29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.03.2024 11:42 | Son Güncelleme: 05.03.2024 11:54

New York Times yazdı: Twitter'ın eski yöneticilerinden Musk'a 128 milyon dolarlık dava

Twitter'ın eski yöneticileri Elon Musk'a, kıdem tazminatları ödenmediği için dava açtı. Mahkeme belgelerinde Musk'ın, bunu insanlara dava açtırmak ve bu süreçte tasarruf sallamak için bilinçli olarak yaptığı öne sürüldü
New York Times yazdı: Twitter'ın eski yöneticilerinden Musk'a 128 milyon dolarlık dava

Kate Conger / The New York Times

Twitter'ın dört eski yöneticisi pazartesi günü mahkemeye başvurarak, Elon Musk'ı 2022'deki devralma sırasında kendilerini şirketten kovduktan sonra 128 milyon dolar değerindeki kıdem tazminatlarını alıkoymakla suçladı. Musk Twitter'ı 44 milyar dolara satın aldığında, şirketin CEO'su Parag Agrawal'ı, finans müdürü Ned Segal'i, hukuk ve politika müdürü Vijaya Gadde'yi ve genel danışmanı Sean Edgett'i kovdu. Musk daha sonra şirketin adını X olarak değiştirdi.

ABD Kaliforniya Kuzey Bölgesi Bölge Mahkemesi'nde açılan davaya göre, yöneticilerin sözleşmelerinde Twitter'ın artık halka açık bir şirket olmaması halinde kıdem tazminatı alabileceklerini öngören maddeler vardı. Bu nedenle Musk Ekim 2022'de şirketi özel sektöre devrettiğinde, ödemeleri almaya hak kazandılar. Kıdem tazminatı bir yıllık maaşın yanı sıra hak edilmemiş hisse senedi ücretlerini de içeriyordu. 

CEO'nun yıllık maaşı 1 milyon dolardı

Dava Musk, X ve Musk'ın roket şirketi SpaceX'in devralma sonrasında Twitter'ın fiili insan kaynakları departmanı olarak görev yapan birkaç çalışanı aleyhine açıldı. Agrawal'ın yıllık maaşı 1 milyon dolardı ve  kendisine kademeli olarak hak etmesi planlanan 12,5 milyon dolarlık hisse senedi verildi. Buna bağlı olarak, Twitter menkul kıymetler dosyasına göre, Agrawal'ın istem dışı bir fesih durumunda 60 milyon dolarlık bir ödeme alma hakkı vardı. Dosyaya göre aynı koşullar altında Segal 46 milyon dolar, Gadde ise 21 milyon dolar alacaktı.

Musk'ın yöntemi bu

Devralma sonrasında Musk, biyografi yazarı Walter Isaacson'a yöneticilerin kıdem tazminatlarını ödemeyeceğini ve böylece 200 milyon dolar tasarruf edeceğini söyledi. Yöneticilerin avukatları mahkeme belgelerinde şöyle yazdılar: Bu Musk'ın oyun kitabı: diğer insanlara borçlu olduğu parayı elinde tutmak ve onları kendisine dava açmaya zorlamak. Yenilgiye uğrasa bile Musk, bunu karşılayabilecek durumda olmayanların haklarını geciktirebilir, güçlük çıkartabilir ve masraf yükleyebilir. 

Yöneticiler daha önce Musk'a şirketle ilgili soruşturmalara yanıt verirken yaptıkları yasal masraflar için dava açmışlardı. Ekim ayında bir Delaware yargıcı Musk'ın bu masrafları karşılamak üzere kendilerine 1,1 milyon dolar ödemesine karar verdi. X ve Musk'ın avukatı konuyla ilgili yorum taleplerine yanıt vermedi.

©️ 2024 The New York Times Company