08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.07.2024 16:21 | Son Güncelleme: 16.07.2024 16:33

Trump suikastçısının arkadaşları NYT'ye konuştu: Dikkat çekmek istemiyordu

ABD eski Başkanı Donald Trump'a suikast girişiminde bulunan Thomas Crooks'un arkadaşları ve öğretmenleri New York Times'a konuştu. Arkadaşları çok yakın olmadıklarını ve Crooks'un genelde dikkat çekmek istemeyip, yalnız kalmayı tercih ettiğini söylediler
Eski Başkan Donald Trump'ın Cumartesi günü bir mitingde konuşma yaptığı Butler Farm Show alanının 15 Temmuz Pazartesi günü havadan görünümü (Fotoğraf: Kristian Thacker/The New York Times)
Eski Başkan Donald Trump'ın Cumartesi günü bir mitingde konuşma yaptığı Butler Farm Show alanının 15 Temmuz Pazartesi günü havadan görünümü (Fotoğraf: Kristian Thacker/The New York Times)

Chelsia Rose Marcius, Nicole Hong, Jack Healy ve Steve Eder / The New York Times

Bir çatıya tırmanıp adını Amerika'nın kanlı başkan suikastçıları tarihine eklemeden önce, 20 yaşındaki Thomas Crooks gözden kaybolmaya çalışıyor gibiydi. Pittsburgh'un güneyindeki bulunan Bethel Park Lisesi'nde silahlı saldırganın rehber öğretmeni olan Jim Knapp, Crooks'un öğle yemeğinde kafeteryada tek başına oturmayı ve diğer öğrencilere katılmak yerine telefonuna bakmayı tercih ettiğini söyledi. Knapp, "Sadece kendi başına kalmak istiyordu" dedi. Eski sınıf arkadaşları da Crooks'u benzer şekilde anlattı. Crooks'u koridorlarda başı eğik yürüyen ve sınıfta nadiren elini kaldıran zeki ama yalnız bir öğrenci olarak tanımladılar. Ancak herhangi bir tehdit ya da şiddet eylemi olmadığını söylediler.

Crooks'u ilk kez birinci sınıftayken gördüğünü hatırlayan 19 yaşındaki Julianna Grooms, "Olumlu ya da olumsuz dikkat çekmek istemiyordu" dedi. O ve diğer eski sınıf arkadaşları günlerini birbirlerine mesaj atarak, eski lise fotoğraflarına bakarak ve Crooks'un cumartesi günü Butler, Pennsylvania'daki bir Trump mitinginde neden ateş açarak bir katılımcıyı öldürdüğü, ikisini ağır yaraladığı ve eski Başkan Donald Trump'ı kulağından sıyırdığı konusunda bir ipucu bulmak için hafızalarını yoklayarak geçirdiler. Crooks Gizli Servis tarafından vurularak öldürüldü.

Cep telefonu inceleniyor

Pazartesi günü federal müfettişler saldırganın ideolojisi hakkında yeni bir açıklama yapmadılar ancak Crooks'un cep telefonuna erişebildiklerini ve diğer elektronik cihazlarıyla birlikte bu telefonu analiz ettiklerini söylediler. FBI, silahlı saldırganın evini ve arabasını aramayı tamamladığını, yaklaşık 100 miting katılımcısı, kolluk kuvvetleri ve diğer tanıklarla görüştüğünü ve mitingden yüzlerce fotoğraf ve video ile diğer dijital ipuçlarını aldığını aktardı. FBI yaptığı açıklamada "Bu çalışmalar devam ediyor. Soruşturma henüz başlangıç aşamasındadır" dedi.

Müfettişler Crooks'un radarlarında olmadığını ve müfettişlerin şimdiye kadar inceledikleri mesaj ve metinlerde güçlü bir siyasi inanca sahip olduğunu göstermediğini söylediler. Crooks, Bethel Park'ta iki lisanslı danışmanın oğlu olarak yaşıyordu. Kuzeni Jennifer Meredith, Crooks'u ailesinin sözünü dinleyen sessiz bir çocuk olarak hatırlıyor ancak Crooks'u 6 yaşından beri görmediğini de sözlerine ekledi.

