24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.12.2022 17:35 | Son Güncelleme: 27.12.2022 10:55

Eleştirmenler çok beklenen Avatar: The Way Of Water'ı yorumladı: Anıtsal bir film

Avatar filminin devamı olan ve hayranlarının heyecanla beklediği Avatar: Suyun Yolu, ilk gösteriminden önce eleştirmenlerden tam not aldı
Eleştirmenler çok beklenen Avatar: The Way Of Water'ı yorumladı: Anıtsal bir film

Avatar: The Way Of Water (Avatar: Suyun Yolu) 16 Aralık'ta vizyona girmeye hazırlanıyor. Özel bir gösterimle filmi izleyen birçok eleştirmen filmin bir mucize olduğunu dile getirerek tüm zamanların en çok hasılat yapan filmi rekorunu kurabileceği konusunda hem fikir. 

"Anıtsal bir film"

Hollywood Reporter, Avatar: Suyun Yolu'nu son derece eğlenceli olarak nitelendirdi. Filmin dokuz haneli prodüksiyon bütçesine atıfta bulunarak "Üç saatten fazla ekran süresini ve devasa mali yatırımını haklı çıkaran büyük, hatta anıtsal bir film" olduğunu söyledi. 

"Görsellik uçurucu"

Atlantic, filmin aç sinemaseverler için bir kurtarıcı olduğunu söyledi. Filmin otantik gösteriden mahrum kalan sinemalar için nihayet üç çeşit muhteşem bir öğün olduğunu belirtti. Ayrıca filmin görsel açından uçurucu olduğunun da altını çizdi.

"Karakterlerde boyutluluk yoktu"

Variety ise diğerleriyle aynı fikirde değil. Filmin sadece teknik başarılarını övdü ve "karakterlerde boyutsallık sıfırdı" diye yazdı. 

"Heyecanlandıran öncü bir film"

Deadline ise The Way Of Water'ı "daha önce hiç bu şekilde görülmemiş bir şeyi ekrana getirerek heyecanlandıran öncü bir film" olarak nitelendirdi. 

"Filmin gerçek olmadığına tam olarak inanamıyorum"

Vulture'nin eleştirmeni, filmin çok etkileyici olduğunun altını çizerek, "Bunların hiçbirinin var olmadığı gerçeğine var inanmakta zorlandım, karakterleri saran su, yavaş yavaş tüm doğal ortama bağlılığı için bir metafor haline geldiğinden bu zarif yaratılmış denizaltı yapısının nazik, akıcı ritmi arasında kaybolmamak elde değil" dedi. 

"Ruhsal olarak yüce hissettirecek kadar duygusal"

Entertainment Weekly, filmi "ruhsal olarak yüce hissettirecek kadar dokunsal, aşırı duygusal ses ve renkli" şeklinde ifade etti ve filme tam puan verdi. 

The Guardian'ın eleştirmenleri beğenmedi

The Guardian'dan ise diğer yorumların aksine daha sert bir eleştiri yaptı. İngiliz gazetesi, "Cameron'un denizaltı dünyası trilyon dolarlık bir ekran koruyucu gibi" ifadelerini kullandı. Filmi duygusal bir yarası  olmamakla eleştiren yazıda, "Yüksek teknolojik yapı dışında ne buluyoruz? Dalgalanan mülayim olay örgüsü, mizahtan yoksun bir çocuk hikayesi gibidir, gerçek heyecanın sertliği olmayan bir aksiyon gerilimi" sözleri yer aldı. 

Film eleştirmenlerinin, filmlere puan verebildiği internet sitesi Rotten Tomatoes'ta yeni Avatar filminin puanı 81 yorumla yüzde 83 oldu. İlk Avatar 330 yorumdan yüzde 82 izleyici puanına sahipti.

İlk Avatar 2009'da gösterime girdi ve o zamandan beri dünya çapında 2,9 milyar doların üzerinde hasılat elde etti, bu o dönemdeki diğer tüm filmlerden daha fazlaydı. The Way Of Water'ın yapım maliyetinin 350 milyon ile 400 milyon dolar arasında olduğu tahmin ediliyor.

Yönetmen James Cameron, devam filminin başa baş gelmesi için tarihin en çok hasılat yapan üçüncü veya dördüncü film olması gerektiğini söyledi. Geçen ay, filme gişe başarısını artırabilecek çok önemli bir pazar olan Çin'de gösterime giriş için yeşil ışık yakıldı. Bu yıl ki diğer en iyi açılışlar olan Black Panther: Wakanda Forever ve Doctor Strange and the Multiverse of Madness ile aynı seviyeye geliyor. Avatar: The Way Of Water Pazartesi günü En İyi Film, Drama ve En İyi Yönetmen dallarında iki Altın Küre adaylığı aldı.