20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 19.12.2022 10:48 | Son Güncelleme: 27.12.2022 10:54

New York Times yeni gişe liderini yazdı: Avatar: The Way of Water sakin bir başlangıç yaptı 

Avatar: The Way of Water, vizyona girdiği ilk hafta sonunda ABD gişesinde 134 milyon dolar kazandı. Beklentiler 175 milyon doların üzerinde olsa da film küresel sinemalarda Doctor Strange in the Multiverse of Madness'tan sonra yılın en iyi ikinci açılışını yaptı
New York Times yeni gişe liderini yazdı: Avatar: The Way of Water sakin bir başlangıç yaptı 

Brooks Barnes / The New York Times

Gişede salgın nedeniyle kötü geçen üç yılın ardından Hollywood, en çok hasılat yapan filmin devamı olan Avatar: The Way of Water’ın bilet satışlarında büyük bir etki yaratmasını istiyordu. İzleyici anketlerine göre The Way of Water’ın ABD ve Kanada’da ilk hafta sonunda bilet satışlarında 175 milyon dolara ulaşması bekleniyordu. Ancak olmadı.

Bilet verilerini derleyen Comscore'a göre, ultra pahalı etkinlik filmi ilk üç gününde Kuzey Amerika sinemalarında yaklaşık 134 milyon dolar topladı. James Cameron tarafından yönetilen ve Pandora'nın fantastik dünyasını yeniden ele alan The Way of Water, Disney'e yapımı ve pazarlaması için tahminen 600 milyon dolara mal oldu. Üç devam filmi daha planlanıyor.

Küresel satışları 2 milyarı aşabilir

Ancak The Way of Water’ın büyük, mavi bir canavara dönüşmesi hala muhtemel. Filmin üretim ve pazarlama maliyetleri göz önüne alındığında Cameron'ın finansal başarı için ölçüt olarak alenen belirlediği 2 milyar dolarlık küresel satışları bile aşabilir. 2009’daki ilk Avatar’ı düşünün. Yumuşak bir 77 milyon dolarla başladı ve dünya çapında brüt 2.9 milyar dolara ulaştı. 

IMAX CEO'su Richard L. Gelfond, "İlk hafta sonunun nasıl geçtiğine bakarak analiz edebileceğiniz türden bir film değil. Her şey nasıl devam ettiğiyle ilgili” dedi. IMAX, kısmen o döneme kadar çok az rekabet olduğu için The Way of Water’ı Ocak ayının sonuna kadar göstermeyi planlıyor. Dünyanın 1 numaralı multipleks operatörü olan AMC Entertainment, yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nde yeni yıl günü boyunca The Way of Water için 100 binden fazla gösterime ve 10 milyon satışa sahip.

Disney'e göre The Way of Water da hafta sonu hemen hemen her uluslararası pazarda sinemalara girdi ve ek 300,5 milyon dolar topladı. Küresel açılışın toplamı 434,5 milyon dolar oldu. Doctor Strange in the Multiverse of Madness’ın ardından bu yılın ikinci en yüksek küresel açılışı oldu. 

The Way of Water için en büyük uluslararası pazar, corona virüs salgınları nedeniyle bazı büyük şehirlerde salon kapasitesi üzerindeki kısıtlamalara rağmen filmin bilet satışlarında 57,1 milyon dolara ulaştığı Çin'di. Yine Çin'de, IMAX şimdiye kadarki en büyük açılış hafta sonu pazarlama payını elde etti ve ülkedeki toplam ekranların yalnızca yüzde 1'i gişe hasılatının yüzde 27'sini oluşturdu. 

Kuzey Amerika'da, The Way of Water için alışılmadık derecede büyük bir bilet satış yüzdesi, IMAX sinemalarından ve 3D sunumu olanlar da dahil olmak üzere diğer premium formatlı yerlerden geldi. Disney'e göre bu mekanlar, filmin yurt içi toplamının yüzde 62'sini oluşturuyordu. Gişe analistleri, bazı kişilerin bu tür gösterimler için bilet bulmakta zorlanmış olabileceğini , atışların yaygın olduğunu ve beklemeye karar vermiş olabileceğini söyledi.

Süresi tam bir maraton

Canlı aksiyon görüntüleri ve özel animasyonun karışımı olan ekolojik bir benzetme olan The Way of Water, üç saat 12 dakikalık bir maraton süresine sahip ve bu, hafta sonu bazı insanlar için fazla olabilir. Ancak analistlerin söylediğine göre gelen eleştirilerin çoğunluğu olumlu olduğu için filmin uzunluğu bir sorun olarak görülmüyor. Bilet alanlar, filme CinemaScore çıkış anketlerinde A notu verdi. İlk Avatar iki saat 42 dakika uzunluğundaydı. Üç saat 29 dakikalık gösterim süresiyle Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği kesintisiz, uzunluk rekorunu elinde tutuyor. 

Gişe sayıları hakkında bir haber bülteni yayınlayan film danışmanı David A. Gross, "Beklentiler bir yana, bu olağanüstü bir açılış" dedi ve The Way of Water"ın birçok süper kahraman devam filminden daha fazla bilet satışına ulaştığını belirtti. 

© 2022 The New York Times Company