15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.01.2024 08:27 | Son Güncelleme: 31.01.2024 15:50

New York Times yazdı: Z kuşağı neden hızla yaşlandığına inanıyor?

Bu aralar sosyal medyada Z kuşağı, neden olduklarından daha yaşlı göründüklerini sorguluyor. Bazıları bunu dış görünüş takıntısına, bazıları ise yetişkinlik kaygısına bağlıyor
New York Times yazdı: Z kuşağı neden hızla yaşlandığına inanıyor?

Callie Holtermann / The New York Times

Yaşlanmakta olan herkes için kafa karıştırıcı bir çağ. Sola bakın, gençler yaşlanma karşıtı serumlar için satın alıyor. Sağa bakın, 50'li yaşlarındaki süper modeller dergi kapaklarında esrarengiz bir şekilde pürüzsüz görünüyor. Kırışıklık ekleyen yapay zeka filtresi geçen yaz piyasaya çıktığında, bir tür yenilik olarak değerlendirildi: Influencer'lar dijital çizgilerini denediler. 

Yaşlanma kaygısı evrensel olabilir ancak son zamanlarda Z kuşağının bazı üyeleri akut sıkıntılarını dile getiriyor. Sosyal medyada yaygın olarak paylaşılan birkaç gönderi, Z kuşağının "süt gibi yaşlandığı" yani iyi yaşlanmadığı gibi kışkırtıcı bir teori ortaya attı. Yaklaşık 20 milyon kez izlenen bir TikTok videosunda, sakallı ve profesör gözlüklü 26 yaşındaki Jordan Howlett, kendisinin ve Z kuşağının diğer üyelerinin, kuşağın üzerine yığılan stres faktörleri nedeniyle daha olgun göründüğünü düşündüğünü söylüyor. Bir diğerinde, Taylor Donoghue adında kırışıksız genç bir kadın, 30'lu yaşlarının başında olabileceğini düşünen yorumlara öfkelenmiş gibi davranıyor. Henüz 23 yaşında olan Donoghue videonun başlığına "Kendi mezarımı kazıyorum" diye yazdı. 

Y kuşağı alay ediyor

Z kuşağının en yaşlı üyeleri ortalama 27 yaşında. Kendilerinden önceki her insan gibi onlar da yaşlanıyor olabilirler. Z kuşağının yaşlanmayla yeni yeni ilgilenmeye başlaması, sosyal medyanın Y kuşağına ait kesimlerinde bir tür şımarıklıkla karşılandı. Yorumcular alay ediyor. "Z kuşağı, düşük belli kot pantolonları keşfettikleri gibi yaşlanma kaygısını da keşfettiklerine gerçekten inanıyor mu?" yorumları yapılıyor. Suçlu aramaya çalışanlar, Z kuşağının sözde hızlandırılmış olgunlaşmasını elektronik sigaraya, makyaja, iptal kültürüne ya da karmaya bağlamaya çalıştı. Bazıları Z kuşağı tarafından kullanılan yaşlanma karşıtı ürün ve prosedürlerin ironik bir şekilde onları daha yaşlı gösterdiğini öne sürdü.

"Fiziksel değişikliklere duyarlı olmaları şaşırtıcı değil"

Diğer gençler ve uzmanlar, sosyal medyada büyüyen, dolgu ve Facetune çağında yetişen bir neslin, yaşla birlikte meydana gelen doğal fiziksel değişikliklere özellikle duyarlı olmasının şaşırtıcı olmadığını söylüyor. New York'ta yaşayan bir içerik üreticisi olan Donoghue, bir röportajında sosyal medyanın kendisini yalnızca başkalarıyla değil, Instagram akışında kronolojik olarak sıralanan kendisinin daha genç versiyonlarıyla da karşılaştırmasını kolaylaştırdığını söyledi. Bazen beş yıl geriye gittiğini ve "Aman Tanrım, ne kadar da bebektim" diye düşündüğünü anlattı.

Donoghue, "Kendi mezarımı kazıyorum" videosu ilk patladığında bunun komik olduğunu düşündü. Ancak yorumcular onu yaşlı gösterenin saçı mı, ruju mu yoksa cildi mi olduğunu irdeledikçe rahatsız olmaya başladı. Akne ve ince çizgiler için kullanılan bir cilt ürününe atıfta bulunarak, "Bir noktada, biliyor musunuz, belki de Retin-A'yı artırmalıyım dedim" dedi. Yirmili yaşlarının başındaki bazı arkadaşlarının Botoks yaptırdığını ve birkaç yıl içinde kendisinin de onlara katılmayı beklediğini söyledi.

