ne kadar ileri gideceği tam olarak bilinmiyor. Ancak Amerikan ajansları açıkladıklarından daha fazlasını biliyor gibi görünüyor. Raporda sinir bozucu redaksiyonlardan biri yer alıyor. Çinli liderlerin yeni bir noktaya yönlendirildikleri belirtilirken cümlenin öznesini karalanmış.

Yapay zeka nasıl bir rol oynayabilir?

Çin, etki kampanyalarında yapay zekayı denemeye başladı bile. Sektör uzmanları, yeni teknolojilerin yabancı ülkelerin anadili İngilizce olan kişileri taklit etmesini ve mevcut bölünmeleri daha hızlı güçlendiren mesajlar üretmesini kolaylaştıracağını söylüyor. Ancak hükümet yetkilileri, yapay zeka teknolojilerinin gerçekçi ama sahte videolar yaratmak için kullanılabileceğinden ve bu tür dezenformasyonun hızla zarar verebileceğinden endişe ediyor.

Hala yerel yönetimlerin sistemlerine girmeye çalışıyorlar mı?

Hayır. En son istihbarat değerlendirmesindeki iyi haberlerden biri de bu. Amerikan seçim sisteminin aşırı merkeziyetsizliği en büyük savunmasıdır. Rus hackerlar 2016'da oylama sistemlerini hedef aldı. Ancak yabancı ülkeler artık yerel yönetimlerin bilgisayar ağlarını hackleyerek oy sayımlarını anlamlı bir şekilde etkilemenin çok zor olduğuna inanıyor. Sonuç olarak, çeşitli yabancı güçler seçimleri başka türlü etkileme çabalarını artırdı.

Çin ve Rusya'nın ötesinde

Rapor, Çin ve Rusya'nın yanı sıra ABD'deki oylamayı etkilemek isteyen diğer ülkeleri de inceliyor. Rapora göre, ABD'nin hükümetine yönelik yaptırımları kaldıracağını uman Küba, 2022'deki bazı kongre ve valilik seçimlerinde ağırlığını koymaya çalıştı. Ayrıntıların sansürlendiği raporda, Havana'daki yetkililerin Florida'daki politikacılara odaklandığı, çünkü Miami'deki Kübalı Amerikan toplumunun Küba'ya yönelik politikalar üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğu belirtildi. İran, Twitter ve diğer sosyal medya platformlarında ilerici adayları desteklemeyi amaçlayan birçok gerçek olmayan kampanyayı destekledi. Bu sahte hesaplardan bazıları Filistin yanlısı duyguları da güçlendirdi.

© 2023 The New York Times Company