08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.07.2024 09:38 | Son Güncelleme: 18.07.2024 09:42

New York Times yazdı: Trump suikastçısının telefonunda neler bulundu?

FBI yetkilileri, silahlı saldırganın telefonunda hem Trump hem de Biden'a ait aramalar bulduklarını söyledi. New York Times yetkililerin kongre üyelerine detayları anlattığı toplantıyı yazdı
Fotoğraf: Kristian Thacker/The New York Times
Fotoğraf: Kristian Thacker/The New York Times

Glenn Thrush, Jack Healy ve Luke Broadwater / The New York Times

FBI yetkilileri Kongre üyelerine, eski Başkan Donald Trump'ı öldürmeye çalışan silahlı saldırganın cep telefonunu ve diğer cihazlarını Trump ve Başkan Joe Biden'ın yanı sıra bir dizi tanınmış kişinin fotoğraflarını aramak için kullandığını söyledi. Milletvekillerinin sorularını yanıtlamak üzere düzenlenen iki konferans görüşmesine katılan kişilere göre Pennsylvania, Bethel Park'tan 20 yaşındaki silahlı saldırgan Thomas Matthew Crooks, Trump'ın mitinglerinin ve Demokratik Ulusal Kongre'nin tarihlerini de araştırdı.

Oyunda prova yaptı

Ayrıca arama geçmişinde kendi ruhsal durumuyla ilgili endişeler de yer alıyordu. Sıkça kullandığı bir oyun platformu olan Steam'de saldırısının önizlemesini yapmış ve oyun arkadaşlarına “prömiyerini” 13 Temmuz'da yapmayı planladığını söylemiş. FBI ve zor durumdaki Gizli Servis'in başkanı tarafından milletvekillerine verilen özel brifingler sırasında yapılan açıklamalar, Trump'ı öldürmeye çok yaklaşan, sabıka kaydı olmayan, hatta siyasi görüşleri bile açıkça belli olmayan bir suikastçının şimdiye kadarki en eksiksiz portresini sundu. Yine de saldırı için net bir neden ortaya çıkmadı.

FBI, cumartesi günkü silahlı saldırıdan bu yana Crooks'un eşyalarını, iki telefon ve en az bir dizüstü bilgisayar da dahil olmak üzere cinayet nedeni hakkında ipucu bulmak için araştırıyor. Büro yetkilileri milletvekillerine şu ana kadar, kayıtlı bir Cumhuriyetçi olan Crooks'un şu ya da bu şekilde güçlü partizan siyasi görüşlere sahip olduğuna dair hiçbir belirti bulamadıklarını söyledi.

Depresyonla mücadele ediyor

İki üst düzey büro yetkilisi, Temsilciler Meclisi ve Senato üyelerinin Trump'ı korumada neredeyse felakete yol açacak bir başarısızlıkla ilgili cevaplar talep ettikleri gergin görüşmeler sırasında, komploculara ya da yabancı aktörlerle bağlantılara dair herhangi bir kanıt bulamadıklarını söyledi. Yetkililer milletvekillerine, sakin bir yaşam süren ve evinin yakınındaki bir bakımevinde çalışan silahlı saldırganın depresyonla mücadele ediyor olabileceğine dair bazı belirtiler olduğunu aktardı.

Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle, görüşmelerden birinde kurumunun ciddi hatalar yaptığını kabul etti ve Crooks'un vurulma sırasındaki hareketleri hakkında yeni bilgiler verdi. Pazartesi günü Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesi önünde ifade vermesi planlanıyor. Brifingin içeriğini bilen iki kişiye göre, senatörlerle yapılan brifing sırasında yetkililer olayların zaman çizelgesini gözden geçirerek, kolluk kuvvetlerinin silahlı saldırganı olaydan yaklaşık bir saat önce şüpheli olarak tanımladıklarını ancak daha sonra izini kaybettiklerini belirttiler. Bazı senatörler, görevlilerin ateş açmadan önce müdahale etmediğini öğrendikten sonra Gizli Servis'e kızgın bir şekilde görüşmeden ayrıldılar.

©️ 2024 The New York Times Company