02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.05.2023 11:12 | Son Güncelleme: 25.05.2023 12:16

New York Times yazdı: Tina Turner'ın 11 unutulmaz şarkısı

Müzik dünyasının efsane isimlerinden Tina Turner, 83 yaşında yaşamını yitirdi. New York Times, unutulmaz ismin hafızalara kazınan 11 şarkısı yazdı
Tina Turner'ın 1 Aralık 2008'de New York, Madison Square Garden'da verdiği konser (Fotoğraf: Ruth Fremson/The New York Times)
Tina Turner'ın 1 Aralık 2008'de New York, Madison Square Garden'da verdiği konser (Fotoğraf: Ruth Fremson/The New York Times)

Ben Sisario / The New York Times

Tüm büyük pop ikonları gibi, 83 yaşında hayatını kaybeden Tina Turner'ın da birden fazla hayatı vardı. Eşi Ike ile birlikte James Brown'ın yanında heyecan verici canlı bir şov sergileyen bir R&B şarkıcısı ve bitip tükenmez bir dansçı olarak başladı. Sonra Rolling Stones ile turneye çıkan ve Who'nun Acid Queen'i olan bir rock kahramanıydı. Nihayetinde istismara uğrayan kadın güçlü kalarak eşini terk etti ve kendi başına bir taç talep etti. 

İşte Tina Turner'ın unutulmaz şarkılarından bazıları:

Ike & Tina Turner, A Fool in Love (1960): Ike ve Tina'nın erken dönem R&B hitleri, ham müzikal gücün heyecan verici anları oldu. Ancak geriye dönüp bakıldığında lirik içerikleriyle de son derece ürkütücüler. İkilinin ilk single'ı, eşinin ona kötü davrandığı ve "Kalbim acı içindeyken beni güldürdü" gibi sözlerle, Tina'ya ilişkileri hakkında şarkı söyleme olanağı tanıyor. Şarkının söyleri Ike Turner tarafından yazıldı.

Ike & Tina Turner, Idolize You (1960): Daha garip ve rahatsız edici sözler var. Tina aşkını değil putperestliğini ilan ediyor ve karşılığında "Sadece birazcık ilgi beni kurtaracak" diyor. Şarkıda, Tina'nın yürüyen bir bas çizgisi üzerindeki gırtlaktan gelen çığlığı, o zamanlar müzikteki en seksi, en filtresiz sesti, ancak bu şarkıları Tina'nın daha sonra Ike ile evliliği hakkında anlatacağı istismara dair göz kırpmadan dinlemek neredeyse imkansız.

Ike & Tina Turner, It's Gonna Work Out Fine (1961): Ike & Tina'nın ilk yıllarının en büyük hiti. Billboard'un R&B listesinde 2 numaraya kadar yükseldi ve pop listesinde ilk 20'de yer aldı. En azından bu kez şarkı Ike'a ait değil. Joe Seneca ve James Lee ile birlikte Rose Marie McCoy tarafından yazıldı ve kayıtta R&B ikilisi Mickey & Sylvia yer aldı.

Ike & Tina Turner, River Deep - Mountain High (1966): Phil Spector, Tina'nın Ikettes ile birlikte şarkı söyleyip dans ettiği inanılmaz yüksek enerjili canlı şovlarını izlemiş ve Spector'ın Jeff Barry ve Ellie Greenwich ile birlikte yazdığı bu single'ı kendi plak şirketi Philles için kaydetmişti. Single'ın başarısız olması, aynı adlı albümün Amerika Birleşik Devletleri'nde üç yıl gecikmesine neden oldu.

Ike & Tina Turner, Proud Mary (1971): Biz hiçbir şeyi asla güzel ve kolay yapmayız. Her zaman güzel ve sert yaparız. Bu sözlerle Tina, Ike ile birlikte en büyük hiti olan ve 4 numaraya kadar yükselen Creedence Clearwater Revival'ın şarkısının yeni bir yorumunu sundu. 

Ike & Tina Turner, Nutbush City Limits (1973): Tek söz yazarı olarak Tina, "Hafta içi tarlaya gittiğiniz ve İşçi Bayramı'nda piknik yaptığınız" sözleriyle Tennessee kırsalındaki yetiştirilme tarzını detaylandırarak bir kez olsun kendi hikayesini anlatıyor. Şarkı, döneme uygun elektrikli klavyeler ve bir Moog solo ile funk olarak çalınıyor. 

The Acid Queen (1975): The Who'nun Tommy şarkısının filmi için Tina, uyuşturucu kullanan, vahşi bir çığlığı olan Acid Queen  rolündeydi. Bu noktada Tina dünyaca ünlü bir seks sembolüydü ve sadece adı bile kadınsı gücün kısaltmasıydı. Ike'ı terk etmesi de uzun sürmedi. Ama dünya onun sırrını yıllarca öğrenemeyecekti.

What's Love Got to Do With It (1984): 1980'lere gelindiğinde Tina 40'lı yaşlarındaydı ve Ike'ı çoktan geride bırakmıştı. Çığır açan solo albümü Private Dancer'daki şarkılar çoğunlukla erkekler tarafından yazılmıştı ancak yalnızlığa boyun eğmeyen bağımsız bir kadın rolüne mükemmel bir şekilde uyuyorlardı. What's Love Got to Do With It, kalbi kırık bir kadının, aşkı yeniden denemekten korkmasının hikâyesi.

Better Be Good to Me (1984): Bir erkeğe karşı kendinden emin ve meydan okuyan bu şarkı Holly Knight tarafından yazıldı ve ilk olarak grubu Spider tarafından yayınlandı. Ancak sonra bu Tina'nın şarkısı oldu.

We Don't Need Another Hero (Thunderdome) (1985): Tina, Mel Gibson'la birlikte rol aldığı Mad Max Beyond Thunderdome için beyaz büyük bir yele ve kabile kıyafetleri giydi. Tema şarkısı 80'lerin önde gelen pop şarkılarından biri oldu. Tina klip için kostümünü çıkarmadı.

The Best (1989): Orijinali Bonnie Tyler tarafından kaydedilen The Best bir sevgiliye övgü şarkısı. Ancak gözlerinizi kısarsanız ya da bir hayran olarak eşlik ederseniz, Tina'nın kendisine bir övgü olabilir: Sen sadece en iyisisin, diğerlerinden daha iyisin.

© 2023 The New York Times Company