22 Aralık 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.08.2024 09:09 | Son Güncelleme: 27.08.2024 09:10

New York Times yazdı: Yılın başından bu yana Orta Doğu'da neler yaşandı?

İsrail ve Hizbullah pazar günü erken saatlerde daha yoğun sınır ötesi saldırılara başlamadan önce bölgedeki tansiyon haftalardır yüksekti. New York Times ocak ayından bu yana taraflar arasında olan saldırıları yazdı
Fotoğraf: Arash Khamooshi/The New York Times
Fotoğraf: Arash Khamooshi/The New York Times

Anjana Sankar / The New York Times

Pazar günkü saldırılardan önce Hamas ve Hizbullah'ın üst düzey liderlerine yönelik yüksek profilli suikastların ardından Orta Doğu'da tansiyon haftalardır yüksekti.  Temmuz ayındaki bu cinayetler, Hamas ve Hizbullah'ı destekleyen ve misilleme tehdidinde bulunan İran ile İsrail arasında uzun süredir devam eden çatışmayı şiddetlendirdi. Ayrıca, Biden yönetiminin daha geniş çaplı bir savaşın bölgeyi sarmasını önlemek için itidal çağrısında bulunduğu ABD de dahil olmak üzere küresel liderler arasında endişeyi körükledi.

İşte son aylarda yaşanan bazı önemli gelişmeler:

2 Ocak: Beyrut'ta bir Hamas liderinin öldürülmesi

Hamas, İsrail'i Lübnan'ın başkenti Beyrut'un bir banliyösünde meydana gelen patlamada üst düzey liderlerinden Salih el-Aruri ile birlikte askeri kanadından iki komutanı öldürmekle suçladı. Beyrut daha önce İsrail ile Hamas gibi İran'a bağlı Lübnan'daki savaşçı grup Hizbullah arasındaki sınır ötesi şiddet olaylarından uzaktı. Al-Arouri son yıllarda Batı Şeria ve Gazze Şeridi dışında öldürülen ilk üst düzey Hamas yetkilisi oldu. İsrailli yetkililer yorum yapmaktan kaçınırken, Lübnanlı ve ABD'li yetkililer saldırıyı İsrail'e atfetti. 

6 Ocak: Hizbullah'ın İsrail'e misillemesi

El-Aruri'nin öldürülmesine karşılık olarak Hizbullah İsrail'in kuzeyindeki küçük bir askeri üsse bir dizi roket fırlattı. Hizbullah kayıplara yol açtığını söylese de İsrail ordusu herhangi bir yaralanma olmadığını bildirdi ve Lübnan'da kendi saldırılarıyla karşılık verdi. Analistler Hizbullah'ın cevabını önemli bir tırmanıştan ziyade sembolik bir eylem olarak değerlendirirken, grup askeri bir radar istasyonunun bulunduğu Meron Dağı'na yaklaşık 40 roket fırlattı.

1 Nisan: Şam'da hava saldırıları

İsrail'in Suriye'nin başkenti Şam'daki İran Büyükelçiliği kompleksinin bir bölümüne düzenlediği hava saldırısında İranlı üç üst düzey komutan ve İran'ın gizli operasyonlarında görev alan dört subay öldü. İsrail ve İran arasında yıllardır süren gölge savaşın en ölümcül saldırılarından biri olan bu saldırı, Gazze'deki savaş ve İran destekli grupların dahil olduğu çatışmalar nedeniyle zaten gergin olan bölgesel gerilimi daha da arttırdı. İsminin açıklanmasını istemeyen İsrailli yetkililer saldırıyı doğruladı ancak hedef alınan binanın diplomatik statüye sahip olduğunu yalanladı.

14 Nisan: İsrail'e karşı füze ve insansız hava aracı yağmuru

İran, Şam'ın saldırılarına İsrail'e karşı 300'den fazla insansız hava aracı ve füze fırlatarak misilleme yaptı ve İran topraklarından İsrail'e yönelik ilk açık saldırısını gerçekleştirdi. Askeri hedefleri hedef alan saldırılar küçük çaplı hasara yol açtı ve bir genç kızı yaraladı. İsrail füzelerin çoğunu durdurdu, diğerleri ise ABD ve Ürdün savunma sistemleri tarafından düşürüldü. Analistler, önceden telgrafla bildirilen bu saldırının İran'ın kitlesel kayıplardan ya da doğrudan savaştan kaçınma çabasını gösterdiğini söyledi.

