02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.03.2024 11:45 | Son Güncelleme: 26.03.2024 11:49

New York Times yazdı: Rusya'da saldırı sonrası gözler DEAŞ dışında herkese çevriliyor

Rusya'daki terör saldırısı sonrasında herkesin dikkati suçlulara yönelmişken Kremlin, DEAŞ'ı hedef almıyor gibi görünüyor. Ülkedeki milliyetçiler tarafından Ukrayna suçlanırken devlete medyası, DEAŞ'ın suçu üstlendiğinden bile bahsetmiyor
Fotoğraf: Nanna Heitmann/The New York Times
Fotoğraf: Nanna Heitmann/The New York Times

Ivan Nechepurenko, Paul Sonne ve Kayla Guo / The New York Times

Rusya'da bir konser salonuna düzenlenen ve en az 137 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısının arkasında kimin olduğuna dair birbiriyle çelişen açıklamalar şekillenirken cesetler çıkarıldı, çiçekler bırakıldı ve gözler suçlulara çevrildi. Devlet Başkanı Vladimir Putin cuma günkü saldırının arkasında Ukrayna'nın olduğunu ima etti. Putin Ukrayna'yı doğrudan suçlamaktan kaçındı ama pazar günü bazı müttefikleri bu konuda herhangi bir tereddüt göstermedi.

Açık açık Ukrayna suçlanıyor

ABD'li yetkililer saldırının DEAŞ'ın bir kolunun işi gibi göründüğünü ve Ukrayna'yı bununla ilişkilendiren hiçbir kanıt olmadığını söylediler. Ancak pek çok Rus milliyetçisi yorumcu ve aşırı muhafazakârlar, Ukrayna'nın açık suçlu olduğu fikrini savunuyor. 

Rus devlet televizyonunda düzenli olarak program yapan Kremlin yanlısı bir analist olan Sergei Markov, Telegram'da paylaştığı bir yazıda Kremlin'in terör eylemini DEAŞ'la değil mümkün olduğunca Ukrayna hükümetiyle ilişkilendirerek, Ukrayna yönetimine karşı çalışması gerektiğini yazdı.

Rus devlet haber kaynakları, DEAŞ'ın Moskova'nın dış mahallelerindeki bir konser alanı olan Crocus City Hall'daki saldırıdan sorumlu olduğunu kabul etmesinden neredeyse hiç bahsetmedi. ABD'li yetkililerin saldırıyla bağlantılı olduğunu düşündüğü DEAŞ'ın uzantısı olan ve DEAŞ-H olarak bilinen Horasan grubu Pakistan, Afganistan ve İran'da faaliyet gösteriyor. Pazar günü geç saatlerde, feci şekilde dövüldükleri anlaşılan dört kişi bir Rus mahkeme salonuna çıktı ve terör saldırısı düzenlemekle suçlandı.

Adamlardan üçü mahkemeye Tacikistanlı olduklarını söyledi ve Rus haber kaynaklarına göre dördüncü şüpheli de Tacikistanlı. Dört şüphelinin de gözle görülür morlukları vardı ve birinin kafasında bandaj vardı. Bir diğeri ise mahkeme salonuna tekerlekli sandalyeyle girip çıkmak zorunda kaldı. Adamların sorgu sırasında vahşice dövüldüğünü gösterdiği iddia edilen videolar Rus sosyal medyasında geniş çapta dolaşıyor. 

Pazar günü Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Batı'nın suçu Ukrayna'dan uzaklaştırmak için DEAŞ-H'yi işaret ettiğini söyledi. Rusya, Ukrayna'nın olaya karıştığına dair herhangi bir kanıt sunmadı ve Ukraynalı yetkililer de suçlamaları reddetti. Biden yönetimi de öyle. Başkan Yardımcısı Kamala Harris ABC'nin This Week programında yaptığı açıklamada, "Herhangi bir kanıt yok ve aslında bildiğimiz bir şey varsa o da DEAŞ-H'nin yaşananlardan sorumlu olduğudur" dedi.

©️ 2024 The New York Times Company