Son aylarda yaşlanmayla ilgili bir dizi TikTok trendi, olayı daha da çarpıtıyor. Morgan Freeman'ın 85 yaşındaki haliyle başlayıp 17 yaşındaki haliyle sona eren slayt gösterileri gibi ünlülerin yaşlarının kademeli olarak azaltıldığı gönderiler var. Kullanıcıların büyükanne-büyükbaba ya da genç hallerinin eşit derecede inandırıcı versiyonlarını ortaya çıkaran yapay zeka yüz filtreleri var. 

Northwestern Üniversitesi'nde psikoloji profesörü olan ve aynı üniversitenin Beden ve Medya Laboratuvarı'nın direktörlüğünü yürüten 47 yaşındaki Renee Engeln, "Gençlerin yüzlerin neye benzediğini unuttuklarına dair bir his var" dedi. Onları suçlayabilir miyiz? Engeln, Z kuşağının kendi yüzlerinin ve başkalarının yüzlerinin idealize edilmiş versiyonları arasında durmaksızın gezinerek büyüdüğünü söyledi. Engeln, yaşlanma karşıtı kozmetik prosedürlere sahip insanların daha fazla görüntüsüyle uğraştığını ve doğal olarak yaşlanmış yüzlerin daha az örneğiyle karşılaştıklarını da sözlerine ekledi.

Sosyal medyada yaşlarını büyütüyorlar

Çocukların teknolojiyle ilişkileri konusunda uzman olan ve Growing Up in Public: Coming of Age in a Digital World kitabının yazarı 48 yaşındaki Devorah Heitner, sosyal medyanın gençleri, oturum açtıkları anda yaşlarını değiştirmeleri için hem baskı hem de araçlarla buluşturduğunu söyledi. Heitner, 10 yaşındaki çocukların sosyal medyaya erişim sağlamak ve yetişkin hayatına katılmak istedikleri için internette 13 yaşında gibi görünebildiklerini aktardı. Özellikle genç kadınlar için, internette yaşlanma dürtüsü kısa sürede daha genç görünme yönündeki toplumsal baskının gölgesinde kalıyor. Heitner, "13 yaşından 40 yaşına kadar 25 yaşında olmanız gerekiyor" dedi.

Cilt bakım şirketleri genç grupları hedefliyor

Bu baskılar, her zamankinden daha genç müşterileri hedefleyen güzellik ve kozmetik endüstrileri tarafından özenle paketlendi ve bu süreçte bir kişinin 30, 40, 50 ve ötesinde nasıl göründüğüne dair beklentileri değiştirdi. Bazı dermatologlar, 20'li ve 30'lu yaşlardaki müşteriler arasında popülerliği artan bebek botoksu veya gençleştirme prosedürlerini teşvik ediyor. Cilt bakım şirketleri daha da genç grupları hedefliyor. The Wall Street Journal'da yer alan bir makaleye göre, nemlendirici ve göz aydınlatıcı kremler satan Bubble Skincare şirketi, 13 ve 14 yaşlarındaki yaklaşık 2 bin gençlik elçisiyle çalışıyor.

Yaşlanmayla ilgili dijital bir yayın olan Oldster Magazine'in editörü 58 yaşındaki Sari Botton, Z kuşağının bu pazarlama ve sosyal medya mesajlarıyla benzersiz bir şekilde tuzağa düşürülmüş olsa da, 20'li yaşlarda bile yaşlanma ve yaş ayrımcılığıyla uğraşmanın yeni bir şey olmadığını söyledi. Botton, Z kuşağının yaşlanma konusundaki hassasiyetinin dış görünüşlerinden ziyade yetişkinliğin bir sonraki aşamasıyla ilgili kaygılarından kaynaklanıp kaynaklanmadığını merak ediyor. Botton, "Bence bu muhtemelen bazı büyük yetişkin seçimleri yapmak zorunda kalacaklarının farkına varmalarından kaynaklanıyor" dedi.

"Eskiden evde yaşanırdı, şimdi TikTok'ta yaşanıyor"

26'dan daha yaşlı görünmekle ilgili videosu 60 binden fazla yorum alan Howlett, Z kuşağının yaşlandıkça kimliklerinin merkezi bir parçası olan gençliği de bırakmak zorunda kalacaklarını söyledi. Howlett, Z kuşağının yaşlanma korkusuna bir sonraki adımın ne olacağına dair güvensizliğin eşlik ettiğini düşünüyor. Howlett, "Z kuşağı, her şeyi bir araya getirmiş olmanız gereken 30 yaşına girme konusunda çok endişeli" dedi. Bu güvensizlikler çok eskiye dayanıyor ama giderek artan bir şekilde milyonlarca izleyicinin önünde gerçekleşiyor. Engeln, "Yaşlanma kaygınız eskiden kendi evinizin mahremiyetinde ya da belki çok yakın bir arkadaşınız veya aile üyenizle gerçekleşirdi. Şimdi ise TikTok'ta, bir izleyici kitlesiyle birlikte yaşanıyor" ifadelerini kullandı.

© 2024 The New York Times Company