13 Temmuz: Gazze'de belirlenen insani yardım bölgesine hava saldırısı

İsrail'in Gazze'de Hamas'ın üst düzey askeri komutanlarından Muhammed Deif'i öldürmeye çalıştığı hava saldırısında Sağlık Bakanlığı 90 kişinin öldüğünü, 300 kişinin de yaralandığını açıkladı. Saldırı, İsrail'in insani yardım bölgesi olarak belirlediği ve yerinden edilmiş binlerce Filistinlinin yaşadığı Muwasi olarak bilinen kıyı şeridini vurdu. İsrail'e yönelik 7 Ekim saldırısının planlayıcısı olduğuna inanılan Deif uzun süredir öncelikli hedefler arasında yer alıyordu ve durumu hakkında haftalarca süren belirsizliğin ardından İsrailli yetkililer ağustos ayında Deif'in öldürüldüğünü açıkladı. Hamas İsrail'in iddiasını açıkça doğrulamadı ya da yalanlamadı.

27 Temmuz: İsrail kontrolündeki Golan Tepeleri'nde roket saldırıları

İsrail ordusuna göre Lübnan'dan atılan bir roket İsrail kontrolündeki Golan Tepeleri'nde bulunan Dürzî kasabası Mecdel Şems'teki bir futbol sahasına isabet ederek 12 genç ve çocuğun ölümüne yol açtı. Bu, aylardır süren çatışmalarda İsrail'in kuzey sınırından gelen en ölümcül saldırı oldu. İsrail Hizbullah'ı suçladı, ancak grup sorumluluğu reddetti.

30 Temmuz: Beyrut'ta ikinci bir saldırı

İsrail Beyrut'ta gerçekleştirdiği ölümcül saldırıda Hizbullah'ın üst düzey liderlerinden ve örgütün lideri Hasan Nasrallah'ın yakın danışmanlarından Fuad Şükür'ü hedef aldı. İsrailli yetkililer saldırıyı Golan Tepeleri'ne yapılan roket saldırısına bir yanıt olarak nitelendirdi ancak saldırı bölgede İsrail'in Lübnan topraklarının derinliklerine saldırmaya istekli olduğuna dair endişeleri hızla arttırdı.

31 Temmuz: Tahran'da üst düzey bir Hamas yetkilisi öldürüldü

Beyrut'taki saldırıdan saatler sonra Hamas'ın en üst düzey liderlerinden ve tıkanan ateşkes görüşmelerinin kilit isimlerinden İsmail Haniye, ülkenin yeni cumhurbaşkanının yemin töreni için gittiği İran'da suikasta uğradı. İran ve Hamas cinayeti İsrail'in işlediğini söyledi ve misilleme sözü verdi. Aralarında iki İranlı ve bir ABD'li yetkilinin de bulunduğu yedi Ortadoğulu yetkiliye göre, Hamas'ın siyasi bürosunu yöneten ve ateşkes müzakerelerinin yürütülmesine yardımcı olan Haniye, Tahran'da kaldığı misafirhaneye gizlice sokulan bir patlayıcı ile öldürüldü.

25 Ağustos: İsrail büyük bir saldırıyı engellediğini açıkladı

İsrail ordusu, İsrail'e karşı kapsamlı bir saldırı hazırlığında olan Hizbullah güçlerine karşı hava saldırıları düzenlediğini ve binlerce roket fırlatma varilini imha ettiğini açıkladı. Hizbullah daha sonra Şükür'ün öldürülmesine misilleme olarak İsrail askeri mevzilerine yüzlerce roket fırlattığını açıkladı. Bunun aylardır gerçekleştirdiği en büyük saldırılardan biri olduğuna inanılıyor ancak İsrail çok az hasar olduğunu söyledi.

Saldırılar, İsrail güçleri ile Lübnan'daki Hizbullah savaşçıları arasındaki sınır ötesi saldırıların keskin bir şekilde tırmanmasının ardından geldi. Lübnanlı yetkililere göre bir hafta önce İsrail'in düzenlediği bir hava saldırısında Lübnan'ın güneyindeki küçük bir kasabada bir fabrika vurulmuş ve en az 10 sivil hayatını kaybetmişti. Bu, Gazze'deki savaşın başlamasından bu yana Lübnan'da tek bir saldırıda ölenlerin sayısının en yüksek olduğu saldırılardan biriydi.

© 2024 The New York Times Company