"Bir kez bile başını belaya sokmadı"

Silahlı saldırganın babası Matthew Crooks, internette bir aile arması kaydettirdi. Biyografik bir açıklamada yerel üniversitelere gittiğini, evli ve bir oğlu ile kızı olduğunu söyledi. "Aile benim için çok önemli" diyen Crooks'un armasındaki tasarım "aile içinde bulunan birbirine bağlılığı ve birliği" yansıtıyor. Silahlı saldırganın eski sınıf arkadaşı Grooms, Crooks'u ilkokulda ya da ortaokulda hatırlamadığını ve Bethel Park Lisesi'ndeki öğrencilerin çoğundan farklı bir ortaokula gittiğine inandığını söyledi. Bethel Park Okul Bölgesi, Crooks'un 2022 yılında liseden mezun olduğunu doğruladı ancak okul kayıtlarıyla ilgili başka herhangi bir ayrıntı vermeyi reddetti. İki yıl önce rehber öğretmen olarak emekli olan Knapp, "Çok iyi bir öğrenciydi. Bir kez bile başını belaya sokmadı" dedi.

Knapp, Crooks'un kafeteryada tek başına oturup telefonuyla konuştuğunu çünkü küçük arkadaş grubunun öğle saatlerinin farklı olduğunu belirtti. Knapp, "Kendi başına olma fikrini seviyordu çünkü doğası böyleydi" ifadelerini kullandı. Crooks'a sataşıldığı iddiasına da karşı çıkarak okulun öğrencilerin ruh sağlığıyla yakından ilgilendiğini ifade etti ve "Ona zorbalık yapılmıyordu" dedi. 20 yaşındaki Anna Dusch, son sınıfta Crooks'la birlikte AP Amerikan hükümeti dersini almış, pandemiyle bağlantılı uzaktan eğitim, kademeli sınıflar ve maske kısıtlamalarının ardından dersler normale dönmüştü.

"Kime oy verdiğini bilmezdik"

Crooks'un her zaman ders materyallerini biliyor gibi göründüğünü ancak sınıfta hiçbir zaman siyasi görüşlerini açıklamadığını söyledi. Dusch, "Kime oy verdiğini asla bilemezdim. Gerçekten zeki birine benziyordu. Eğer söylenmesi gereken bir doğru bir bilgi varsa, bunu biliyordu" diye konuştu. Crooks'un içine kapanık biri gibi göründüğünü ama endişelenmesi için ona hiçbir neden vermediğini belirten Dusch, "Biraz tuhaf biriydi ama bundan asla şüphelenmezdim. Hiçbirimizin onun kim olduğunu bildiğini sanmıyorum" dedi.

Crooks, 2022 yılında liseden mezun olduktan sonra evinden çok uzaklaşmış gibi görünmüyor. Bethel Park'taki bir huzurevinde beslenme yardımcısı olarak çalışıyordu ve iki ay önce yakındaki Community College of Allegheny County'den mühendislik bilimi alanında ön lisans derecesi aldı. Oy vermek için Cumhuriyetçi olarak kayıtlıydı ancak federal kampanya finansmanı kayıtları Ocak 2021'de demokratların bir kampanyasına 15 dolar bağış yaptığını gösteriyor. Annesi Demokrat, babası ise Liberteryen olarak kayıtlı. Baba ve oğul silahlara karşı ortak bir ilgi duyuyor gibi görünüyordu.

Babasının silahı

Crooks, yaklaşık 200 metrelik bir tüfek poligonuna sahip bir silah kulübü olan Clairton Sportsmen's Club'ın üyesiydi. Federal müfettişler olayda kullanılan AR-15 tarzı tüfeği babasının satın aldığını ancak saldırganın silahı babasının izni olmadan alıp almadığını bilmediklerini söylediler. Babasıyla bağlantılı bir e-posta adresi, bazıları son altı ay içinde olmak üzere, silah parçaları satan farklı çevrimiçi satıcılardan en az yarım düzine satın alma yapan bir eBay hesabı açmak için kullanıldı. Satıcılardan ne satın alındığı bilinmiyor.

Satıcılardan biri olan Wright City, Missouri'deki Osage County Guns'ın bir temsilcisi, hesabın çok uzun zaman önce herhangi bir tüfek türüyle ilgisi olmayan bir satın alma işlemi yaptığını doğruladı ancak tam olarak hangi ürün olduğunu belirtmeyi reddetti. EBay'in online politikasına göre satıcıların ateşli silahları ya da saldırı silahlarına ait parça ve aksesuarları listelemeleri yasak.

Silahlı saldırganın babasıyla bağlantılı bir başka e-posta hesabı da yedi ay önce bir çevrimiçi silah şirketi için Google'da "istenmeyen ateşli silahlardan kurtulmanın en kolay ve en iyi yolu" şeklinde bir yorum bırakmış. Matthew Crooks'a bağlı eBay hesabında da madeni para, külçe altın ve gümüş dolar satan işletmelerden yapılan alışverişlerin uzun bir listesi görülüyor.

©️ 2024 The New York Times Company