08 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.11.2023 23:26 | Son Güncelleme: 22.11.2023 23:30

Nvidia CEO'su Huang: Üretken yapay zeka internetten büyük bir devrim

Dünya yapay zeka şirketi OpenAI'de yaşanan kaosu konuşurken öte yandan yapay zekaya güç veren çiplerin mimarı Nvidia dur durak bilmiyor. Üçüncü çeyrekte karını 14'e katlayan şirketin CEO'su Jensen Huang, üretken yapay zeka için "İnternetten daha büyük bir devrim" şeklinde konuştu
Nvidia CEO'su Huang: Üretken yapay zeka internetten büyük bir devrim

Don Clark / The New York Tines

Yapay zeka devrimine yön veren OpenAI kargaşa içinde olabilir, ancak yapay zekayı çipleriyle destekleyen yarı iletken tedarikçisi Nvidia daha da güçleniyor gibi görünüyor.

Salı günü Nvidia, grafik işlem birimleri ya da GPU olarak adlandırılan çiplerin yapay zeka uygulamalarına yönelik satışlarının etkisiyle gelirlerini artırmayı sürdürdü. Microsoft, son günlerde kaos içinde olan OpenAI'nin hesaplamalarını yapmak için bu çiplerden binlercesini kullanıyor.

Karını 14 kat artırdı

Nvidia, Ekim ayında sona eren üçüncü çeyrek gelirinin bir önceki yıla göre üç kat artarak 18,1 milyar dolara, kârının ise yaklaşık 14 kat artarak 9,2 milyar dolara yükseldiğini açıkladı. Satış rakamı, şirketin Ağustos ayında öngördüğünden yaklaşık 2 milyar dolar daha yüksek ve analistlerin beklediğinden çok daha ileri bir seviye.

Şirketin Mayıs ayından bu yana yaptığı yüksek tahminler, piyasa değerini 1 trilyon doların üzerine çıkardı ve Nvidia'nın yapay zeka fırsatlarını kovalayan tüm şirketler arasında en büyük finansal faydaları elde ettiğine dair kanıt sağladı.

20 milyar dolarlık satış öngörüsü

Nvidia'nın yoğun ilgi gören H100 ismindeki çipinin üretimini hızlandırmasıyla birlikte, bu agresif büyüme yavaşlayacak gibi görünmüyor. Kısmen bunun bir sonucu olarak şirket Salı günü, içinde bulunduğumuz çeyrek için yaklaşık 20 milyar dolarlık satış öngördü.

Nvidia'nın finans müdürü Colette Kress analistlerle yaptığı bir konferans görüşmesinde, "Güçlü talebi karşılamak için bu yıl her çeyrekte arzı önemli ölçüde artırdık ve önümüzdeki yıl da bunu yapmak istiyoruz" dedi.

Şirketin büyümesi, diğer büyük yonga üreticilerinin, bir dizi yeni girişimin ve bazı büyük müşterilerinin şirket içi yaratımlarının şiddetli rekabetine rağmen patladı. En son gelişmede, Microsoft geçen hafta yapay zeka işlerine yönelik bir işlemci de dahil olmak üzere ilk iki yerli çipini tanıttı.

Ancak Nvidia'nın Microsoft ile onlarca yıllık ortaklığı yine de güçleniyor gibi görünüyor. İki şirket geçtiğimiz hafta Nvidia'nın kapsamlı yapay zeka yazılım koleksiyonunu Nvidia GPU'lar üzerinde çalışan Microsoft bulut hizmeti aracılığıyla sunmak üzere bir anlaşma yaptıklarını duyurdu. Şirketlerin ortaklaşa geliştirdiği devasa bir süper bilgisayar da altı ayda bir yapılan dünyanın en hızlı sistemleri sıralamasında üçüncü oldu.

Nvidia'nın CEO'su Jensen Huang, bir Microsoft etkinliğinde şirketlerin ilişkisini övdü ve önlerinde çok daha fazla yenilik olduğunu söyledi.

İnternetten daha büyük bir devrim

Huang "Üretken yapay zeka, bilgisayar tarihindeki en önemli platform geçişidir. PC'den daha büyük. Mobilden daha büyük. İnternetten bile daha büyük olacak" ifadelerini kullandı

Insider Intelligence analistlerinden Jacob Bourne bir araştırma notunda, OpenAI yönetim kurulunun Altman'ı kovma hamlesinin ardından Microsoft'un Altman'ı işe alma hamlesinin, üretken yapay zeka pazarında geçici olarak dalgalanmaya neden olabilecek bir belirsizlik yarattığı ve Nvidia'nın da bundan muaf olmadığının altı çizildi.

Ancak diğer analistler, Microsoft ve diğer birçok şirketin yapay zeka görevleri için Nvidia'nın GPU'larını satın almak için yaptığı yoğun harcamaların muhtemelen sabit kalacağını söyledi.

Huang analistlerle yaptığı görüşmede Hindistan, İsveç ve Fransa gibi ülkelerin ABD'nin bilgi işlem hizmetlerine güvenmek yerine yapay zeka için özel veri merkezleri kurmaya yöneldiğini söyledi. Huang "Bunların her yerde, hemen hemen her ülkede inşa edildiğini görüyoruz" dedi.

Çin'de işler iyi gitmiyor

Çin ve ABD'nin Suudi Arabistan ve Vietnam'ı da etkileyen yeni ihracat kısıtlamalarının etkisi de bir diğer engel. Nvidia'nın Çin için geliştirdiği modeller de dahil olmak üzere bazı GPU'ları artık ihracat lisansı olmadan gönderilemiyor.

Kress, Nvidia'nın etkilenen ülkelere satışlarının dördüncü çeyrekte önemli ölçüde düşmesini beklediğini, ancak bu açığın diğer bölgelerdeki güçlü büyüme ile fazlasıyla telafi edileceğini söyledi. Kress, şirketin son kısıtlamalar altında Çin'de satılabilecek başka çipler üzerinde çalıştığını söyledi.

© 2023 The New York Times Company