09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.06.2023 21:19 | Son Güncelleme: 27.06.2023 21:49

Tesla'nın şarj teknolojisi ABD standardı olma yolunda

General Motors, Ford ve Rivian'ın ardından son olarak Volvo'nun Tesla'nın şarj ağına dahil olmasıyla Tesla hisseleri tırmanışa geçerken Amerikan Otomotiv Mühendisleri Birliği yaptığı açıklamada Tesla'nın şarj teknolojisinin bir standart olma yolunda önemli bir mesafe kat ettiğini açıkladı
Tesla'nın şarj teknolojisi ABD standardı olma yolunda

Tesla'nın şarj teknolojisinin kullanım alanı hızla genişliyor. Bu kapsamda Amerikan Otomotiv Mühendisleri Birliği (SAE International) yaptığı açıklamada, Tesla'nın elektrikli araç şarj teknolojisinin bir ABD standardı olma yolunda hızla ilerlediğini söyledi.

Salı günü Volvo, Tesla'nın şarj tasarımını benimseyen General Motors, Ford ve Rivian'a katılarak Biden yönetiminin Kombine Şarj Sistemi'ni (CCS) ABD'de baskın şarj standardı haline getirme çabalarını boşa çıkardı.

Daha önce Tesla şarj konektörü olarak bilinen Kuzey Amerika Şarj Standardı (NACS), Tesla tarafından geliştirilen bir elektrikli araç şarj konektörü sistemi. 2012'den bu yana tüm Kuzey Amerika pazarındaki Tesla araçlarında kullanılıyor ve 2022 yılında diğer üreticilerin kullanımına açıldı.

 

Henüz bir standart olmadı

Tesla kendi şarj teknolojisini "Kuzey Amerika Şarj Standardı (NACS)" olarak adlandırıyor, ancak henüz bir ABD standardı olarak onaylanmış değil. Tesla'nın şarj ağına ilgi büyüdükçe bu durum hisselere de yansıyor. Bu çerçevede şirketin hisseleri Salı günü yüzde 2,3 artış gösterdi.

SAE International Salı günü yaptığı açıklamada, "Yeni SAE NACS konektör standardı hızlandırılmış bir zaman diliminde geliştirilecek ve Kuzey Amerika elektrikli araç şarj altyapısını güçlendirmeye yönelik birkaç önemli girişimden biri olacak" dedi.

1 milyonu aşkın şarj cihazı ağı kurulacak

Federal olarak finanse edilen bir araştırma merkezi olan Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı (NREL) tarafından yapılan bir çalışmaya göre ABD, 2030 yılına kadar 1,2 milyon adet elektrikli araç şarj cihazı ağı kurma yolunda ilerliyor. Çalışmada NACS ve diğer konnektör tipleri arasında bir ayrım ise yapılmadı.

Bu projeksiyon, Biden yönetiminin 2030 yılına kadar 500 bin kamu şarj cihazı yerleştirme hedefini de fazlasıyla aşıyor.

55 milyar dolarlık yatırım gerekiyor

NREL çalışmasına göre, kamusal şarj ağının kurulması için 33 ila 55 milyar dolar arasında kamu ve özel sermaye yatırımı gerekecek. Beyaz Saray ulusal iklim danışmanı Ali Zaidi Salı günü Reuters'e verdiği demeçte, Biden yönetiminin her iki konnektörü bir arada görmek istediğine dikkat çekti. Zaidi, Biden'ın CCS ve NACS şarj standartlarına olan yaklaşımının daha erişilebilir bir dizi şarj cihazı ağır kurma yolunda önemli bir nokta olduğunu söyledi.

Beyaz Saray, Tesla standardında fişler kullanan elektrikli araç şarj istasyonlarının, ABD şarj standardı bağlantısı CCS'yi de içerdikleri sürece milyarlarca dolarlık federal sübvansiyona hak kazanacağını söyledi.

Teksas ve Washington eyaletleri, federal programın bir parçası olarak CCS ile birlikte NACS'yi de zorunlu kılacaklarını söyledi.